E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TürkTraktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, 2010'da gerçekleştirdiği 28 bin 348 adetlik traktör üretimiyle, Türkiye'deki otomobil üreticileriyle yarışarak 6. sıraya yerleşti.
TürkTraktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. Genel Müdürü Marco Votta, 2010 yılının değerlendirildiği basın toplantısında, 3 yılda Türkiye'de satılan her 2 traktörden birini ürettiklerini, şu anda 1.817 çalışanları bulunduğunu, 63 ülkeye ihracat yaptıklarını anlattı.
Votta, Türkiye'de yıllık pazar ortalamasının 30 bin civarında bulunduğuna değinirken, tahmin edilen 1,3 milyon adetlik dünya traktör pazarından Türkiye'nin aldığı payın yüzde 10 civarında olduğunu açıkladı.
2000'li yılların başında Türkiye'de 4 marka varken, şu anda 36 markanın bulunduğunu kaydeden Votta, 2009 yılının sektör açısından krizli bir yıl olduğunu belirterek, ''2010 yılında sağlam bir piyasa görüyoruz. 2011'de de böyle gelişmesini bekliyoruz'' dedi.
Votta, TürkTraktör'ün geçen yıl üretimini yüzde 100'den fazla artırdığına dikkati çekerek, ''Tarımsal ekipman sektörü daha küçük bir sektör olmasına rağmen yine de performansımızla otomotiv devlerine yakın oranlara çıktık. Üretimde 6'ncı, ihracatta 8'inci sıradayız'' şeklinde konuştu.
Soruları da yanıtlayan Votta, tarımsal ekipman sektöründe bu yılın, 2010 yılı ile benzer durumda olmasını beklediklerini ifade ederek, kapasite artırımına ilişkin soruya ''Esnek üretim yapısında çalışıyoruz ve üretim açısından mevcut yapıda değişiklik öngörmüyoruz. Piyasada bildiğimizin ötesinde gelişirsek, yatırımımız her zaman piyasayı takip edecektir'' karşılığını verdi.
Votta, sektörün dip yaptığı dönemler olduğunu hatırlatan bir gazetecinin, bundan sonraki yıllarda böyle bir olasılık olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, şöyle dedi:
''Türkiye'de her zaman bu tehlike var. Hiç şüphe yok ki kötü yıllar olacaktır ama toplamda Türkiye piyasası, oyunculara gerekli imkanı sağlıyor. İster istemez kötü yıllar olacak. Bizim teknolojimiz çok esnek, böyle durumlarda gerekli sisteme geçiş sağlayabiliriz.''
150 MİLYON LİRA TEMETTÜ DAĞITILACAK
TürkTraktör Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Memet İlkan Kamber de, 2010 yılında toplam 28 bin 940 adet traktör satışı gerçekleştirdiklerini, bunun 8 bin 938 adedinin ihracat olduğunu, 1,2 milyar liralık ciroya ulaştıklarını kaydetti.
Kamber, soruları yanıtlarken, 2011 yılında yılın ilk yarısında pazarın iyi olmasını beklediklerini, ancak ikinci yarıya ilişkin net bir görünüm bulunmadığını ifade ederek, hedeflerinin pazar payını ve karlılığı korumak olduğunu açıkladı.
Verilen bilgiye göre şirket, yüzde 481 oranında artışla 180 milyon lira net kar etti. 2009 yılında 242 milyon lira olan net finansal borç tutarı, 2010 yılında 80 milyon lira net nakit pozisyonuna çevrildi, şirket değeri 1,4 milyar liraya ulaştı.
Son 3 yıldır Türkiye'de yüzde 50'nin üzerinde pazar payına sahip olan şirket, 2010 yılındaki 8 bin 938 adet traktör ihracat rakamıyla, Otomotiv Sanayii Derneği'ne (OSD) kayıtlı firmalar arasında ihracatta 8. sıraya yerleşti. Şirket, 2011 yılında, 2010 yılı karından 150 milyon lira brüt nakit temettü dağıtacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
imkb nin en sağlam kağıdı.Daha yolun başındayız gidecek daha çok yolumuz var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:35)