E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜçüncü nükleer santral Trakya’da yapılacak---

Üçüncü nükleer santral Trakya’da yapılacak

Üçüncü nükleer santral Trakya’da yapılacak
09 Kasım 2022 - 12:38 borsaningundemi.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3. nükleer santrali için Trakya'da yer tespit çalışmaları başlandığını aktardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 3. nükleer santrali için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Türkiye’nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya’da yer tespiti çalışmaları devam ediyor” dedi.

Dönmez, son günlerde enerji diplomasisi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya ve Endonezya’nın aralarında bulunduğu ülkeleri ziyaret ettiklerini anımsatarak, “Üçüncü ülkelerle beraber çalışılabilir. Afrika başta olmak üzere pek çok ülkede bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi artırmaktan dolayı teklif geliyor. Cezayir’le görüşmemiz olacak, onlar da bizi davet ettiler. Bu ülkelerle bir karşılıklı iş birliğini masaya yatırdık, en kısa sürede meyvelerini alacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

YER TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Nükleer enerjinin gelecek dönemde Avrupa’nın ve gelişmiş birçok ülkenin temiz enerji kaynağı olarak öne çıkacağını ileri süren Dönmez, “Akkuyu’da çalışmalar devam ediyor. Orada 4 santral yapıyoruz. 4 reaktör 4 santral demek. İlk reaktörü önümüzdeki yılın sonuna doğru işletmeye alacağız. Birer yıl arayla diğer reaktörleri devreye alacağız” dedi.

Dönmez, Akkuyu ile başlayan Türkiye’deki nükleer enerji santrallerinin Sinop ve Trakya ile devam edebileceğini belirterek, “Buralarda çalışmaları devam ettireceğiz. Türkiye’nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya’da yer tespiti çalışmaları devam ediyor. Biz yer tespitlerini yaparak muhtemel nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız” diye konuştu.

YOL HARİTASI YIL SONUNA KADAR BELİRLENECEK

Dönmez, Türkiye’nin Umman’dan LNG ithalatına başlayabileceğini de ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatında Türkiye’nin daha fazla rol oynayabileceğini ve Avrupa’daki alıcılar için Türkiye’de doğalgaz ticaret merkezi kurma önerisinde bulunmuş, Erdoğan’da fikri desteklemişti.

Dönmez ayrıca merkezin Türk Akım boru hattının karaya çıktığı Trakya’da kurulabileceğini belirterek Türkiye’nin teklifi değerlendirirken atacağı adımlar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin “yol haritasını” yıl sonuna kadar belirleyeceğini ifade eden Dönmez, ayrıca merkezde gaz satmak isteyen Rusya ile gazı almak isteyen ithalatçı ülkeleri bir araya getirecek bir konferans düzenleneceğini ifade etti.

Dönmez, “Ocak, Şubat gibi belki, bir gaz konferansı düzenleyerek, kaynak ve alıcı ülkeleri bir araya getirerek görüş ve fikirleri alacağız. Buna göre ilerleyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin tükettiği doğalgazın %50’sine kadar olan kısmı karşılayan Rusya, Avrupa ülkelerinin de başlıca tedarikçileri arasında yer alıyor.

Her ne kadar Rusya Avrupa’ya sevk ettiği doğalgazın Türk Akım boru hattı genişletilerek artırılabileceğini belirtse de, Avrupa Rusya’dan ithal ettiği doğalgazı keskin şekilde azaltmak için bir dizi önlem aldı.

Rusya’nın Şubat ayında başlayan Ukrayna’yı işgaline karşı çıkan Avrupa ülkeleri, Moskova’nın ihraç ettiği enerjiyi silah olarak kendilerine karşı kullandığını belirtirken Rusya bu iddiayı kabul etmiyor.

"ÇALIŞMALARIN YÜZDE 97'Sİ TAMAMLANDI"

Karadeniz’de Sakarya gaz sahasında çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Denizdeki boru hattı çalışmaları yüzde 97 tamamlandı. Önümüzdeki hafta içerisinde kablolama çalışmalarını tamamlayacağız. Hedefimiz 10 üretim tesisi açmaktı, 9’u tamamlandı. Mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz.

Herkes mutfağında bunu kullanabilir hale gelecek. Karadaki çalışmalar devam ediyor. BOTAŞ oradan çıkan gazı şebekeye bağlayabilmek için boru hattı çalışması yapıyor, o da bu ay içerisinde tamamlanacak.”

Rosatom: Sinop'taki nükleer santral için görüşmelere başladık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)09 Kasım 2022 21:19

    aklımda şu soru var. Bu atıklar nereye saklanacak ? ABD de büyük dağların altında özel tünellerde saklanıyor. Gelecekte bunları ayrıştırıp temizleyecek sistem bulursak diye.. Biz nereye bu atıkları atıcaz? saklanacak ? hiçde okudum ama görmedim bişi. Bilen varsa yazabılır mı? yada bu atıkları rusya mı alacak  geri..

  • Kaçan Grup09 Kasım 2022 20:15

    hepsini rusya’ya yaptırın, süperzekalar

  • Nükleer güç.09 Kasım 2022 19:24

    Nükleer santral şart. Boş muhabbet yapmayın. Hem açım diyeceksiniz hemde hiçbir şey yapmayın diyeceksiniz. Bunu ancak Türkiye düşmanları söyler.

  • vatandaş09 Kasım 2022 18:23

    mümkünse tam tarım arazilerinin orta yerlerinde bir yere kurun ki bölgeye katma değer katsın.

  • Pala09 Kasım 2022 15:41

    Mersin'in Ruslar işgal etti.tekirdagi da rumlara verelim. Tohumuna para saymadik sonuçta, değil mi?