E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yaşanan ekonomik kriz biraz heves kırsa da giyim alışverişi sevdası tükenmiyor. Ayda en az bir kere çıkılan giyim alışverişini tüketicilerin yüzde 70’i aşkla seviyor. Ancak bu aşkın kriterleri ülkeden ülkeye değişiyor. Kolombiyalı kotta lider Global Lifestyle Monitor şirketinin yaptığı araştırmaya göre tüketicinin alışveriş alışkanlıklarında yavaş yavaş krizin etkisi atıldı. Öyle ki hemen hemen tüm ülkelerde tüketicilerin en az yüzde 10’u geçen yıla göre daha fazla alışveriş yapmayı planlıyor. Geçen yıl ile aynı oranda yapmayı planlayanların oranı ise yüzde 50’nin altına düşmüyor.
Her ülkenin tüketicisi takıntısı ise farklı. Yerel perakendesi gelişmiş ülkelerde bağımsız mağazalardan alışveriş öne çıkarken zincir
mağazalara teslim olmuş ülkeler de var. Türk, İtalyan ve Kolombiyalı tüketici kıyafet alırken daha çok bağımsız mağazaları tercih ederken İngiliz ve Brezilyalılar ise zincir mağazalara gidiyor. Almanlar ise özel mağaza tercihleriyle farklılaşıyor.
Dünyada en fazla kot pantolona sahip olan tüketiciler ise Kolombiyalılar. Kolombiyalıların ortalama 9 tane kot pantolonu var. Dünya ikincisi ise Almanlar. Almanlar kişi başına 8, İngiliz ve Brezilyalı 7, İtalyan 6 kota sahip. Dünya ortalaması ise 6. Türkler kişi başına 5 kot pantolon ile dünya ortalamasının altında.
Ülkelerin alışveriş trentleri
Türkiye
Dünyada en sık alışverişe çıkanlar Türkler. Tüketicilerin yüzde 55’i ayda en az bir kez giyim alışverişine çıkıyor. Ve yüzde 74’ü bunu sadece sevdiği için yapıyor. Genç tüketicinin ise yüzde 63’ü ayda bir kez alışverişe çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 60’ı geçen yıla göre aynı, yüzde 16’sı fazla yüzde 24’ü ise az alışveriş yapmayı planlıyor. Daha fazla alışveriş yapacağını söyleyen gençlerin oranı yaşlıların iki katı.
İtalya Moda trendlerini takip eden İtalyanlar alışveriş tutkunu. İtalyanların yüzde 77’si giyim alışverişi yapmayı seviyor. Yüzde 57’si geçen yıla göre aynı oranda alışveriş yapmayı yüzde 11’i ise arttırmayı planlıyor. İtalyan tüketicilerin alışveriş yapmaları daha fazla harcadıkları anlamına gelmiyor. İtalyanlar 2008’de üç ayda ortalama 285 euroyu kıyafete harcarken 2010’da sadece 250 euro harcadı.
Almanya Almanların yüzde 67’si aynı yüzde 15’i daha fazla alışveriş yapmayı planlıyor. Sadece alışveriş hissine yenik düşerek giysi alan Almanların oranı ise yüzde 63. Yüzde 85’inin en sevdiği kıyafet ise kot.
İngiltere Genç İngilizler daha iyi kalite için fiyattan ödün verirken yaşlı İngilizler daha ucuz mal için kaliteden ödün vermeyi tercih ediyor. İngiliz kadınları ise kot elbise ve kot etekleri ile dünyada birinci sırada.
Kolombiya Kolombiyalı tüketicinin kıyafet alırken ilk baktığı tarz. Kolombiyalı tüketicinin yüzde 79’u sevdiği ya da keyif için giyim alışverişine çıkıyor. Tüketicinin yüzde 66’sı iyi kalite için fazla ödemeye razı.
Brezilya Brezilyalı tüketicinin yüzde 82’si sevdiği için ayda en az bir kere alışverişe çıkıyor. Uzun uzun mağaza dolaşıp en iyisini en doğru fiyata almayı hedefleyen Brezilyalı’nın hassas noktası ise kalite.
ŞEBNEM TURHAN / Radikal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:23)