E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Turquality’de sistemin kökten değişmesi gündemde. Kapsamdaki markalara faaliyet gösterdikleri bütün ülkelerde destek veren mevcut sistem yerine “ülke bazlı” sistem tartışılıyor. Yeni sistemin ilk işaretini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci verdi. Zeybekci, önceki gün yapılan TİM İhracat Değerlendirme Toplantısı’ndaki konuşmasında “ülke bazlı ve 5 yıllık bir çalışma yapıldığını” açıkladı. Zeybekci, konuşmasında, 5 yıllık bir uygulama ile yıllık onayların getirdiği yüklerden kurtulma sağlanacağını ve birkaç farklı ülkede benzer desteklerden yararlanma imkanı getirileceğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın ilgili dairesine “çalışın” direktifi de gitti. Yetkililer henüz net sonuçlara ulaşılmadığını, sektörden gelen görüşlerin de değerlendirildiğini söylediler. Edinilen bilgilere göre “ülke bazlı destek” konusunda da önemli tereddütler var. Ancak bu sistem kabul edilirse, köklü bir değişiklik gelmiş olacak. Bir marka bütün ülkelerde değil, ciddi paya ulaştığı, bilinirliği yüksek olan pazarlarda desteklenecek. Türkiye’nin böyle markaları var. Programda halihazırda 107 firmanın 114 markası Turquality, 59 firmanın 59 markası da Marka Destek Programı olmak üzere toplamda 166 firmanın 173 markası destekleniyor. Program kapsamında 2016’da 633 milyon liralık destek verildi.
26 firmanın durumu belirsiz
Normalde sistem değişikliği veya eski sistemin sürüp sürmeyeceğine 2016 sonuna kadar karar verilmesi bekleniyordu. Bu gerçekleşmediği için 2016 sonu itibariyle yararlanma süresi dolan 26 firmanın durumu da belirsizliğini koruyor. Bu firmalar bir heyet oluşturarak Ankara’ya gitmeyi, Ekonomi Bakanlığı ile görüşerek hem durumlarını netleştirmeyi, hem de yeni sistemle ilgili görüşlerini aktarmayı tartışıyor. Bakanlıkta hem bu şirketler, hem de yeni şirketlere yönelik desteğin devamının nasıl olacağı yönünde genel bir değerlendirme yapıldı. Ancak yeni sistemle ilgili netliğe ulaşılamadı. Süresi biten şirketlerin 5 yıl daha bir uzatma alması halinde, Turquality programının destek niteliğinin ortadan kalkacağı, sürekli bir uygulama haline geleceği endişesi doğdu. Bazı şirketler de uzun süreli desteğin kapsamı dışı firmalar aleyhine rekabeti bozucu bir etkisinin olabileceği endişesini dile getirdiler.
Bunun üzerine zamanı dolan firmalara ek süre konusunda tartışma da sürecek. Turquality ile marka desteğinin birleştirilmesi yönündeki görüşlerde de farklılıklar oldu. Program kapsamındaki şirketlerin bazılarının sektörün en güçlüleri olduğu, harcama yeteneklerinin yüksek olması nedeniyle daha küçük ölçekli şirketlere kıyasla rekabet güçlerinin çok daha fazlalaşacağı endişesi dile getirildi.
Hizmet sektörü için ikincil mevzuat bekleniyor
Öte yandan, hizmet sektörüne yönelik kapsamı genişletilen programın açıklanan bütün sektörlerde uygulamaya geçmesi için ikincil mevzuatın beklendiği kaydedildi. Turquality, uygulanmakta olan gastronomi yanında, haziran ayında yapılan tebliğ değişikliğiyle, sağlık turizmi, ulaştırma/lojistik, konaklama, perakende, e-ticaret, bilişim, film/dizi/medya ve eğitim alanlarında da destek vermeye uygun hale getirilmişti. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, hizmet alanında destek programı oluşturmanın zorluğu ve hangi alanlarda ne düzeyde destek verileceği konusunda çalışmalar nedeniyle usul yönetmeliği yayınlanmadı. Bu sektörlerde de ürünlere yönelik desteklerin aynısının uygulanması ya da üst limitlerinin daha düşük belirlenmesi önerildi. Süresinin de daha kısa tutulabileceği vurgulandı. Dünya
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:03)