E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
26 Ocak 2022 07:16
BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım: Tuz Gölü deposunda sekiz günlük gaz var
Maruf BUZCUGİL / Mehmet KAYA
Türkiye’nin uzun dönemli doğalgaz kontratları ve yatırımları döneminde BOTAŞ Genel Müdürü olarak görev yapan Gökhan Yardım, mevcut doğalgaz sorununun arz-talep dengesizliğinden kaynaklanmakla birlikte, önceden yapılması gereken hazırlıkların tamamlanamamış olmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Maruf Buzcugil ve Mehmet Kaya'nın Dünya'daki haberinde açıklamalarına yer verilen Yardım, doğalgaz talebinin karşılanmasında uzun vadeli çözüm olarak Azerbaycan’da yeni sahalarda gaz üretilmesi konusunda inisiyatif, Kuzey Irak dahil yeni kaynaklar ve piyasa serbestleşmesi gerektiğini söyledi. Yardım, kısa vadeli sorunun kamuoyunun bildiği İran gaz tedarikinin kesilmesi ve aşırı talep artışından kaynaklı olduğunu, bu şartlar ortadan kalkmadan da mevcut dengesizliğin giderilemeyeceğini vurguladı. Yardım, Tuz Gölü depolama ve Silivri depolama yatırımlarında ihale iptalleri, bazı şirketlerin inşaatı başaramaması gibi sorunlar ile Saros LNG’nin tamamlanamamış olmasının da mevcut arz sorununda rolleri olduğunu anlattı.
“İstanbul gaz talebinde çok önemli. Böyle havalarda anafor gibi çeker gazı” diyen Gökhan Yardım, gaz tedarik sorununu çözmek için yapılan Tuz Gölü depolaması ve Silivri depolamasında mevcut talebi karşılayacak yapı oluşmadığını kaydetti. Tuz Gölü depolamasının devam eden yatırım tamamlanamadığı için 650 milyon metreküplük bir hacimde olduğunu, 12 Ocak’a kadar bu depoya 535 milyon metreküp stok yapıldığını kaydetti. O tarihten sonra gaz çekişinin başladığını ve son verilere göre Tuz Gölü depolamasında 213 milyon metreküp gaz kaldığını anlatan Yardım, söz konusu depodan günlük 28 milyon metreküp gaz verişinin sağlandığı hesaplandığında 8 günlük gazın bulunduğunu ifade etti.
Azerbaycan'ın sahalarını geliştirmeliyiz
Gökhan Yardım, boru hatlarından mevcut anlaşmalar doğrultusunda, İran dışında girişlerin devam ettiğini ancak ilave talebin ve İran gazı açığının karşılanamadığını vurgulayarak, kesinti yapma çözümünün kısa vadedeki tek olasılık göründüğünü anlattı. Yardım, sorunun genel çözümü için ise şu bilgileri verdi: “Türkiye serbest piyasa sistemine geçiş kararı aldı, kamu ithalatını düşürme politikası uygulayacağını; piyasa serbest olacak dedi ama uygulama hiçbir şekilde böyle olmadı. Kamu ağırlığı arttı. Siyasi tercihtir ancak bu siyasi tercihin gerekleri yerine getirilmesi gereklidir. BOTAŞ 2001’e kadar tekeldi, tekel kaldırıldı. BOTAŞ’ın yetkileri EPDK’ya geçti ancak EPDK, gaz getirmek isteyen, LNG yatırımı yapmak isteyen özel sektöre izin vermiyor. Özel boru hattı yatırımı yapılamıyor. Arz güvenliği için Piyasa serbestleşmesi. Devletin LNG yatırımlarının arz güvenliğini sağlamadığını görüyoruz.
Doğuda yeni kaynaklara ihtiyacımız var ve 4-5 yıllık kontratlarla az sağlamak gerekli. Azerbaycan’da yeni sahalar var. Azerbaycan’ın o sahaları geliştirmesine katkı verebilir, Türkiye’ye getirebiliriz. TPAO, Karadeniz’de gaz buldu. Kapasitesi olduğuna inanıyorum. Ayrıca başka komşu ülkelerden spot gaz alımına izin verilmeli. Şu anda spot gaz getirme imkanı mevzuat olarak sadece uzun vadeli gaz sözleşmesi yapılan ülkelerle sınırlı. Bu mevzuat değişmeli. BOTAŞ dışında gaz getirebilen bir yapı yok. Piyasanın serbestleşmesi çözümlerden biri. ”
İran ile gaz sorunu
Türkiye’ye gelen İran gazının teknik nedenlerle kesildiği bilgisinin verildiğini vurgulayan Gökhan Yardım, “Bu gerekçe dışında, İran arz sıkıntısının başka bir boyutu var mı? Tahran’a bakınca hava koşulları o kadar ağır değil. Tam gerçeği bilmiyorum, İran neden böyle yapıyor, gerçekten teknik bir sıkıntı mı, başka geçmiş olayların hesabı mı ülkeyi yönetenler elbette durumu biliyordur” yorumunu yaptı. Yardım, İran’ın Türkiye üzerinde fiyat baskısı kurmak istemesinin de olasılıklardan biri olduğunu, Rusya ile yeni kontrat yapıldığı dönemde bu sorunun yaşanmasına bakarak böyle bir yorum yapılabileceğini belirterek, bu olasılık değerlendirildiğinde, Türkiye ile 2026’da bitecek kontrat müzakerelerinde Türk tarafını sert tutum izlemeye itecek bir yanlışlık yapıldığının altını çizdi.
Azerbaycan’ın mevcut gaz arzında uluslararası konsorsiyumların üretici olduğunu hatırlatan eski BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, boru hatlarıyla taşınan bu gazın anlaşmalarla bağlı olduğunu vurguladı. Yardım, Bakü-Tifl is-Erzurum hattından halen spot alım devam ettiğini hatırlatarak, ilave gaz bulunması halinde bu hattın kullanılabileceğini hatırlattı. Bunun dışında TANAP hattında, Eskişehir ve Trakya’da gaz alındığını ve taşıma masrafı ödendiğini kaydeden Yardım, bu hattın giriş noktası olan Türkgözü’nde de gaz teslimi alınarak hem doğunun ihtiyacı hem de taşıma maliyeti azaltılmasının sağlanabileceğini vurguladı. Azerbaycan’da uluslararası enerji şirketlerinin mevcut sahalarda etkin olduğunu hatırlatan Gökhan Yardım, “ilave gaz bulunması halinde Türkiye’nin öncelikli olarak alıcı olması” yaklaşımı bulunduğunu ancak mevcut gaz üretiminin zaten kontratlarla Avrupa’ya ulaştırıldığını belirterek, fazla gaz üretimi yaklaşımlarında da hep Avrupa’nın ihtiyacının gözetildiğini anlattı.
"Uzun vadeli anlaşmalar böyle günler içindir"
Gökhan Yardım, geçmişte uzun vadeli kontratların çok eleştirildiğini ancak mevcut krizin böyle kontratların önemini ortaya çıkardığını belirterek, gaz piyasasının arz güvenliği yönünde yapısal olarak da ele alınması gerektiğini vurguladı. Yardım, sanayinin gaz için düzenli tüketici ve fatura ödeyicisi olarak çok önemli olduğunu, en pahalı gazın da konutlar olması gerektiğini belirtti. Konutlara ucuz gaz sağlamanın bir tercih olduğunu belirten Yardım, çapraz sübvansiyonlarla şimdilik maliyetin bir kısmının sanayiye verildiğini anlattı. Gökhan Yardım, geçmişte sanayi kuruluşlarının çift yakıtlı olması ve bu yatırımı yapan sanayicilere ucuz gaz verilmesi, OSB’lerin elektrik için otoprodüktör çalıştırması, elektrik kesintilerinin gezdirilmesi gibi araçların kullanıldığını ancak bu araçların şimdi BOTAŞ’ın elinde olmadığını kaydetti.
Avrupa'nın arz güvenliğine katkıda bulunuyoruz ama...
Eski Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye’nin TANAP, Mavi Akım, Türk Akımı gibi projelerle Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğine katkı verdiğini hatırlattı. Yardım, “Biz Avrupa Birliği üyesi değiliz. Panellerde, ‘Avrupa’ya katkıda bulunuyoruz’ deyince herkesin hoşuna gidiyor ama Türkiye HUB olsun deyince itirazlar geliyor. Kimse kaliteli enerjiyi başkasının elinde bırakmak istemiyor. Avrupa’nın güvenliği kadar Anadolu’nun da arz güvenliği önemli. Anlaşmalarda bu yönde bakmak gerekli” dedi. TANAP anlaşmasında, boru hattı inşasının konsorsiyum tarafından yapıldığını ve oradan geçen gaza Türkiye’nin hiçbir müdahale hakkı olmadığını kaydeden Yardım, çok tartışılan Türmen Gazının İran üzerinden alınması projelerine ABD'nin siyasi itirazları yanında, İran'ın boru hattına hiçbir şekilde müdahale etmemesine de yanaşmamasının etkili olduğunu kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İran'a güvenip yola çıkılmaz bu böyle biline en kritik zamanda böyle zor durumda bırakır adamı.
Müslüman ama İran ?. Araplar kardeşimiz değil mi ? Rabia
kömür madenlerinde ikide bir patlama lar ıluyor oralardaki gazıçıkarsk kullansak olmaz mı.belki oralarda trilyon m 3luk gaz vardır..ölemek yerine bir işe yarasa
Teknık olarak, kömürü işleyen ve gaz üreten sistemler var. Ağır sanayi işleri. bunları hiç bir özel sektör kolay kolay yapmaz. bunların yerıne basıt, makarna meyva suyu, ekmek , hamurlu biskuviler vb. vb. yapmak ucuz ve kısa sürede paranı almanı garantı eder. ama bahsettşgın ağır sanayilere kimse para vermez. heleki ihalelerin bile el değiştiridği buyuk yatırımların çöp oldugu bir dönemde. 1 haftada bir lıman, 1 baraj ihale iptal edıldı. Yazayım ya koç gurubu. şimdi başka bir frup olsa masraf ve malıyetten batabılırdı. köklu güçlğü oldugu için etkılenmedi. masraf vb. şimdi hangi işinsanı bu ağır işlere girsin ? sen yapcan başkası konacak. devlet zaten bulaşmıyor olanı sattı... sorun organızasyon da. güven vermyorlar hiç
olsun köprü yaptık, otoban yaptık, yol yaptık. gaz olmasada olur.
Yakında enerji ve elektrik alanında da büyük sıkıntılar olacak dünya nüfusu sanayi işletmeler ve bitcoin enerjileri sömürüyor sıkıntı büyük ilkel bir dönem geliyor gelecek yıllarda belirtiler belirrcek
Dünyadaki doğal kaynaklar tükeniyor farkında değil kimse. Ülkenin heryerine doğalgaz borusu döşeniyor sanki sınırsız gaz varmış gibi bundan ders çıkarmak gerekirken hala gereksiz işlerle uğraşılıyor
Nükleer enerjinin önemi burda !!! Herkes sanıyorki fabrikalara gaz verilemiyor ondan kapanıyor.yanlis. elektrik üretilemiyor santrallerde.elektrik kesintisi sebebiyle kapanıyor. Nükleer enerji olsa ülkemin 4 bir yanında, muhtaç kalirmiyiz irana? Irağa rusyaya ? Kendi elektrigimizi üretir.sanayimiz kilit vurmak zorunda kalmazdı.
10 nükleer lazım yetmez 40 tane daha yapın anca o zaman ülke düze çıkar fransada 50 adet var gerisini siz düşünün.
O zaman fransaya git. Bizlerin Fransadan hem ülke, hem kaynak, hem maden, hem corafi büyük araziler ve doğal kaynaklar ayakınlığımız var. Avrupanın tek tek kapattığı tesisleri Türkiye ye yamama sevdanızdan vazgeçin. Gelişmiş ülkelerde illa bişe getireceksen hukuk adalet yolsuzlukla mücadele alanından adil bilgiler sistemler getirin :D nükleer tesisin senin olsun. Bizdeki su akarsular Frasanda olsa heryer baraj olurdu, tesis olurdu. Bizdkei kömür fransad aolsa heryer kömür tesisi olurdu. Bizdeki akıl fransada olsa nükleer tesisde olmas evde battaniye ile otururlardı :D herkes toprak ve iklik özelliğini kullanmak zorunda.
Maaşı yatmayan Ahmetler yorum yapmamis
Böyle itleri kullanabiliriz mesela: Gaz çıkarmaktan başka bir halt bildikler yok zaten! Tabi aynı depoya İngiliz b. elçi ile yakalanan papazı İngiliz konsolosu ile yakalanan ipsizi vs . gazcıları gaz üretiminde kullanalım!
Düzen bozmada üstünüze yok işleyen her sistemi darmadağın ettiniz doğal gaza para bulamayıp depoları boş bırakın zammı yapıştırın tüketim düşsün döviz talebi olmasın diye sanayi şirketlerini durdurun oh ne güzel ekonomi yönetimi kabile devleti gibi yönetim Afrika ülkesine çevirdiniz ülkeyi
Kış günü belediyenin kapısında sana kemik vermediler mi? Devlet kapısında havlıyorsun!
x isimli çomar kış günü aç kaldın herhalde hoşt başka kapıya
Png sana bu ülke çok fazla zaten! 20 yıl önce İsli dumanlı gecekondularda çamurlu yollarda paçanı sıvayarak geziyordu bunun babası! K in hastanelerinde sürünüyordu! Soytarı ergen çıkmış ahkam kesiyor. Batırmaya bitirmeye gelen kayakçı kıyakçı itlere bu ülkeyi bırakmayacağız anladın mı koca kafa?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:04)