E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürkiye'nin risk primi yükseldi---

Türkiye'nin risk primi yükseldi

Türkiye'nin risk primi yükseldi
21 Mart 2014 - 08:42 borsaningundemi.com

ABD'de dün açıklanan makro verilerin olumlu gerçekleşmeleri risk algısını destekleyen unsur oldu

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bülteni:
   
"DİREKSİYONU TOPLADI"
   
Piyasalar, değerlendirmek için zaman buldukça Mart ayı FED Para Politikası Kurulu'nun (FOMC) fiyatlamalar üzerindeki risk olumsuz etkisinden çıkmakta ("Hesapta Yoktu", 20 Mart 2014). Pazartesi sabahı yazımızda bu haftayı "Viraj Haftası" olarak nitelemiştik. Ajandası tenha buna karşılık birinci sınıf gelişmelerle dolu bir haftada, FOMC ardından bir miktar savrulan piyasalar toparlanarak şarampole devrilmeden seyrini sürdürmekte.
   
ABD'de dün açıklanan makro verilerin olumlu gerçekleşmeleri risk algısını destekleyen unsur oldu. İşsizlik Başvuruları beklentilerden daha az açıklandı. Açıklamaya göre geçtiğimiz hafta 320bin kişi başvuruda bulunurken bir önceki hafta da 315 bin kişi işsizlik katkılarından faydalanabilmek için başvurmuştu. İki haftalık süreçte değerlendirildiğinde son iki haftanın verisi Kasım ayından beri peş peşe açıklanan en iyi veriler oldu. Bu gelişme şimdilik Aralık - Şubat döneminde kaydedilen ekonomik yavaşlamanın mevsimsel etkilere bağlı olduğu yönündeki düşünceyi kuvvetlendiren bir işaret. Konut piyasası verileri beklentiler dahilinde gerçekleşirken FED'in Philadelphia Şubesi bölgesel ekonomik faaliyet beklenti endeksindeki artış ise tahmin edilenlerden daha iyi oldu. Şimdilik makro veri tarafı "piyasa pozitif" görünmekte.
   
Veri açısından hafif bir hafta geçireceğimize hafta başındaki veri takvimimizde değinmiştik ("Viraj Haftası", 17 Mart 2014). Bugün de TSİ 17:00 Avrupa Komisyonu tarafından açıklanacak Mart ayı Tüketici GüvenEndeksi geçici değeri Türkiye piyasaları için öne çıkan tek veri konumunda. Euro Bölgesi'ndeki tüketim ve imalat koşullarındaki toparlanma eş-güdümlü seyrederek Türkiye'deki ihracatçılara olumluetki etmekte.   

Bunun haricinde bugün küresel piyasaları etkileyebilecek majörveri bulunmamakta. Spesifik kur pariteleri ve yerel piyasalaraçısından Kanada'da enflasyon ve perakende satış verileri TSİ 14:30'daaçıklanırken, Meksika'da perakende satışlar ve merkez bankası faizkararı bir saat aralıklarla TSİ 16:00 ve TSİ 17:00'de açıklanıyorolacak.
   
Pazartesi günü Çin'de KOBİ sektörü ağırlıklı HSBC PMI verisi önümüzdeki haftaya nasıl başlayacağımızı belirleyecektir. Şimdilikpiyasa beklentisi Mart ayında da verinin eşik değer 50'nin altında kalacağı yönünde. Hatırlayacak olursak, iki aydır (Ocak + Şubat) HSBCPMI eşik değerin altında seyrederek imalat koşullarının Çin'de gerilediğine işaret etmekteydi. Ancak Çin olumsuzlukları şu ana kadar fiyatlara yansıdığı için olumsuz veri ciddi bir sürpriz olmadıkça piyasayı bozmayacaktır.   

Japon piyasaların kapalı olduğu haftanın son işlem gününde Asya piyasalarını olumlu risk algısıyla değer kazanırken takip ediyoruz. İç piyasa için "küresel risk algısı" olumlu katalizör olmasına karşılık 258 seviyesine yükselen ülke risk primi ve haftasonu belirsizliği temkinli fiyatlamayı gerektirebilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)