E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'ye 2002'den bu yana toplam 201,3 milyar dolarlık doğrudan yatırım gelirken 152,1 milyar dolarlık sermaye girişi gerçekleşti. Ülkeye bu dönemde gelen sermayenin yüzde 73,8'i Avrupa ülkeleri kaynaklı oldu.
AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Uluslararası Doğrudan Yatırım verilerinden derlediği bilgilere göre, 2002'den bu yılın ağustos ayına kadar olan süreçte Türkiye'ye toplam 201,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.
Ülkeye bu dönemde gelen uluslararası doğrudan sermaye ise 152,1 milyar dolar seviyesinde oldu. Söz konusu dönemde, Avrupa ülkeleri kaynaklı sermaye girişi, 112,3 milyar dolarla toplam içinde yüzde 73,8'lik oranla pastadan en büyük payı aldı. Avrupa'yı yüzde 17 ile Asya ve yüzde 8,4 ile Amerika takip etti.
Avrupa ülkeleri arasında 2002-2018 döneminde Türkiye'ye en fazla sermaye girişinin olduğu ülke, 24,2 milyar dolarla Hollanda oldu. Söz konusu rakamlar Hollanda'nın ülkeye giriş yapan toplam doğrudan sermaye girişi içindeki payı yüzde 15,9 oldu.
Hollanda'yı 11,5 milyar dolarlık sermayenin geldiği ABD takip etti. Avusturya ise yaklaşık 10,5 milyar dolarlık doğrudan sermaye girişiyle 3'üncü sırada yer aldı.
YABANCILAR EN ÇOK HİZMET SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPTI
Sektörlere göre incelendiğinde, 2002-2018 döneminde, hizmetler sektörüne yapılan yatırımların toplam doğrudan yatırımlar içindeki oranı yüzde 61,9 olarak kayıtlarda yer aldı. Bu sektörü, yüzde 23,7 ile imalat ve yüzde 11,8 ile enerji takip etti.
Hizmetler sektörü içinde doğrudan yatırım girişinin en çok olduğu alan yüzde 34,2 ile finans ve sigorta oldu. En çok yatırım alan diğer sektörler ise yüzde 8,3 ile telekomünikasyon, yüzde 6,1 ile toptan-perakende ticaret ve yüzde 4,5 ile ulaştırma-depolama olarak sıralandı.
"YENİ YATIRIM İÇİN EN CAZİP ALANLAR TEKNOLOJİ VE ENERJİ"
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başta Avrupa şirketleri olmak üzere tüm uluslararası doğrudan yatırımcılar için büyük bir potansiyel ve bölgeye giriş için cazip fırsatlar sunduğunu söyledi.
Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda Avrupa ülkelerinin "aslan payını" oluşturduğunu vurgulayan Erdem, "Bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla ülkemize gelen doğrudan yatırımlar toplamda 8 milyar dolardır. Son 9 ayda gelen net doğrudan yatırımların içinde Avrupa ülkelerinin payı ise yaklaşık yüzde 70'tir." dedi.
Erdem, dünyada yatırımların yönünün gelişmiş ekonomilerden Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ekonomilere doğru kaydığını aktararak şöyle devam etti:
"Türkiye’nin, avantajına işleyen küresel uluslararası doğrudan yatırım akışlarındaki bu trendi yakalaması ve fırsatı değerlendirmesi önem taşımaktadır. Bu süreçte özellikle, Türkiye'nin, AB’ye tam üyelik ve kısa vadede Gümrük Birliği modernizasyon süreçlerini kararlılıkla sürdürmesi, sürdürülebilir rekabetçiliği ve refahı için zaruridir. Türkiye, ticaret ilişkileri, dış politika, terörle mücadele, göç, bölgesel istikrar ve kalkınma gibi pek çok alanda AB'nin vazgeçilemez bir stratejik ortağıdır."
Erdem, Türkiye'nin küresel sermaye akışlarından aldığı payın önümüzdeki yıllarda yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik atılacak somut adımlar, iş yapma kolaylığı ve yapısal reformlar alanlarındaki ilerlemeye de bağlı olarak artacağını dile getirerek "Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan şirketlerin yatırım tercihlerine bakıldığında enerji, üretim, e-ticaret, sağlık ve finansal hizmetler alanları öne çıkan sektörler olurken, son birkaç yıldır girişim sermayesi ve melek yatırımcı aktivitesinin yükselişi ile teknoloji, internet ve mobil hizmetler en aktif yatırım yapılan alanlar oldu. Gelecek yıl da uluslararası doğrudan yatırım için en cazip alanların başında teknoloji ve enerji sektörleriyle geleneksel olarak her dönem yatırımcıların ilgisini çeken üretim ve altyapı sektörlerinin olması bekleniyor." diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Allahdan böyle olmuş ya olmasa?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:39)