E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin özgün helikopteri uçuşa gün sayıyor---

Türkiye'nin özgün helikopteri uçuşa gün sayıyor

Türkiye'nin özgün helikopteri uçuşa gün sayıyor
20 Ağustos 2018 - 11:31 borsaningundemi.com

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk prototipinin üretimi tamamlandı.

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Özgün Helikopter Programı'nda bir süredir devam eden tasarım ve üretim faaliyetlerinde önemli bir aşamaya gelindi. Helikopter prototiplerinden ilki, üretimin tamamlanmasının ardından yer ve uçuş testlerinin yapılacağı tesislere intikal etti. Burada prototip üzerinde yapılacak yoğun sistem ve yer testleri sonrasında uçuş testlerinin başlatılması öngörülüyor.

T625 Genel Maksat Helikopteri'nin gövde, güç aktarma organları, rotor sistemi, iniş takımı ve otopilot gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ'ın imzasını taşıyor. Ayrıca helikopterin aviyonik sistemleri de milli ve yerli olarak tasarlanıp üretildi. 

Bu nitelikleriyle T625, alanında Türkiye'nin teknolojik katma değerinin en yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor. 

ATAK'TAKİ BİLGİ VE TECRÜBEYLE GELİŞTİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kurumların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010'da toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatıldı.

Program için 26 Eylül 2013'te TUSAŞ'la sözleşme imzalandı.

T625 helikopteri, en zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin şekilde faaliyet gösterebilecek.

Atak Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi. 

GENİŞ GÖREV YELPAZESİ

Helikopter, geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecek.

Helikopter 2 mürettebat, 12 yolcu kapasitesine sahip bulunuyor.

Helikopterin Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifiye edilmesiyle ilgili çalışmalar programla birlikte sürdürülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Milli olma20 Ağustos 2018 17:47

    Motor İtalyan diğerleri %60 yerli..İnşallah motorunda memleketimizde yapılır..

  • akata takami20 Ağustos 2018 16:47

    motor yabancı zaten biliniyor...diger parcalar da ordan burdan toplama parcalardan yapıldı..hiçbir parcasi bizim degil..x ulke uretip parçayı bize gonderiyor.sadece montaj bizim.

  • akata takami21 Ağustos 2018 10:35

    alaaddit sana ogretmedilermi insanlara gıyabında iftira atmamayi? kul hakkina girdigini! lafa gelince muslumanim cok sukur dersin ama kufur edip iftira atmayi iyi yaparsin.oteki tarafta gorusecez senle.git aselsana tai ye sor inanmiyosan.

  • ALAATTIN ÇIMBIZCI20 Ağustos 2018 17:28

    olsun daha önce bunu almak için abd nin elini ayaını öpüyor idik.kötümü oldu.kimse pustluk yapmasın vatan hainliği yapmasın.bütün bu yaşadıklarımız ne için abd den artık yavaş yavaş silah almıyoruz diye kudurmaya kaldılar.yoksa sen fetöcümüsün sayın yorumcu.

  • al sana milli20 Ağustos 2018 16:12

    gövde italyan şirketi ve tusaş tai ile beraber motor aabd den abd izin vermez ise wc ye gidemezsin

  • Abdullah20 Ağustos 2018 16:10

    Mümkünse 3 vardiya çalışalım. Daha da ileri seviyeler için geliştirelim. :)

  • ...20 Ağustos 2018 15:52

    hakkaten çk geri kalmışız. adamlar 2.dunya savaşında ingiltere-almanya filolar üretirdi. uçaklar teyyareler roketlerin il protatifleri... biz 2018 de prototif yaptık ama hala 1 motor yok ... ya bilim adamımız yokmu bizim ? 80 milyonuz herkesmi normal, dahi insan yokmu bu ulkede 10,000 tane kadar ? bim bu parasal kaynaklarla insansız uçaklar, marsa giden roketler yapmamış lazım.. ne istiyonuzda vermiyoruz ? 1 tayyare protototifi çok az. çok ilkel durum bence... güney kore aldı geçti bizi yahu.. bizden garibandılar... ordan hesap et.

  • kerim20 Ağustos 2018 12:43

    Her gecen gun daha iyisini yapacaz insallah...bi mitorunu yapsaydik ne iyi olurdu

  • İyi 20 Ağustos 2018 12:24

    Atak yuzde 100 milli değil ki

  • Haha20 Ağustos 2018 12:06

    Yil sayiyordur o yil

  • mehmet yılmaz20 Ağustos 2018 12:05

    amerikanın pkk,pyd,fetö,deaş,akademisyenleri,gezici tayfası korkudan marketlerde ARABAZİ STOKLUYORLAR.

  • köfteci21 Ağustos 2018 01:41

    akademisyenleri tutmuyorsan helikopter üretecek insan nasıl yetiştireceksin mühendis olmadan helikopter de olmuyor

  • Haha20 Ağustos 2018 12:01

    Son 10 secimde iyi kullanildi daha prototipler