E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, nisanda geçen senenin aynı ayına göre yüzde 18,7 artarak 4 milyon 200 bin 888 ton oldu. Ham petrol ve petrol ürünlerinde en fazla ithalat, Rusya, Irak ve Kazakistan'dan yapıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) nisan ayına ilişkin "Petrol Piyasası Sektör Raporu"na göre, Türkiye'nin toplam petrol ithalatı içinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde 37,5 artarak 2 milyon 748 bin 991 ton olarak gerçekleşti.
Bu dönemde motorin türleri ithalatı yüzde 1,72 artışla 1 milyon 75 bin 992 tona çıktı.
İthalatın kalan kısmını havacılık ve denizcilik yakıtları, benzin ve fuel-oil türleri ile diğer ürünler oluşturdu.
Böylece toplam ithalat, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 artarak 4 milyon 200 bin 888 ton oldu.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı, 2 milyon 705 bin 897 tonla Rusya'dan yapılırken bu ülkeyi 492 bin 602 tonla Irak ve 249 bin 95 tonla Kazakistan izledi.
Öte yandan, yurt içi benzin satışları nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 30 artarak 398 bin 625 tona yükseldi, motorin satışları yüzde 6,28 artışla 1 milyon 995 bin 655 tona çıktı.
Toplam petrol ürünleri satışları ise yüzde 8,6 artarak 2 milyon 520 bin 756 ton olarak kayıtlara geçti.
Petrol ürünleri ihracatı yüzde 38 arttı
Türkiye'nin havacılık yakıtları ihracatı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,92 artarak 353 bin 763 ton oldu, denizcilik yakıtları ihracatı da yüzde 36,4 azalışla 168 bin 218 tona geriledi.
Benzin türleri ihracatı yüzde 0,8 artarak 5 bin 858 ton, motorin türleri ihracatı yüzde 5,6 azalarak 350 bin 165 ton oldu.
Petrol piyasasında toplam ihracat ise yüzde 38 artışla 1 milyon 399 bin 689 tona yükseldi.
Motorin türleri üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,2 azalarak 1 milyon 332 bin 629 tona düştü.
Benzin türleri üretimi yüzde 9,95 artarak 379 bin 686 ton, havacılık yakıtları üretimi ise yüzde 3,34 azalarak 396 bin 430 ton oldu. Denizcilik yakıtları üretimi yüzde 90 artışla 112 bin 732 ton olarak hesaplandı.
Toplam rafineri petrol ürünleri üretimi yaklaşık yüzde 17,9 artarak 3 milyon 174 bin 47 tona çıktı.
Enerji ithalatı faturası mayısta azaldı
Türkiye'nin doğalgaz ithalatı geriledi, ham petrol ithalatı arttı
Doğalgaz ve LPG ithalatı azaldı, petrol ithalatı arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:56)