Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki Türk işadamları ile ABD’de iş çevrelerine Türkiye’nin son 2 yılda yaptığı reformları anlatacak. Hürriyet'in haberine göre, Türkiye’nin ABD’deki algısının özellikle mayıs ayındaki gezi parkı eylemlerinden sonra kötüleştiğini söyleyen Babacan, şöyle konuştu:
“Türkiye’deki gelişmeleri ABD’de daha geniş kitlelere anlatmak istiyoruz. Türkiye’de son yıllarda çok ciddi reformlar yapıldı. Yeni Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Bankacılık Kanunu, Ödeme Sistemleriyle İlgili Kanun, Melek Yatırımcı Kanunu çıktı. 60-70 yıllık kanunlarımız değişti. Bunların mutlaka ABD’li iş çevrelerine anlatılması gerekiyor. Borsaistanbul, finans mahkemeleri ve son olarak da demokratikleşme paketi çok önemli gelişmeler. Bunları anlatmalıyız. Çünkü, Türkiye’nin algısı pek olumlu değil. Özellikle, mayıs ayından bu yana Gezi Parkı eylemleriyle başlayan bir kötüleşme sözkonusu. Bir taraftan da küresel gelişmeler nedeniyle gelişmiş ülkeler sermaye için daha cazip hale geldi ve bu 3-4 yıl böyle devam edebilir.”
YATIRIM VE İHRACATA KREDİDE SINIRLAMA YOK Türkiye olarak cari açığın çözümü için kalıcı adımlar attıklarını söyleyen Babacan, hem uzun vadeli hem kısa vadeli önlemler aldıklarını anlattı. Babacan, “Burada hazine kağıtlarının getirisi Mayıs ayına göre iki mislinden daha yüksek. Bütçemizin faiz dışı fazlasını artırıyoruz. Merkez Bankası politikaları da cari açığı azaltıldı yönde gelişiyor. Ayrıca, bankacılık sistemi üzerinden tedbirler de alıyoruz. 2011de cari açık yüzde 12 olmuştu, tedbir aldık ve yüzde 6’ya indi. Önümüzdeki dönemde daha sistemli tedbirler alacağız. Aldığımız ilk önlemler resmi gazetede yayınlandı. Üzerinde çalıştığımız konular var ki bunları açıklamıştık. Tüketici kredileri ve kredi kartları üzerinde bazı önlemler alınacak. Ancak büyümeye, ihracata ve şirketlere yönelik kredilerde bırakın engellemeyi teşvik edici önlemler aldık” dedi.
BANKALARIN ALDIĞI ÜCRETLER İNCELENİYOR Tüketici yasasında bankaların hangi hizmetlerden ücret alabileceğine dair BDDK’nın yetki alacağını ve bu konudaki dayatmalara dönük etki analizlerini yapmaya başladıklarını dile getiren Ali Babacan, “İnceliyoruz. Aslında bizim tüketici kredilerine ve kredi kartlarına, taksitlere dönük çalışmamızda üreticiyi koruma açısından önemli. Kredi karti ve diğer kredilerde ölçünün kaçması ailelere çok ciddi sorunlar yaşatıyor. Bunu önlemek onların yararına” dedi.
HEDEFLERDE SORUN YOK Orta Vadeli Programdaki revizyonların Türkiye’nin 2023 yılı için koyduğu hedeflerde de revizyon gerektirmediğini söyleyen Ali Babacan, şöyle devam etti: “Orta Vadeli Programdaki revizyonlar ya da ihracattaki bu yıl hedefin aşağı revize edilmesi önümüzdeki üç yılı etkileyen çalışmalar. Büyüme de ihracat da bazen hedefleri aşar bazen de altında kalabilir. Geçmişte beklenenden daha yüksek çıkmıştı. Önümüzdeki dönem de bazen daha düşük bazen daha yüksek olabilir.”
Amerikalılar bizim GDO politikamıza saygı duyar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB ile ABD arasında devam eden serbest ticaret anlaşmasında, Türkiye’nin tarım ve hizmetler sektörlerinde sıkıntı yaşayabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “ABD ile
AB arasındaki serbest ticaret görüşmelerinin dışında kalmamamız lazım. AB’ye olduğu gibi ABD’ye de ürünlerimizi kolayca satabilmek çok önemli. Ancak biz şimdi süreci izliyoruz. Çünkü, tarımsal ürünler ve hizmetler konularında Türkiye halen kapalı ekonomi. AB ile de bu konularda kapalıyız. Çünkü tarımda bizden daha iyi fiyatlara sahipler. Bu konularda biz sıkıntı yaşayabiliriz. Ileride bunları da çözeceğiz. GDO’lu ürünler konusunda da bizim duruşumuz belli. ABD’liler ‘kanıtlanmış bir zararı yok’ diyorlar ama biz de ‘bundan 10-20 sene sonra kim bilebilir’ diyoruz. Doğal ürünleri, organik ürünleri öne çıkarıyoruz. ‘Dünyanın neresinden gelirse gelsin almıyoruz’ dersek ABD bunu anlar. Çünkü ona özel bir engelimiz yok. Bizim genel politikamız, her ülkeye karşı böyle.”
ABD’nin dört kentinde ‘yatırım’ konuşulacak Başbakan Yardımcısı Babacan, ABD Ticaret Odası ve TOBB tarafından ortaklaşa düzenlenen “ABD-Türkiye Yatırım Haftası” etkinlikleri kapsamında Los Angeles, San Francisco, Seattle ve Chicago’da önde gelen iş çevreleri, fon yöneticileri ve Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan reel sektör temsilcileriyle bir araya gelecek. Los Angeles’ta Kaliforniya Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Anderson İşletme Okulu’nda ve Los Angeles Dünya İş Konseyi’nde “Türkiye Ekonomisi ve Dış Politikası” konulu konuşma yapacak olan Babacan, 22 Ekim’de San Francisco’da Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileriyle görüşecek. 23 Ekim’de de Seattle’da Dünya İş Konseyi ve Ticareti Geliştirme İttifakı tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılacak. Chicago Emtia Borsası’nın 24 Ekim’de açılış gongunu çalacak olan Babacan, 25 Ekim’de Chicago Küresel İş Konseyi’nde “Güncel Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi ve Dış Politikası” konulu konuşma yapacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.