E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin umudu yerin altında---

Türkiye'nin umudu yerin altında

Türkiye'nin umudu yerin altında
03 Aralık 2023 - 12:47 borsaningundemi.com

Anadolu'nun zengin yer altı kaynakları ülke ekonomisi için umut vadediyor

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, küresel piyasalarda Türk madencilik sektörünün son derece önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin cari açığını kapatabilecek yegane sektör madenciliktir." dedi.

Emiroğlu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın zamanda Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde kaliteli ve yüksek tenörlü yeni çinko rezervleri tespit edildiğini ve işletme aşamasına geçildiğini söyledi.

Ülkenin altın üretiminin geçen yıla kıyasla artış gösterdiğini ifade eden Emiroğlu, Elazığ bölgesinde yeni bir bakır rezervi bulunduğunu ve bunun ülke için önemli bir kaynak olduğunu kaydetti.

Emiroğlu, Türkiye'nin eylülde 487,2 milyon dolar, ekimde ise 502 milyon dolar değerinde maden ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, "Geride bıraktığımız salgın döneminde birim fiyatlar tarihi zirveye ulaştı. Bu da maden ihracatımızı değer olarak destekledi." diye konuştu.

Türkiye'nin madencilik sektörü için zengin bir kaynak çeşitliliği potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Emiroğlu, ülkenin, dünyanın en büyük mermer, feldspat, traverten ve ikinci büyük krom cevheri ihracatçısı, en büyük bor ve üçüncü büyük doğal taş üreticisi ve ihracatçısı, dünyanın sekizinci büyük çinko ve 10'uncu büyük kurşun üreticisi olduğu bilgisini paylaştı.

Emiroğlu, Türkiye'nin dünya altın rezervi ülke bakımından 11'inci sırada olduğunu da vurgulayarak, "Ayrıca Türkiye, AB ülkeleri arasında en fazla altın üretimi gerçekleştiren ülke konumunda. Verdiğim bu rakamlar ülkemizin maden potansiyelini ortaya koyuyor. Bu potansiyel, aramaların ve yeni yatırımların artması ile birçok yeni işletilebilir maden rezervlerini ortaya çıkartacaktır." şeklinde konuştu.

Yeni teknolojiler için hayati öneme sahip nadir toprak elementleriyle ilgili de önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Emiroğlu, "Özellikle Eti Maden'in Eskişehir'deki Beylikova Maden Sahası'nda ciddi bir rezerv tespit edildiği belirtiliyor. Bu sahada yapılacak yatırımlar ve elde edilecek uç ürünlerle ülke ekonomimize ciddi katkılar sağlanmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Cari açığı kapatabilecek yegane sektör madencilik"

Emiroğlu, Türkiye'nin enerji ve madenlerden kaynaklanan dış ticaret açığının 100 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, ülkenin cari açığının maden, metal ve altın ithalatından kaynaklanan kısmının ise 60 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin çok büyük bir yer altı servetine sahip olduğunun altını çizen Emiroğlu, "10 yıl içinde ihracatı 15 milyar dolar seviyesine, altın üretimini 100 tona ulaştırabiliriz. Dolayısıyla bu cari açığı kapatabilecek yegane sektör madenciliktir." diye konuştu.

Emiroğlu, Türk madencilik sektörünün önünde küresel ve bölgesel risklerin yanı sıra ülkeye özgü sorunların da olduğunu ifade ederek, "Dünyanın değişik bölgelerinde olan çatışma ve gerginlikler en önemli küresel risklerimiz. Öte yandan ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, korumacılık tedbirleri, siyasi istikrarsızlıklar hepsi de sektör açısından jeopolitik riskleri oluşturuyor." dedi.

Maden yatırımlarının büyük bütçeli, uzun vadeli ve riskli yatırımlar olduğunu hatırlatan Emiroğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki risklerin başında da yatırım ortamının yeterince iyileştirilememesinden kaynaklanan riskler geliyor ki bu bizim açımızdan çok daha can yakıcı. Maden yatırımları büyük bütçeli, uzun vadeli ve riskli yatırımlar. Bu yatırımların gerçekleştirilebilmesi için her şeyden önce arama ve işletme ruhsatlarının güvence altına alınması gerekiyor. Bu güvenceyi göremeyen yatırımcılar bu sektörden kaçıyorlar."

"Sektör olarak, ülkemizin ham madde ihtiyacını karşılayacak birikime sahibiz"

Emiroğlu, Türkiye'de uluslararası standartlara uygun üretim gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Madencilikte çevre ve insan sağlığı konusunda gelişmiş ülkelerde hangi önlemler uygulanıyorsa biz de ülkemizde bunları uyguluyoruz. Sektör olarak, ülkemizin ham madde ihtiyacını karşılayacak, ileri teknolojiye, bilgi birikimine ve insan kaynağına sahibiz." ifadelerini kullandı.

Kullanılan tüm teknolojik donanımlara ve alınan tüm tedbirlere rağmen sektörde zaman zaman üzücü kazaların meydana gelebildiğinin altını çizen Emiroğlu, Türkiye Madenciler Derneği olarak "her kaza önlenebilir" düşüncesiyle madencilik sektöründeki iş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) iyileştirilmesi için aktif olarak çalıştıklarını aktardı.

Emiroğlu, madencilik sektöründe İSG koşullarını geliştirmeye yönelik Güvenli Madenciliğin Yol Haritası'nı hazırladıklarına değinerek, "Ayrıca İSG mevzuatını takip etmek, İSG El Kitabı'nı hazırlamak ve bu alanda üyelerin arasında fikir birliği sağlamak üzere derneğimiz bünyesinde İSG Komitesi kurduk. Bu komitemiz, madencilik sektöründe İSG kültürünün yaygınlaştırılması için aktif bir rol oynuyor." bilgisini paylaştı.

Madencilerin, ülkenin sahip olduğu yer altı zenginliklerini yeryüzüne çıkaran, sanayiye ham madde, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlayan, çok zor ve bir o kadar da onurlu bir mesleğin neferleri olduğunu belirten Emiroğlu, şunları kaydetti:

"Mesleğimiz hiç kolay değil. Uzmanlık istiyor, teknik bilgi istiyor, deneyim istiyor ama hepsinden önemlisi madenciliğe kendisini adamış kişiler istiyor. Kendilerini bu mesleğe adayarak, ülkemizin yer altı kaynaklarını gün ışığı ile buluşturan, çıkardıkları cevherle yarınımızı aydınlatan tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutluyorum."

Madencilik sektöründen 15 milyar dolar ihracat hedefi

 

BİST Madencilik sektöründe piyasa değeri/defter değeri oranı en düşük şirketler

 

Madencilik sektöründen ilk 4 ayda 1,8 milyar dolarlık ihracat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ04 Aralık 2023 10:58

    Bunlar güzel olaylar fakat hiç bir madeni işlemeden ve saf olarak satmamalıyız çünkü gelecekte tüm paralar çöp olacak değersiz olacak.Tüm emtiaların fiyatlara patlayacak. Madenden ziyade sanayi ürünleri üretmeliyiz artık yurtdışından alınan otomotiv ve lüks eşyalara oldukca kısıtlama gelmeli ki döviz patlayıp enflasyon da patlamasın.

  • MEHMET04 Aralık 2023 09:08

    batan aile reisinin elinde kurekle define araması ile aynı olay. 

  • Mucize Reis : )04 Aralık 2023 08:20

    Madencilik işi yapamayız. Çünkü bilinçli kentsel gönüşümler yok. nereye ne yapsak ya ağaçlar, ya orman, ya başka bişe çıkar karşımıza. Zaten zeytinlikleri yok edip maen arayan bir toplum asla madencileri dost görmez. Madenciler yasal haklar, mahkeme kararları, zor kullanma, insanları köylüleri darp etme, kaale almama gibi bi rçok nedenden kötü adam imajını yediler. çünkü öyleler. ciddi manede topluma bi katkılarını görmedim. ne katkı yaptılar ? hep siyasi destek  kolluk gücü, mahkeme kararı olsada yıkıp geçtiler. bi kere madenciler bu imajı düzeltmeli. unututnuz mu kanada grubu kaz dağlarında çukurlar kazmış, içine su geçirmez yaygılar, içine tozlu altınlı topraklar, attıkları siyanur havuzları... ne oldu ? ciddiyetsiz, denetimsiz işler kaç kg siyanür var bilen yok, sel suları ile karıştı toprağa, denıze, doğaya..siyanur radyson gıbı karıştımı öldürür,  heryere bulaştı. sağlık harcaması daha çok götürcek

  • Lale04 Aralık 2023 08:12

    Cikarin o zaman tutan mi var? Lozanin gizli maddesi yalani da bitti

  • A04 Aralık 2023 07:11

    Turkiyenin umudu ges demi denizdemi nükleer enerjidemi gabardamı turizmdemi nerede olduğunu şasirdınız

  • Cabir Aydoğdu 04 Aralık 2023 01:04

    Türkiye ümidi yerin altında ama bir altın madeni açılmak istense halk ayağa kalktiriliyor,yok ağaç kesilirmis,yok zehirlenirlermis. E nasıl olacak kim dön islatmadan baliktutmuski. Eğitim şart madenler çıkartılmalı vatandaşın dediği de önemli ama bu ayaklanma galyan olayı kabul edilemez.

  • Sai03 Aralık 2023 19:55

    Maden müh olarak param olsa son gireceğim iş dalı olurdu heralde. Batış garantili, borsa bile daha güvenilirdir. Hammadde yerli olsun ucuz olsun ama çıkaran riskin dibine vursun maliyetine versin he mi :) Peder zamanında dedemanın ruhsatlı sahasının yanında cevher buluyor cevher 30 40 kamyon sonra bitiyor, dedemanın ki bitmiyor alıp yürüyor kocaman oluyor 60 sene önce. Onlar konmadan önce sahayı da genişletme şansı da varmış ama kısmet değilse olmuyo. Zaman, işçi, ekipman, kamyonlar iş aletleri, şans faktörü, çevrecilik, iş kazaları, yüksek rekabet, tam kafayı yemelik. Arkanda devlet yada devlet gibi şirketin yoksa olmuyo. O yüzden müh. de mermer de çalışmak dışında iş bulamıyor.

  • Yolcu03 Aralık 2023 22:53

    Sallama Niyazi.  Bu ülkede iş kurup zengin olan binlerce insan var! Sen bir baltaya sap olamadıysan kabahat bizde mi. 

  • Adabı Vatandaş 03 Aralık 2023 15:56

    Yeraltı kaynağının da sizin de...Çıkarın o zaman sizi tutan mı var?

  • Berber Bekri 03 Aralık 2023 19:02

    Yolcu sen sağdan git altın bulursun olmadı lozan ın gizli maddelerini bulursun Haydi Türkiye ileri Durmak yok yola devam YTD

  • Yolcu03 Aralık 2023 17:06

    Sen geberince çıkaracaklarmış,

  • Berber Bekri 03 Aralık 2023 13:32

    Yer üstünde ne varsa yalayıp yutunca mecbur yer altına kaldı umutlar...

  • Mucise Reis : )04 Aralık 2023 11:00

    Muhalefet iktidar olsa ne yapacak HDP  nin talimatlarını yerine getirecek doğu iller özert iller yapıp hiç güvenlik görevlimizde bunlara karışamayacak.Sen bunumu istiyorsun.