E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTÜSİAD hükümetin eylem planından memnun mu---

TÜSİAD hükümetin eylem planından memnun mu

TÜSİAD hükümetin eylem planından memnun mu
18 Ocak 2016 - 05:50 borsaningundemi.com

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, geçen hafta bakanlarla yaptıkları Ankara ziyaretlerinden memnun ve ekonomi için umutlu gözüküyor

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri geçen hafta Ankara'da bakanları ziyaret etti. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde, TÜSİAD'ın bu ziyaretler sonrasında hükümetin eylem planıyla ilgili görüşlerini aktardı. 

İşte Sağlam'ın o yazısı: 

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, geçen hafta bakanlarla yaptıkları Ankara ziyaretlerinden memnun ve ekonomi için umutlu gözüküyor.
Tek tek bakanlarla yaptıkları toplantıların teknik düzeyde ve olumlu geçtiğini söylüyorlar. 
Hükümetin Eylem Planı’nı hazırlarken işaleminin taleplerine büyük ölçüde yer vermesi, zaten Ankara’ya gelmeden önce iyimserlik yaratmıştı. Özetle; Eylem Planı’nda yer bulan önlemleri genel olarak yeterli görüyorlar. Ankara ziyaretleri sırasında eksik buldukları bazı bölümler olduğunu aktarmışlar ve ekonomi yönetiminden Eylem Planı’nın bu doğrultuda genişletilebileceği yanıtını almışlar. Dolayısıyla bundan sonra ekonomide alınacak tedbirler konusunda sürekli temas içinde kalıp, eksik olan önlemleri de plana aldırtmaya çalışacaklar.
Ankara temasları sırasında çok sayıda bakanla görüşen TÜSİAD yönetim kurulu üyelerine, konuya göre çalışma grup başkanları da katılmış, böylece bakanlarla teknik detaylara inebilmişler. Toplantıdaki işadamlarının en memnun eden hususlardan biri de, ilgili bakanların dosyalarına sahip ve planda yazılı tedbirler için kararlı görünmeleri olmuş. Bakanların çoğunu dosyalarına hakim gördüklerini, birkaç bakanın ise işi, bürokratlara bırakarak yerinde davrandığını, bunun da kendilerine güven verdiğini söylüyorlar.
Bu arada sorumuz üzerine, taslak metinlere baktıklarında, bürokraside zaafiyet gördüklerini de söylüyorlar. Tabi ki bunu bakanlara söylememişler ama bir işadamı “Bence bürokrasi çok zayıf, yurtiçi ve yurtdışından danışmanlık alarak teknik sorunları çözme yoluna gitseler çok daha yerinde bir davranış olur” yorumunu yaptı. 
Eylem planında yer alan mikro reformların uygun olduğu, her bir tedbir için takvim belirlenmesi ve muhatap kamu kuruluşlarının planda yer almasının da planı güçlendirdiği görüşündeler. “Tedbirler takvim içinde yerine getirilemezse” diye sorduğumuzda ise bir işadamı, “Bunun sıkıntı yaratacağını belirttik ama bunu, ‘biz başarı ölçütünü taahhüt edilenlerin zamanında ve etkili biçimde uygulanması olarak görürüz’ şeklinde söyledik” dedi. Aynı şekilde tedbirlerin içeriği ve uygulama kabiliyetinin, yani niteliğinin önemine de dikkat çekiyorlar. Ankara ziyaretlerinden memnun döndüklerini ve eylem planına desteklerinin sürdüğünü kaydeden bir yetkili ise “Ancak örneğin 26 Mart’a kadar 22 tedbir denilirken, o tarih geldiğinde eksik çoksa ya da çok önemli bir eksik kalmışsa, o zaman eleştirimizi de yaparız” şeklinde konuştu. Yani destekleri için “şimdilik” demek daha doğru olabilir...
 
ENFLASYON ELEŞTİRİSİ
 
Toplantılara katılan bir işadamına “Eylem Planı iyi de, ya enflasyon? Merkez Bankası’nın yanlış politikası devam ederse ne olacak?” diye sorduğumda ise, bu durumun kendilerini de telaşlandırdığını, enflasyonun yüzde 10’u geçmesi halinde bu tedbirlerin etkisi konusunda endişeleri olduğunu söyledi. Toplantılarda gündeme gelip gelmediğini sorduğumda ise “Gıda fiyatlarının katılığı konusunda gündeme geldi; biz de bu konu üzerinde çalıştığımızı söyledik. Ancak çekirdek enflasyonun yüzde 9.22’ye çıktığını, bunun gıda fiyatlarıyla ilgisi olmadığını ve mutlaka başka önlemler gerektiğini hatırlattık” dedi.
Anladığım kadarıyla ilgili bakanlar Merkez Bankası politikaları ve enflasyon konusunda, TÜSİAD’a kesin konuşmaktan kaçınmışlar. 

Bu arada TÜSİAD’ın eksik kalan bakanlarla görüşmelerini de tamamladıktan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan randevu talep etmesi bekleniyor.
Öğrendiğim kadarıyla TÜSİAD Yönetimi Kurulu Ankara temasları sırasında uzun yıllardır gündemlerinde olan siyasi reformlar, insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü, anayasa gibi siyasi konulara hiç girmemişler. Öyle anlaşılıyor ki; siyasi konulara girmedikleri takdirde Hükümetle ilişkileri iyi olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)