E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsviçre bankası UBS Credit Suisse’i 3 milyar doları aşan bir anlaşma fiyatıyla satın aldı. Ancak bu şirket evliliği tabiri caizse sevgiden değil Credit Suisse’in içerisinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kaynaklanıyor.
UBS pazar günü akşam saatlerinde Credit Suisse’i satın almayı kabul etti. Piyasaları sarmalayan spekülasyonlar ve Credit Suisse mevduatlarındaki kaçışın hızlanması pazartesi günü oluşabilecek bir bankacılık krizi endişeleri artırdı ve bu anlaşmayı adeta elzem hale getirdi.
Anlaşma zemininde yatan temel unsurlarsa şöyle: Credit Suisse’i satın almanın maliyeti 3 milyar doları aşacak. Anlaşma sonucu ortaya çıkacak yeni bankayı UBS Başkanı Colm Kelleher ve UBS CEO’su Ralph Hamers yönetecek. UBS anlaşmanın 2027 yılı itibariyle hisse başı kazançları büyüteceğini düşünüyor. İki banka da İsviçre Merkez Bankası’nın mevcut kaynaklarına sınırsız erişime sahip olacak. UBS hisse geri alım planlarını durduracak. Bankaların entegrasyonu 3 ila 4 yıl arasında sürecek.
Ancak YahooNews’in haberine göre UBS yönetimi anlaşmanın ortaya çıkmasından pek memnun gözükmüyor. UBS Yönetim Kurulu Başkanı Colm Kelleher anlaşmayla ilgili açıklamasında, “Bu satın alma işlemi UBS hissedarları için caziptir. Ancak açık konuşalım Credit Suisse söz konusu olduğunda ise bu bir acil kurtarma hamlesidir” dedi.
Kelleher açıklamasının devamında, “Bu tarihi birgün ve biz böyle bir günün hiç gelmemesini umuyorduk” ifadelerine yer verdi. Credit Suisse yöneticileri veya yönetim kurulu üyeleri konuyla ilgili açıklamada bulunmadı.
UBS yöneticileri, Credit Suisse'in yatırım bankasını kapatmak için "hızlı" hareket edeceklerini de sözlerine ekledi. Banka Credit Suisse’in içerisinde bulunduğu yüksek profilli tazminat davaları karşısında rezervlerini hazırlıklı tuttuklarını da açıkladı.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre iki İsviçre bankasının birleşmesi finans sektöründeki gergin atmosferin bir nebze sakinleşmesine imkan sağlayabilir. Ancak bankacılık alanında güvenilirliği ile ün salan İsviçre’nin bu tür bir zayıflığa konu olması aynı zamanda bir prestij kaybı anlamına geliyor.
İki İsviçre bankasının birleşmesi uzun zamandır finans alanının tartışılan konu başlıklarından biriydi. Ancak özellikle UBS tarafı bu birleşmenin gerçekleşmesine sıcak bakmıyordu. Son yıllarda Credit Suisse’in karşı karşıya olduğu skandallarsa UBS için anlaşmayı adeta imkansız hale getirmişti. Ancak Credit Suisse’in risk yönetimindeki zayıflıklar ve mevduat satışlarının hızlanması küresel çapta bir bankacılık krizinin önlenmesi için bankanın acilen satılmasını gerektirdi.
YahooNews haberinde eski bir üst seviye UBS yöneticisi konuyla ilgili açıklamasında UBS hissedarlarının anlaşmadan rahatsızlık duyabileceğini söyledi. İsmi belirtilmeyen eski yönetici UBS hissedarları için, “Net bir stratejisi olan ve İsviçre’nin en iyi işletilen bankasına sahip olanlar şimdiyse aynı zamanda en kötü bankasına sahip olacaklar” ifadelerine yer verdi.
UBS CEO’su Hamers anlaşmayla ilgili açıklamada bulunmadı. Credit Suisse yönetimi ve bankanın eski yönetim kurulu başkanı olan Axel Lehmann röportaj taleplerini reddetti.
Bankacılık riski atlatılmış görünsede devam ediyor
Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor
UBS anlaşması sonrası ons altın güne düşüşle başladı
Signature Bank, 38,4 milyar dolara satıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bazı hisselerde uzun vadeli yatırımcı olmak aşktan değil, zarardan oluyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:05)