E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ocak ayında 620 milyon ABD Doları düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım girişi (fiili giriş/net) gerçekleşti.
Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2016 Ocak ayında 452 milyon ABD Doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Sermaye girişinin 212 milyon doları sağlık sektöründen ve 123 milyon doları imalat sektöründen geldi.
Açıklamada şöyle denildi:
"452 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 360 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri ve 81 milyon dolarlık bölümü Asya ülkeleri kaynaklıdır.
2016 Yılı Ocak Ayı Gelişmeleri
2016 yılı Ocak ayında 381 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 15 adetyerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşmiştir
2016 yılı Ocak ayında 396 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama, iş faaliyetleri, ulaştırma, haberleşme ve depolama ve imalat sektörlerinde faaliyette bulundukları görülmektedir. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer almaktadır.
2016 yılı Ocak ayında kayıtlı sermayesi 500.000 doların üzerinde olan 14 adet uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirak gerçekleşmiştir. Bu şirketlerin 7 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 2’şer adedi ise imalat sanayi ile gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulunmaktadır 2016 yılı Ocak ayında kurulan 396 adet uluslararası sermayeli şirketin, 73 adedi AB ülkeleri, 257 adedi Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 25 adedi ise diğer Asya ülkeleri ortaklı şirketlerdir.
Türkiye’deki Uluslararası Sermayeli Şirketler
2016 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 41.142 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 6.496 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşmiştir. Toplamda 47.638 adet uluslararası sermayeli şirket ülkemizde faaliyette bulunmaktadır 47.638 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları görülmektedir. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu tekstil ürünleri imalatı ve gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı izlemektedir.
47.638 adet uluslararası sermayeli şirketin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 20.672 adet ile birinci sırada yer aldığı görülmektedir. AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 6.498 adet şirket ile birinci sırayı alırken, onu İngiltere (2.922 adet) ve Hollanda (2.592 adet) izlemektedir.
47.638 adet uluslararası sermayeli şirketin illere göre dağılımına bakıldığında İstanbul ilinin 28.680 adet ile birinci sırada yer aldığı görülmektedir. İstanbul ilini Antalya (4.736 adet), Ankara (2.704 adet) ve İzmir (2.255 adet) illeri ta ilinde faaliyette bulunan 28.680 adet uluslararası sermayeli şirketin başta toptan ve perakende ticaret (11.068 adet) olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (4.805 adet) ve imalat sanayi (3.738 adet) sektörlerinde faaliyette bulundukları görülmektedir.
Yatırım Projeleri
2016 Ocak ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 13 adet proje kapsamında yaklaşık 62 milyon ABD doları tutarında yatırım yapılması öngörülmüştür.
13 adet Yatırım Teşvik Belgesinin 11 adedi imalat ve 2 adedi hizmetler sektörlerinde düzenlenmiştir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:58)