E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTurkuaz kart için yabancılara niteliklerine göre puan verilecek---

Turkuaz kart için yabancılara niteliklerine göre puan verilecek

Turkuaz kart için yabancılara niteliklerine göre puan verilecek
15 Haziran 2016 - 03:19 borsaningundemi.com

Nitelikli yabancıların Türkiye’de çalışmalarını kolaylaştıracak ‘turkuaz kart’ için kriterler belli oluyor. Yabancı çalışanlar mesleki yeterlilikleri, eğitimleri ve birikimlerine göre puanlamaya tabi tutulacak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin, yabancı çalışanlar kanununda değişiklik yapılacağını açıklamasının ardından, gözler yapılacak değişikliğin detaylarına çevrildi. Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre yasa değişikliğiyle “turkuaz kart” kolaylığından yararlanabilecek yabancılar, seçme ve seçilme hakkı ile ve askerlik dışında Türk vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahip olacak.

Öngörülen değişikliğe göre, vasıflı yabancı uyruklu çalışanların Türkiye’de çalışabilmesi için bir puanlama sistemi getirilecek. Bu sistem kapsamında çalışanların dil, mesleki birikim, eğitim gibi nitelikli özellikleri bir puanlama sistemine tabi tutulacak. Burada barajı aşanlara da turkuaz kart verilebilecek. Ayrıca finansal açıdan güçlü kişiler de Türkiye’ye yerleşmek isterse turkuaz kart kapsamında değerlendirilebilecek. Turkuaz kart alan kişi, ailesini de bürokratik bir süreç olmadan Türkiye’ye getirtebilecek.

KURUL AKTİF ÇALIŞACAK

Yabancı çalışanlarla ilgili olarak atılacak adımlarda Göç Yasası sonrası kurulan “Göç Politikaları Kurulu” da aktif olarak kullanılacak. İçişleri Bakanı’nın başkanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar, Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm, Maliye, Millî Eğitim, Sağlık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları müsteşarları ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı ve Göç İdaresi Genel Müdürü’nden oluşan kurul, yılda bir kez toplanıyor. Bu kuruldan bundan sonraki süreçte yabancıların istihdamı konusunda daha çok yararlanılması planlanıyor. Yasaya göre, kurul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önerileri çerçevesinde, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı iş gücüyle ilgili; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da görüşleri doğrultusunda tarım alanlarındaki mevsimlik işler için gelecek yabancılara ilişkin esasları belirlemekle yetkili bulunuyor.

YASA DEĞİŞECEK

Mevzuata göre, Türkiye’ye giriş yasağı olanların dışında çalışma izni verilmesinde bir sınırlama bulunmuyor. Ancak uygulamada çalışma izni başvurusunda bulunulduğunda, İçişleri Bakanlığı ve emniyet birimlerine kişiyle ilgili sıkıntılı bir durum olup olmadığı soruluyor. Buna göre de, bazen gerekçesiz bir şekilde çalışma izni verilmiyor. Yetkililer bu verilmeyen izinlerin daha sonra mahkemeye taşındığını belirterek “Mahkemelerden iptaller çıkabiliyor. Bu nedenle yasaya, kamu sağlığı ve güvenliği açısından risk teşkil eden kişilerin çalışma izni almayacağına dair bir hüküm eklenecek. Pratikte olan uygulamayı yasaya taşımış olacağız” bilgisini veriyor.

Çalışma Bakanlığı takip edecek

BAŞBAKAN Yardımcısı Canikli’nin açıkladığı turkuaz kart, yabancılar için getirilmesi öngörülen kolaylıklardan sadece birini oluşturuyor. Türkiye’de kısa sürede çalışacak yabancı çalışanlar ve stajyerlere de belli şartlarda çalışma izni verilmesi, Suriyeli mültecilere daha kolay çalışma izni verilmesi de öngörülen diğer düzenlemeler arasında bulunuyor. Halen birçok farklı kurumun yönettiği çalışma izinlerini de, yasal değişikliklerden sonra artık sadece Çalışma Bakanlığı takip edecek. Bakanlık diğer kurumlarla olan koordinasyonu sağlayacak.

Ev alana vatandaşlık da masada

EV alan yabancılara önce oturma izni sonra vatandaşlık verilmesine dönük bir düzenlemenin bu pakette yer alıp almayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci hafta sonu yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye gelip belli bir rakamın üzerinde bir konut alan yabancıya da oturum vereceğiz. Talep halinde en kısa sürede de vatandaşlık da verilecek” demişti. Zeybekci daha önce yaptığı açıklamalarda da bu modelin detaylarını, “Şu fiyata kadar olursa hızlı şekilde devreye giren bir sistem, şu değerden buraya kadar olursa 2 yıl veya 1 yıl içinde vatandaşlık kazanmak, şu değer ve üzerinde olursa eğer güvenlikle ilgili sıkıntı yoksa doğrudan vatandaşlıkla ilgili uygulamalar var.

Türkiye olarak bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Benimle aynı ülkeyi, kaderi, kimliği paylaşmak isteyen birine benim son derece pozitif yaklaşmam gerekiyor. Özellikle gayrimenkul edinmekle ilgili vatandaşlık talebi varsa bunu belirli kategorilerde bir sınıflandırma yapmamız gerekiyor. Bu önerimi de Bakanlar Kurulu’nda dile getirdim” sözleriyle anlatmıştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de yakın zamanda böyle bir izin vereceklerini bildirmişti. Halen Türkiye’den taşınmaz alan yabancılara bir yıl oturma izni veriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayla15 Haziran 2016 10:11

    Ülkede yüzde on işsizlik var. Bunlar nelerle uğraşıyor. AKP ye oy verenler bunu hakediyor. Ama diğerler hiç haketmiyor