E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Küresel ekonomide bol para döneminin azaldığı ve finansman koşullarının geçmişe kıyasla daha zor olacağı bir döneme girdik. Türkiye bu dönemde akranlarının aksine farklı bir politika tercihi ortaya koydu. Dünyada akran ülkelere baktığımızda hem en yüksek enflasyona hem de son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız. Global görünüm de lehimize değil. Enflasyonda her geçen gün hedef dediğimiz noktadan uzaklaşıyoruz" dedi.
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığıyla oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından “Enflasyon Artarken Neo-Fisher Yaklaşım Ne Diyor” başlıklı seminer düzenlendi.
İnternet üzerinden yapılan seminerin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan şunları söyledi:
KÜRESEL EKONOMİNİN MARUZ KALDIĞI SÜREÇ HESAPLADIĞIMIZDAN ÇOK DAHA UZUN SÜREBİLİR
Geride bıraktığımız kısa dönemde global ekonomi önemli şoklara maruz kaldı. Önce Kovid-19 krizini yaşadık. Ardından da Rusya, Ukrayna savaşına şahit oluyoruz. Her ne kadar Kovid krizinin etkileri yerini önemli bir global toparlanmaya bırakmış olsa da hem tedarik zincirlerinde değişime hem de yüksek enflasyonun yarattığı yeni bir mücadele sürecine girmiş durumdayız. Bunlarla birlikte iklim değişikliğini ve savaşın gıda ve su güvenliği üzerindeki artan tehdidiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla küresel ekonominin maruz kaldığı mücadeleci süreç bugün hesapladığımızda çok daha uzun sürebilir.
14 YILLIK GENİŞLEMECİ GLOBAL PARA POLİTİKASI DÖNEMİ KAPANIYOR
2008 global finans krizinin ardından ve Kovid pandemisinde gördüğümüz büyük kapanmayla devam eden süreçte dünya ekonomisi muazzam bir likidite enjeksiyonuna, yani parasal genişlemeye ve düşük faiz ortamına maruz kaldı. Bu politika uygulamaları bu kriz dönemlerinin daha az hasarla atlatılmasında önemli rol oynadı. Bugün geldiğimiz noktada ise yüksek küresel enflasyon ve özellikle global para politikasında önemli bir değişim görüyoruz. Geride bıraktığımız 14 yıllık vadedeki genişlemeci global para politikası dönemi kapanıyor.
MAJÖR MERKEZ BANKALARININ FAİZ ARTIŞLARI VE BİLANÇO KÜÇÜLTME ADIMLARI DEVAM EDECEK
Bugün büyük Merkez Bankaları, Fed öncülüğünde düşük büyüme pahasına bile olsa enflasyon ile mücadele edeceklerini hem alınan önlemler hem de verilen mesajlarla açıkça ortaya koyuyor. Gelişmekte olan ülkeler ise Fed’in şahinleşen duruşuna paralel olarak geçtiğimiz yılın ortasında yaşadıkları faiz artırım süreçlerine devam etmekteler. Önümüzdeki dönemde de Fed başta olmak üzere majör merkez bankalarının faiz artışları ve bilanço küçültme adımları devam edecek.
TÜRKİYE FARKLI BİR POLİTİKA TERCİHİ ORTAYA KOYDU
Küresel ekonomide bol para döneminin azaldığı ve finansman koşullarının geçmişe kıyasla daha zor olacağı bir döneme girdik. Türkiye bu dönemde akranlarının aksine farklı bir politika tercihi ortaya koydu. Dünyada akran ülkelere baktığımızda hem en yüksek enflasyona hem de son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız. Unutmayalım ki yakın geçmişte yaşadığımız ekonomik zorluk dönemleri global rüzgarları arkamızdan estiği dönemlerdi. Ve bu zorluklarla bir şekilde mücadele edebildik. Oysa şu an global ekonominin geçmekte olduğu döngüde rüzgâr önümüzden esmekte ve işimizi çok daha zorlaştırmakta. Global görünüm de lehimize değil.
ÜLKEMİZDE ENFLASYON ORANI DÜNYADAKİ GENEL DÜZEYİN KATBEKAT ÜZERİNDE
Bugün gelişmiş ekonomilerde yıllık enflasyon yüzde 7-8. Gelişmekte olan ülkelerde de yüzde 10’a yakın seyrediyor. Ülkemizde ise enflasyon oranı dünyada var olan genel düzeyin maalesef katbekat üzerinde, yüzde 70 seviyelerini oluşturmaktadır. Enflasyonda her geçen gün hedef dediğimiz noktadan uzaklaşıyoruz.
GEREKLİ ADIMLARI DOĞRU ZAMANLAMA İLE ATAMIYORUZ
Aslında enflasyon sorunu bizim sadece son 9 aydır yaşadığımız bir durum değil. Özellikle son 4-5 yıldır enflasyon dinamiklerinin yapısının belirgin düzeyde bozulduğunu görmekteyiz. Gerekli adımları doğru zamanlama ile atamıyoruz. Böyle olunca da para politikası etkinliğini kaybediyor ve gün sonunda enflasyonda yaşadığımız tablo ortaya çıkıyor.
ÇÖZÜMSÜZ GEÇEN SÜRE EK MALİYET OLARAK DÖNÜYOR
Çözüm için atılacak adımlar belli. Ancak zamanlama en önemli husus. Çözümsüz geçen süre tüm bireylerin ve kurumların üzerine her geçen gün daha fazla ek maliyet olarak dönüyor. Doğru uygulanan bir para politikasına buna eşlik eden mali politikalara ve makro sektörel arzı destekleyen yapısal değişimlere ihtiyacımız var.
DÜNYADA KANITLANMIŞ SÜREÇLERİ VE DENEYİMİ MERKEZE KOYARAK BAŞARIYA ULAŞIRIZ
Uzunca bir süredir ifade ettiğimiz gibi iktisadi politika tasarımında ancak ve ancak bilimi dünyada kanıtlanmış süreçleri ve deneyimi merkeze koyarak mücadelede başarıya ulaşmamız mümkün olur."
Nebati: Enflasyon görünümündeki bozulma geçici
AK Partili isimden enflasyon açıklaması: Stabil kalacak, sonra düşecek
Gözler yeni haftada büyüme, enflasyon ve ihracat rakamlarında
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Demeokrasi sistemimiz doğruya doğru yanlışa yanlış diyemedi... Sadece işsçi sendikaları bile işlese idi, kesinlikle bu duruma gelinmezdi. bütün devlet ve sicil toplumlar bir emre göre ip gibi dizildi. ve sonuç bu... Bu sistemin getirdiği çarpıklık ve sonucudur... Bu durumda ip gibi dizilenlere bazı gazeteci ekonomistlerde dahil. Herkes bir cümle peşinden ekonomiyi ip gibi dizip, engel duran sistem düzelten güvenlik siboblarını iptal etmiştir. Bütün uyası sistemlerini görmezden gelmiştir. Acı ama gerçek. FED adımlarını 1 yıl önceden görebiliyoruz dünya görüyor, peki ya kendi adımlarımızı kim görebiliyor ?
Gelde anlat birilerine...Anlamıyorlar,anlamak istemiyorlar,işlerine öyle geliyor.Ekonomi ile inatlaşmaktan ülkeyi yönetemiyorlar.
Adamin gozlerine bakin
Yarın fırçayı yer kaideniz üzerine oturup kalırsınız :)
Şimdiye kadar neden sesiniz çıkmadı. Geçmiş olsun
Bunu bilen söyleyen adamsın sen neyaptın diye sorarlar adama Fırsattan istifade malı götürmeye çalışan birsürü kendini bilmez var
ekonominin kitabını baştan yazarım. ey tüsiat.
DÜNYADA EŞİ DENGİ YOK BİR PAHALLIK VAR ALDIN ALDIN YARIN İKİ KATINA ÇIKAN BİR FİYATLA ALIYORSUN .HÖKÜMET HÜKÜMSÜZ KALINCA BAŞI BOŞLUK DOLDURAN BİRİLERİ ÇIKIYOR.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:41)