E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTÜSİAD'dan DEİK'e dava---

TÜSİAD'dan DEİK'e dava

TÜSİAD'dan DEİK'e dava
16 Mart 2015 - 03:58 borsaningundemi.com

TÜSİAD, bir gecede TOBB bünyesinden çıkarılarak Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nu (DEİK) mahkemeye verdi

Hükümetin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nu (DEİK) Ekonomi Bakanlığı’na bağlaması mahkemelik oldu. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), DEİK yönetiminden çıkmak ve yıllık gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e aktarmamak için Danıştay’a dava açtı. Ekonomist Dergisi’nin haberine göre Eylül 2014’te hayata geçirilen düzenleme ile DEİK iş konseyleri, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye bağlanmıştı. İş dünyasında şok etkisi yaratan bu düzenlemenin Gülen cemaatine yakın TUSKON’un iş dünyasındaki gücünü azaltmak için uygulamaya konulduğu yorumları yapılmıştı.

DİNÇER KATILMAMIŞTI

Eylül ayı sonunda gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında, eski MÜSİAD Başkanı olan, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan DEİK Başkanı olarak seçilmişti.
DEİK İcra Kurulu Başkanı sıfatı bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu DEİK yönetimindeki görevinden istifa ederken, dönemin Türk-ABD İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer ise toplantıya katılmamıştı. Aldığımız bilgilere göre, Haluk Dinçer, DEİK ile ilgili tasarrufunu yalnızca toplantılara katılmamakla sınırlı tutmadı. Yönetimi ve hukukçuları ile değerlendirmelerde bulunan dönemin TÜSİAD Başkanı Dinçer, başkanlığının son günlerinde DEİK’teki değişiklikleri mahkemeye taşıdı.

VARDAN: KENDİLERİ BİLİR

TÜSİAD yönetimi, DEİK yönetiminden ayrılma isteğiyle ve yıllık gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e vermenin yasal olmadığı gerekçesiyle Danıştay’a dava açtı. Ekonomist’e konuşan TÜSİAD kaynakları, davanın birkaç hafta içinde sonuçlanmasını beklediklerini belirtirken, “Amacımız DEİK’i yıpratmak değil. Ama gönüllülük esasına göre faaliyet gösteren bir dernek olarak kamu kurumunda görev yapmayı doğru bulmuyoruz” diyor. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise TÜSİAD tarafından Danıştay’a dava açıldığını doğruladı. TÜSİAD’ın DEİK’teki yenilenmeyi mahkemeye taşıması konusunda “Kendileri bilir” yorumunu yapan Vardan, “Dava açıldığını sonradan öğrendik. Ben geçen hafta yeni TÜSİAD Başkanı Cansen Hanım’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Aramızda bir problem yok. MÜSİAD başkanı olarak da TÜSİAD ile ilişkileri geliştiren kişiyim. Bana davanın Dinçer dönemindeki sıradan bir prosedür olduğu söylendi” dedi.

Gelirin yüzde 1’i DEİK’e aktarılacak

DEİK’in yapısı ve işleyişi, Eylül 2014’te Meclis’te kabul edilen torba yasaya ilişkin verilen bir son dakika önergesiyle değiştirilmişti. Yeni yasaya göre, DEİK yönetiminin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nden (TMB) beş asil üyeden ve seçilecek 12 yönetim kurulu üyesinden oluşmasına karar verilmişti. Ayrıca düzenleme ile TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB’ye her yıl gelirlerinin yüzde 1’ini DEİK’e aktarma zorunluluğu getirilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)