E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gallup International'ın ''Küresel Umut ve Umutsuzluk Barometresi'' araştırmasına göre ekonomik krizin vurduğu Avrupa ülkeleri ile diğer gelişmiş ülkelerde 2013 yılına ilişkin karamsarlık hakim. Önümüzdeki yılın 2012'ye oranla umut getireceğine inananların oranının en düşük olduğu, karamsarlığın fazlasıyla öne çıktığı ülkeler ağırlıklı olarak AB ülkelerinden oluştu.
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye halkasını Barem Research'ün gerçekleştirdiği WIN/Gallup International'ın, 5 kıtadan 54 ülkedeki 56 bine yakın kişiyle yaptığı, ''Umut ve Umutsuzluk Barometresi'' araştırmasının sonuçları açıklandı. Türkiye'de görüşülen kişilerin yüzde 30'u yeni yılda ekonomik refahın, yüzde 43'ü ise zorlukların artacağına inanıyor. Yüzde 25'lik bir kesim ekonomik durumun değişmeyeceğini düşünüyor. Türkiye için geçtiğimiz yıl yüzde -1 olan net ekonomik umut ise bu yıl 12 puan azalarak yüzde -13'e düştü.
EN UMUTLULAR GÜRCİSTAN'DA YAŞIYOR
Geçen yıl ekonomik krizin vurduğu Avrupa ülkeleri ile diğer gelişmiş ülkelerde de karamsarlık hakim. 2013 yılının, 2012'ye oranla umut getireceğine inananların oranının en düşük olduğu, karamsarlığın fazlasıyla öne çıktığı ülkeler ağırlıklı olarak AB ülkelerinden oluştu.
EN KARAMSAR PORTEKİZ
En karamsar ülke sıralamasında Portekiz ve Fransa başı çekiyor. Bu ülkeleri; Lübnan, Belçika, İspanya, Bosna-Hersek, İrlanda, Almanya, Polonya ve İngiltere izliyor. Gelişmiş ülkelerdeki karamsarlık sadece krizin patladığı Avrupa ülkeleri ile de sınırlı değil. G-7 olarak adlandırılan en gelişmiş 7 ülkenin tamamında da karamsarların oranı refahın artacağını düşünenlerden daha yüksek. ABD'de 2013'te ekonomik zorlukların süreceğini düşünenlerin oranı, refah beklentisi içindekilerden yüzde 8 daha fazla. Bu fark; Fransa, Kanada, Almanya, İngiltere, İtalya ve Japonya'da çift haneli rakamlara ulaşıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, araştırmanın gerçekleştirildiği 54 ülke içinde en umutlu insanların yaşadığı ülke Gürcistan. Bu ülkeyi Azerbaycan izliyor. Umutlular arasında ilk 10'a giren diğer ülkeler ise Brezilya, Mozambik, Çin, Peru, Hindistan, Suudi Arabistan, Filipinler ve Ekvator oldu.
Olumlu ekonomik beklenti içindeki ülkeler arasında Fas, Kamerun, Vietnam, Kenya ve Afganistan gibi ülkelerin bulunması araştırmanın çarpıcı sonuçları arasında yer alıyor.
Dünyanın yüzde 35'i yeni yılda refahın artacağı beklentisi içindeyken, yüzde 28'i ekonomik zorlukların artacağına inanıyor. Yüzde 29'luk kesim ise ekonomik durumun değişmeyeceğini düşünüyor. Geçen yıl yüzde -2 olan net ekonomik umut puanı bu yıl 9 puan artarak yüzde 7'ye yükseldi.
BATI KARAMSAR DOĞU UMUTLU
Açıklamada görüşlerine yer verilen WIN-Gallup International Başkanı Jean-Marc Leger, ekonomik karamsarlığın Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da sürüyor olmasına karşın, Çin ve Hindistan'da umudun yükselmesinin kendilerini biraz rahatlattığını belirtti. Leger, ''Bugün o kadar içiçe bir dünyada yaşıyoruz ki, bir umut esintisi tüm dünyaya umut mesajı yayabilir'' değerlendirmesini yaptı.
Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi, 1977'de başlatıldı ve her yıl yürütülüyor. Araştırma kapsamında bu yıl 54 ülkede, 55 bin 817 kişi ile yüz yüze, telefonla veya online görüşme yapıldı. Görüşmeler Eylül – Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleşti. Türkiye'de ise aralık ayında CATI yöntemiyle bin 28 kişi ile görüşüldü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:13)