E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde Haziran ayı enflasyon verileri takip edildi. TÜFE verisi piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek aylık %1.94 ve yıllık bazda ise % 17.53 oranında artış kaydetti. TÜFE verisinin yanında çok daha önemli gördüğümüz ÜFE tarafında da yükseliş hız kesmiyor. Piyasa beklentisi %40 seviyesine yaklaşan bir ÜFE olmasına karşılık verinin aylık %4.01 ve yıllık bazda %42.89 seviyesinde artış kaydettiğini takip ettik. Bu veriler eşliğinde TÜFE iki yılın en yüksek seviyesine yükselirken ÜFE-TÜFE makası ise tarihin en yüksek seviyesini görmüş oldu.
Enflasyon verisi şüphesiz TCMB’nin politikasını belirleyen en önemli unsur. Mevcut şartlarda özellikle ÜFE’de oluşan sert yükselişin devam ediyor oluşu TÜFE’de geri çekilmeleri desteklemeyecek gibi gözüküyor. Bu durumda TCMB’nin faiz indirimi hamlesine ilişkin beklentiler zayıflıyor. Hatırlatmak gerekirse; geçtiğimiz hafta yerli yatırımcılar ile toplantı yapan TCBM, sıkı duruşun devamına ilişkin vurgu yapmış ve Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonu, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağını belirtmişti. Mevcut enflasyon verilerini baz aldığımızda ve elektrik/doğal gaz zamlarını değerlendirmeye kattığımızda TÜFE’de son çeyrekte TCMB’nin beklentisi doğrultusunda bir geri çekilmenin oluşması zor görünüyor.
Tüm bu gelişmelere ek olarak FED’in gevşek para politikalarını revize etmeye yönelik sözlü yönlendirmeleri ve gelişmekte olan ülkelerin sıkı para politikalarına ağırlık vermeye başladığı bir ortamda TCMB’nin son çeyrekte faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin bir hayli azalması oldukça normal.
Küresel tarafta ise Haziran ayına ilişkin Euro Bölgesi hizmet PMI verileri takip edildi. Verinin Mayıs ayına kıyasla Haziran ayında 55.2’den 58.3 seviyesine yükselerek 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşıldı.
Öne Çıkanlar
VBT Yazılım A.Ş.'nin halka arzında 6 Temmuz Bugün talep toplamanın son günü.
Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde Avustralya Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde karışık seyretti. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri yükselirken, Güney Kore Kospi de kazanımlara eşlik etti.Çin ana karasında ise endeksler düşüyor. Shenzen ve Şanghay Bileşik Endeksleri gerilerken ,Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, de geriledi.
OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, OPEC+ Bakanlar Komitesi'nin dünkü toplantısının yapılan ön görüşmelerde bir uzlaşma zemini sağlanamaması nedeniyle iptal edildiğini ve yeni toplantı için bir tarih belirlenmediğini bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin kesilen OPEC+ görüşmelerinde bir uzlaşmaya varılması için bastırdığını söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık gözetim, denetiminden sorumlu ismi Andrea Enria, sermaye yedeklerini en azından 2022 yılına kadar kullanma konusunda bankalara sağladıkları esnekliğe bağlı kalmayı planladıklarını söyledi.
Almanya, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında Portekiz, İngiltere, Kuzey İrlanda, Rusya, Hindistan ve Nepal’e uyguladığı seyahat kısıtlamalarını 7 Temmuz’dan itibaren kaldırıyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19’a karşı önlem olarak kullanılan yüz maskelerinin artık bir zorunluluk olmayacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler baz etkisinin de devreye girmesiyle yıllık yüzde 20 civarında bir büyümeye işaret ediyor" dedi.
Deutsche Bank, gelişmekte olan ekonomilerin global ekonomi için önemini dikkate alarak 21 gelişmekte olan ülke para birimini izleyecek kur endeksleri oluşturduğunu duyurdu.
Avustralya Merkez Bankası(RBA), faiz oranında bir değişikliğe gitmedi.
AC Asia ex, Japan % - 0,17 satıcılı
S&P 500 % 0,00
Euro Stoxx 50 % 0,01 alıcılı
Piyasalardaki risk iştahı düşük seyrediyor
Küresel piyasalarda vadeliler yatay seyrediyor
Asya borsaları yönünü bulamadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Zorlu enerjinin şirketler arası pay devirlerinin Pakistan da bir şirkete devredildiği anlaşılıyor ( yanlış anlamadıysam). Peki bu durum zorlu enerji hsseleri uzerinde nasil bir etki yaratır. Zorlu Enerjinin bedelli sermaye artırımı ne zaman uygulanacak? Bilen varsa lütfen cevaplasın.
Sen gerçek enflasyonu itiraf etmedigin sürece vatandaş dövizden dönmez.hos dövize asıl talep yandaşlar dan.malum haram paralar yurt dışına kaçacak çünkü onlarda guvenmiyor
Makasın açılmasının nedeni, işçi ve memur maaşlarının zam oranını düşük tutmak için gerçek enflasyonun altında TÜFE açıklanması. Gerçek oran açıklananın 2 katı.
Amaç halkı fakirlestirmek.ekonomi bilgisi kahve edebiyatının bile gerisinde olan iktidar para değer kaybederse Türkiye'nin Çin'e rakip olacağını sanıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:38)