E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTZOB Başkanı Bayraktar'dan kritik tarım arazisi uyarısı---

TZOB Başkanı Bayraktar'dan kritik tarım arazisi uyarısı

TZOB Başkanı Bayraktar'dan kritik tarım arazisi uyarısı
17 Haziran 2024 - 10:04 borsaningundemi.com

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 20 yılda 2,6 milyon hektarlık tarım arazisinin kaybedildiğini söyledi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Yüz ölçümü 78,35 milyon hektar olan Türkiye'nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara geriledi. Bu süreçte 2,6 milyon hektar tarım arazisini kaybettik" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla basın bir açıklaması yayımladı. Toprakları korumanın gelecek nesillere bırakılabilecek değerli armağan olduğunu vurgulayan Bayraktar, milyonlarca yılda oluşan toprağın, sadece çiftçiler için değil tüm insanlık için çok değerli bir hazine olduğunu dile getirdi.

Bayraktar, hayatın temel kaynaklarından biri olan toprak üzerindeki baskıların, özellikle nüfus artışı, yanlış kullanım, bilinçsiz sanayileşme gibi etkenlerle yeryüzü ölçeğinde giderek arttığını dile getirerek, Türkiye açısından bakıldığında en büyük zenginlik olarak kabul edilen toprakları çok iyi korunmadığını ifade etti.

"2,6 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİNİ KAYBETTİK"

Bayraktar, Türkiye'de tarım arazilerinin yıldan yıla azaldığını, kırsalda genç nüfusun da azaldığını ve maliyetler nedeniyle çiftçinin üretmekte isteksiz davrandığını ifade eden Bayraktar, "Nitekim yüzölçümü 78,35 milyon hektar olan Türkiye'nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara geriledi. Bu süreçte 2,6 milyon hektar tarım arazisini kaybettik. Ülkemizde en fazla tarım arazisine sahip Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas illerinde son 10 yılda tarım arazisi 1,8 milyon dekar azaldı. Söz konusu bu illerdeki azalma sırasıyla Şanlıurfa'da yüzde 7,9, Ankara'da yüzde 3,5, Sivas'ta yüzde 1,8 ve Konya'da yüzde 1,4 oranındadır" açıklamasında bulundu.

"KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ARAZİ AZALIYOR"

Son yıllarda atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılmasının yanı sıra tarım arazilerinin korunması amacıyla pek çok çalışma yapıldığını da sözlerine ekleyen Bayraktar, 2019 yılında 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanının 2023 yılında yüzde 3,6 oranında artarak 23 milyon 942 bin hektara ulaştığını hatırlattı. Bayraktar, açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Yapılan çalışmalar sonuçlarını gösteriyor, tarımsal üretim yapılan tarım arazileri artıyor. Ancak, tarım arazileri artışı ülkemizde hızla artan nüfus karşısında halen yetersiz kalıyor. Artan nüfusla beraber kişi başına düşen arazi miktarı azalmaya devam ediyor. İstatistiklere göre 2010 yılında kişi başına 3,3 dekar arazi düşerken, bu değer 2015 yılında 3 dekara ve günümüzde ise 2,8 dekara geriledi. Bu amaçla tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kesinlikle önlenmelidir. Kara yollarını ve şehirlerin gelişimini projelendirirken, verimli tarım arazileri yerine tarıma elverişli olmayan, daha verimsiz arazilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir."

Bayraktar, birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerinin, imara açılmasına asla izin vermemesi, ve bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmaması gerektiğini de belirterek, turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerinin kullanmasının tarım arazilerinin varlığını azaltacağını kaydetti.

"TARIM ARAZİLERİNİN HOBİ BAHÇELERİ İLE BÖLÜNMESİNE İZİN VERİLMEMELİDİR"

Çiftçilerin, üretim maliyetlerinin yüksekliği, çözüm bekleyen yapısal sorunlar, düşük kalan üretici fiyatları gibi sorunlarla üretime yaptığını söyleyen Bayraktar, "Çiftçilerimiz tüm zorluklara rağmen üretmeye devam ederken, diğer taraftan son yıllarda tarım arazilerinin aralarına kurulan hobi bahçeleri ile baş etmeye çalışıyor. Çiftçilerimizin ekmek teknesi olan toprağımız hobi bahçelerine heba edilebilecek bir sermaye değildir. Özellikle büyükşehirlerde, en verimli toprakların bulunduğu sahil illerinde verimli tarım arazilerinin kooperatifleşme ile bölünerek hobi bahçelerine dönüştürülmesi tarım arazilerinde parçalanmayı daha fazla artırıyor. Büyükşehirlerde araziler 250 metrekareye varan parsellere ayrılarak hobi bahçeleri kuruluyor. Küçük parsellere ayrılan bu alanlara yapılan konteyner, prefabrik ev, tiny house, havuz gibi betonarme yapılaşmalarla tarım alanları yok ediliyor. Bu yapılaşmaların hiçbir geçerli izahı olamaz. Köylere yakın alanlarda kurulan hobi bahçeleri köyde sosyal yapıyı da olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasında, maliyetlerin azaltılmasında, teknolojinin verimli kullanımında tarım arazilerinin büyüklüğü ve bütünlüğü oldukça önemli olduğuna da dikkati çeken Bayraktar, sebebi ne olursan olsun tarım arazilerinin bölünmesinin ve hobi bahçelerinde olduğu gibi büyük araziler arasında yapılaşma oluşturulmasının doğru olmadığını kaydetti.

Tarım emtia fiyatlarında 'yağış ve kuraklık' endişesi

TZOB'tan buğday fiyatlarına revize talebi

TZOB: Süt fiyatları hala çok düşük

Bakanlık ile TZOB arasında iş birliği protokolü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali19 Haziran 2024 17:59

    Hobi bahçeleri kaçak yapı neden yıkmiyorsunuz? Kanuna uymayan hep mi mukafatlandirilacak? Devletin koyduğu düzene uyanlar aptal yerine konulmasın artık.

  • azmi18 Haziran 2024 15:31

    Bırakın artık o koltukları.Başkanı olduğunuz kurumları getirdiğiniz durumlar belli . Gençler ve işi ilenler başa gelsin. Gidin  artık. 

  • Açık Görüş18 Haziran 2024 13:05

    Erken seçim olup ta chp nin gelmesi bir ülkenin geniş düzlüklerine çekirge istilası uğramış anlamına gelir. Chp her bir  işi tamamen bir sinsilik ve riyakarlık kokar. Örneün beld.ler şehrin alt yapısına ait kentsel döüşüme ait hiç bir çalışma yapmıyor!  Yapmamakta da ısrar ve inat ediyor. Bunun yerine ucuz esnaf lokantası açıp bir kaç yüz kişiye bir öğün yemek verdi mi bir halt ettim havasına giriyor sanırsın bütün İstanbul u doyurmuşlar. Ya da çiftçiye bir kaç avuç tohum dağıtınca tarımda bütün sorunlar çözülmüş oluyor! Oysa geri planda yemedikleri halt kalmaz. Zaten beld.ler batmış durumda hhiç bir icraartları yatırımları olmadan beld. batırmak bitirmek Chp nin misyonudur.

  • Bir Vatandaş20 Haziran 2024 08:56

    Aynen güzel kardeşim, hep CHP Türkiye'yi mahvediyor. Bir kere deyin ki iktidar ülkeye zarar verdi ve artık miladını doldurdu. Varsa yoksa başkasına suç atıyorsunuz: Siz vatandaş mısınız yoksa AKP ve hükümetin salylı öpeği misiniz? Biraz onurlu ve haysiyetli olunuz. 

  • YORUM 18 Haziran 2024 11:06

    bir an önce erken seçim olsada yerle yeksan olsanız 

  • Elmundo mokoko18 Haziran 2024 07:09

    Yıllardır kabus gibi cokmussun o koltuğa diktatörlük estiriyorsun bir senmi esnaf sanatkarlar odası siyasi parti liderleri TOBB ve daha niceleri bir düşün bı t r n gidin yeni yüzler yeni insanlar gelsin oda borsa parti firavunlari

  • cgucluturk17 Haziran 2024 19:20

    Hobibahçeleri ve sanayi tesisleri en büyük neden.

  • Ahmet 17 Haziran 2024 14:31

    Ve sen utanmadan açıklıyor ve hala o koltukta oturuyorsun

  • Turkogluturk18 Haziran 2024 05:09

    Sucluyu biliyorsun bosuna hedef sasirtma.

  • Yorum17 Haziran 2024 11:25

    Birinci sebebi yatay mimari öyle ballandıra ballandıra söylüyorlar anlatıyorlar yatay mimariyi ama öyle değil işte 4 katlı 5 katlı bina yapınca olacağı bu yirmi yıl daha böyle devam ederseniz tarım arazisi kalmaz Türkiye küçük bir ülke tarıma elverişli araziyi böyle tüketirseniz tarım arazisi kalmaz öncelikle hiç bir şekilde tarım arazileri çiftçiler dışında hiç kimseye alınıp satılmamalı ikincisi belediyeler tarım arazisi nin olduğu alanlarda hükmü olmamalı ayrıca tarım arazisinde arazi büyüklüğü ne olursa olsun barınma amaçlı bina yapımı yasaklanmalı ayrıca tarım arazisinde bina yapmak tehlikelidir önce bina yapmayı öğrenmeliyiz mühendislerimizde okudukları okulların hakkını veremiyor binaları enaz 7~8 katlı yapmalıyız böyle olursa barınma amaçlı yapılan binalar tarım arazilerine taşımaz hiç bir şeyi tam anlamıyla doğru dürüst yapamıyoruz neden acaba bu konuda çok iyi kanunları olan örnek ülkeler var

  • Bu ne turşu17 Haziran 2024 11:13

    Hem ziraat ve tarım arazilerini korumakla kollamakla görevli bir sivil gücün başkanısın, hem de araži kaybettik diyerek tarımı katlettilerr getiriyorsun. Bu mu vatan aşkı. Ziraat vatandır. Vatanı işgal ettiler diyen padişah gibi.

  • Şenol 17 Haziran 2024 11:11

    Hadiya nasıl oldu acaba izlediğiniz saçma sapan tarım politikaları ithal ağırlıkları