Geçen hafta Türkiye’de yaşanan elim olaylar sokaktaki vatandaş gibi iş dünyasının da moralini bozdu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın kaybının hemen ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen terör saldırısıyla ülke gündemi bir kez daha sarsıldı. Akşam'ın haberine göre, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı
Ali Ağaoğlu’nu göre bu yaşananlar tesadüf değil. Ortadoğu coğrafyasının yeniden şekillendiği bu ortamda güçlenen Türkiye’den rahatsız olan güç odaklarının bulunduğunu söyleyen Ağaoğlu, “ ‘Gizli bir el’ düğmeye bastı diye düşünüyorum. Türkiye kenetlenmeli” dedi.
KAFAMIZI ÇIKARAMAYALIM DİYE
Ülke olarak kötü bir hafta geçirdik. Sizin bu elim olaylara yorumunuz nedir? Türkiye son yıllarda yakaladığı siyasi istikrarla ciddi bir
ekonomik hamle yaptı. Milli geliri 200 milyar dolarlardan 800 milyar doların üzerine çıktı. Dolayısıyla bölgede güçlü bir Türkiye istemeyen pek çok güç odağı olabilir. Bakın Türkiye 90’lı yıllarda da aynı şeyleri yaşadı. SSCB’nin dağılmasıyla dünyada dengeler değişti. Türkiye’de de terörün en yoğun yaşandığı dönemdi o yıllar. Türkiye kendi meseleleriyle, terör olaylarıyla uğraşsın, kafasını dışarı çıkaramasın diye uğraşıldı. Şimdi Ortadoğu coğrafyasına baktığımızda yeni bir oluşum söz konusu. Türkiye’de de Gezi olaylarıyla başlayan bir süreç yaşanıyor. Türkiye kendi içindeki sorunlarla uğraşsın, enerjisini iç problemlerine harcasın diye bazı olaylar kaşınıyor diye düşünüyorum. Bunların tesadüf olduğuna inanmıyorum. Bir yerlerden düğmeye basıldı. Türkiye’nin bu tip olaylar karşısında kenetlenmesi gerekiyor. Bunlar kısa sürede aşılacak.
Yabancı yatırımcı ne diyor. Onların gözünden Türkiye’ye bakış nasıl? Bizim bir ayağımız Körfez’de. Oradan Türkiye’ye bakışın değiştiğini gözlemlemedik. Bir ‘acaba’ sorusu var ama Türkiye’ye karşı negatif bir algı yok. Aksine Türkiye’ye ciddi anlamda yatırım yapacaklarının sinyallerini alıyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye, şimdiye kadar yaşadığı en önemli seçimlerden birini yaşayacak. 7 Haziran'da yapılacak seçimlerle birlikte istikrarı yeniden yakalar ve ülke olarak ekonomiyi öncelikli gündem maddesi yaparsak tekrar hızlı büyüme sürecine rahatça gireriz.
MEVCUT ELBİSE DAR GELİYOR
Bir de başkanlık süreci var… Tabii iş seçimlerle de bitmiyor. Önümüzde çok stratejik bir yıl var Türkiye için. Bu elbisenin artık Türkiye’ye dar geldiğini görüyoruz. Ben başkanlık sistemine geçmesinin hayırlı olacağını düşünenlerdenim. Siyasi istikrar bürokrasiyi hızlandırıp, büyümeyi tetikleyecektir.
Cadde 1453’e yabancı ortak
Maslak 1453’ün, 1453 metrelik caddesinde markalar belli oldu mu? Biz orada modern bir Nişantaşı yapıyoruz. Burası için de ciddi teklifler söz konusu. Dünya markalarından portföyü olan AVM yatırımcısı bir konsorsiyumla görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde caddede Körfez ortaklı bir işbirliğimiz olabilir.
Ucuz döviz ithalat cenneti yaptı Grup cironuz ne oldu geçen yıl? Geçtiğimiz yılı toplam 1.8 milyar TL ciroyla kapattık.
Yakın zamanda bomba etkisi yaratacak bir satış var mı? Daha finans merkezini satışa sunmadık. Yabancılardan çok talep var. O konuda yakında konuşacağız.
Yeni projeler olacak mı? Bu yıl 2 Avrupa 2 Anadolu yakasında toplam 4 yeni proje açıklayacağız. 2 bin 2.500 arası konut satışa sunmuş olacağız. Ayrıca 30 bin konutluk arazi stoğumuz var.
Dolardaki artış sizi nasıl etkiledi? Ucuz döviz yıllardır Türkiye’yi ithalat cenneti, tüketim toplumu yaptı. Birkaç firma biraz sıkıntı yaşasa da atlatır. Ben bu seviyelerin sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum.
Doğan’a 2 şirket sattık portföyü 3’e katladık
Turizm ve enerjide işler nasıl? Bizim enerjide 23 tane şirketimiz vardı. 2 tanesini Aydın Doğan’a sattık diye ‘Ağaoğlu Enerji’den çıkıyor mu’ dediler, hayır aksine oradan sağladığımız kaynakla portföyümüzü 3 kat büyüttük. Şu anda yenilenebilir enerjide elinde en fazla lisansı olan firma biziz. Elimizde 1800 megawata yakın lisans var. Amacımız 3-4 yıl içinde bunların tamamını faaliyete geçirmek. Bürokratik oligarşinin frenlemesine rağmen rüzgar ve hidroelektrikte hızlı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. Hedefimiz yenilenebilirde Türkiye’de ilk 10’a girmek.
Bodrum 8-10 yıla Saint Tropez’yle yarışır Turizmin grup içindeki payı ne kadar? İkisi Uludağ’da, ikisi İstanbul’da 4 otelimiz var. Sektöre inanıyoruz. 3.havalimanıyla İstanbul’un turizm gelirinin ikiye katlanacağına inanıyorum.
Bodrum’da arazileriniz vardı… Bodrum’da 10 milyon metrekare arazimiz var. Yalıçiftlik’te Kempinski otelin yanındaki koy tamamen bizim mülkiyetimizde. Biz Bodrum’da Avrupa’ya yönelik bir turizm şehri tasarlıyorduk. Ancak kriz sonrası projenin yönünü Avrupa’dan Körfez’e çevirdik. Şimdi yeni proje geliştireceğiz. Bence Bodrum bir 8-10 sene sonra Saint Tropez’ye ve Cannes’a rakip olacak.
Dönüşüm işi ortanca hanımda
Kentsel dönüşümde niye Ağaoğlu’nu göremiyoruz? Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz ama ben yokum. Kentsel dönüşümün ada bazında olması lazım. Ama 10 daireli bina yıkılıyor yerine 15 daireli bina yapılıyor. Vatandaş rant peşinde. Müteahhit ne olursa olsun yapayım diyor, hesap kitapsız giriyor. 1 kuzudan 3 post çıkarmaya çalışıyorlar. Fikirtepe’de de kantarın topuzu kaçtı. Ben girmedim ama ortanca hanıma yeni bir şirket kurdum. O Bağdat caddesi'nden birkaç bina yapıyor.
Sabahları orman turu akşam fasıl - Çalışmak beni dinlendiriyor. Tatile gidip şezlongda yatmak Karadenizli’nin geninde yok.
- Ortaköy'deki koruya taşındıktan sonra işe daha geç gelmeye başladım. Koruda ceylanlarım, tavuskuşlarım, yaban keçilerim, koyunlarım var. Sabahları onların içinde ormanda dolaşıyorum. Doğayı ve hayvanları inanılmaz seviyorum.
- Evde neredeyse her akşam fasıl var. Reina’nın kapısına ‘Ağaoğlu’na gider’ diye ok koydum. Aşağı yukarı her akşam 20-30 kişi oturup fasıl yapıyoruz. Türk Sanat Müziği'ni çok seviyorum.
- Entel görünmek için insanlar okuyorum mokuyorum diyor, açıkçası ben okumuyorum.
Boğaz’daki oteller ‘yıldız üstü’ Boğaz’daki otel projeleri ne aşamada? Eski Carlton arazisinde ruhsat aşamasına geldik. Amcazade Yalıları’nda da inşallah şu bürokrasiyi aşmak üzereyiz. Her iki projeye de bu yıl başlamayı planlıyoruz. Bunlar Boğaz’a yakışır ‘yıldız üstü’ oteller olacak. Bu otellerde marka olarak da Ağaoğlu’nu kullanmak istiyoruz.
Arap yatırımcı mülküne el konacak diye korkuyor
Yabancıya satışta iddialı hedefleriniz vardı, ulaşabildiniz mi? Hatta aştık bile. Yasa çıkalı 2-2.5 sene oldu. 2 milyar dolar civarında yabancıya satışı gerçekleştirdik. Dövizi de bu ülkenin kasasına koyduk. Londra’nın yüzde 16’sı sadece Katarlıların. Türkiye de buradan yüzlerce milyar dolar kaynak elde edebilir. Özellikle Batı'da yükselen İslamafobi nedeniyle Avrupa’da mülklerine her an el konabileceği korkusu yaşıyorlar. Bu yüzden onların önünü açmamız lazım. Ne yazık ki burada da hâlâ bürokrasiyle, oturma izniyle uğraşıyorlar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.