E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı "Milli Muhrip Uçağı- MMU" ilk kez Paris'te dünyanın en büyük havacılık organizasyonu Bourget Havacılık ve Uzay Fuarı'nda sergilendi. Fuar, Türkiye'nin Amerika ile yaşadığı S-400 ve F-35 tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşen fuara Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TUSAŞ) katılımı büyük oldu. Fuara katılan havacılık sanayinin dünya devleri Boeing, Airbus, F-35, Rafale ise son ürünlerini sergiledi ve orta ve uzun vadeli hedeflerini açıkladı.
Dünyanın en büyük havacılık fuarı Bourget Havacılık ve Uzay Fuarı 53'üncü kez sektörün büyük isimlerine ev sahipliği yapıyor. Sergiye bu yıl yeni bir rekorla 49 ülkeden 2 bin 453 firma katıldı. Dünyadan 98 ülkeden 290 delegasyonun katılacağı stratejik fuara devlet başkanları, savunma bakanları ve genel kurmay başkanları başta olmak üzere, çok sayıda askeri ve siyasi yetkili ile sivil havacılık firma temsilcileri de ilgi gösteriyor. Bourget Havaalanı'ndaki 324 bin metrekarelik alanda 17-23 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek fuara 320 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.
"F35 ayarında yerli savaş uçağı”
Fuarın bu yılki yıldızlarından birisi de Türkiye'nin ilk kez ürettiği "Milli Muharip Uçağı" oldu. TUSAŞ tarafından 5 ay boyunca hazırlanan birebir boyutlardaki, kokpit ve silah yuvalarının da yer aldığı maket, Paris Bourget Havacılık ve Uzay Fuarı'nda, alıcıların ve sektör temsilcilerinin dikkatine sunuldu. MMU'nün ilk kez kamuoyuna gösterildiği törene, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yerli ve yabancı askeri ve sivil konuklar ile medya mensupları ilgi gösterdi. TÜBİTAK ve ASELSAN ile birlikte çalışılarak, tüm parçalarının yerli olmasına özen gösterilen Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağının uzunluğu 19 metre, kanat açıklığı ise 12 metre.
Açılışta konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yerli uçağın 10 sene içinde uçmasını hedeflediklerini belirterek, "uçmaya başladığında Avrupa'nın en büyük savaş uçağı olacağını" dile getirdi. Uçağın ilk uçuşunun 2025'te yapılmasını planladıklarını açıklayan Kotil, yerli uçağın, Türkiye ile Amerika arasında son günlerde tartışmaya yol açan F-35 ayarında olduğunu söyledi. Kotil, ABD, Rusya ve Çin'den sonra, Türkiye'nin 5'inci nesil savaş uçağı üretebilen 4'üncü ülke olduğuna da dikkat çekti.
Fuarda, ev sahibi Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da katıldığı açılış töreninde, Almanya, Fransa ve İspanya ortak yapımı Next Generation Fighter (NGF) adlı yeni savaş uçağı da tanıtıldı.
Havacılık sektörüne çevre baskısı
Tüm dünya devlerinin katıldığı fuarda bu yıl en önemli gündem, havacılık sektörünün neden olduğu çevresel kirlilik ve firmaların bu eleştirilere vereceği teknolojik yenilik ve yanıtlar olacak. Firmalar, bu alanda, yeni itme sistemleri, alternatif yakıt önerileri, yeni materyaller ve geleceğin yeni uçak modellerini sunmak için birbiri ile yarışacak.
Fuar öncesinde, sivil toplum örgütleri, havacılık sektörünü dünyayı daha az kirleten modeller üretmeye ve 2050 yılında karbondioksit (CO2) salımını yüzde 50 azaltmayı hedeflemeye çağırdı. Dünyada genç neslin ayaklandığı, çevreci partilerin Avrupa seçimlerinde patlama yaptığı bir ortamda fuara giden firmalar, bu talepler karşısında ne tür önlemler alacaklarını açıkladı.
Havacılık sektörü dünyayı kirleten karbondioksit salımına yüzde 2,5 oranında katkı yapıyor. Avrupa Çevre Ajansı rakamlarına göre, uçakların yaydığı CO2 miktarı diğer toplu taşım araçlarını büyük bir farkla geride bırakıyor.
Boeing'in 'güven' sorunu
Her yıl geleneksel olarak Airbus ve Boeing'in satış rekabetine sahne olan fuarda bu yıl, Boeing firması, son modellerinden 737 MAX'ın geçirdiği iki uçak kazası nedeniyle yarışa geride başlıyor. Lion Air ve Ethiopian Airlines tarafından kullanılan iki uçakta meydana gelen ve 346 kişinin öldüğü kazaların ardından bu modeldeki tüm uçakları karaya kilitlenen Amerikan firması, sektörde kaybettiği güveni fuarda yeniden kazanmaya çalışacak. Boeing'in patronu Dennis Muilenburg, fuardan bir gün önce "Yakın zamanda yaşanan kazalar nedeniyle güven krizi yaşadık. Ama bu güveni yeniden kazanmak için çalışacağız. Fuara, güvenlik konusuna odaklanarak katılacağız. Orada olmak ve müşterilerimizle konuşmak bizim için önemli" dedi.
Fuarda, 20 yıl içindeki üretimini yüzde 3 artıracağını açıklayan Boeing, daha önce açıkladığı "20 yılda 43 bin uçak" hedefini "20 yılda 44 bin 40 uçağa" yükseltti.
Airbus'tan 'yeşil, hibrit ve dijital' yenilik hedefi
Airbus'ın Nisan ayından bu yana patronluğunu yürüten Guillaume Faury de, fuarın ilk gününde Avrupa havacılık devi Airbus'ın orta ve uzun vadeli hedeflerini açıkladı. Çevrecilerin karbonlu yakıt kullanması nedeniyle kıyasıya eleştirdikleri ve uçakla yolculuğu boykot çağrılarının yapıldığı bir atmosferde yeni projelerini açıklayan Faury, sektörün yeni mücadelelerle karşı karşıya olacağını söyledi. Önümüzdeki 20 yıl içinde kullanıcı sayısının ikiye katlanacağını hesapladıklarını belirten Faury, 3 yeni hedef ortaya koydu: Yeşil, hibrit yakıt ve dijital teknoloji...
Airbus fuarın ilk günü, Daher ve Safran ile birlikte, havacılık sektörünün çevreye olumsuz etkisini azaltmak için inovasyon stratejilerinin bir parçası olarak, hibrit itme 'EcoPulse' sistemini üretmek için işbirliği içinde olduklarını açıkladı. (amerikaninsesi.com)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bence "füze geliştirme projeleri" ne ağırlık verin. kim jong-un uçak mı geliştiriyor ki amerikayı korkutuyor. sesten bir kaç kez daha hızlı supersonik füzeler "uçak çağını" kapatır. yeni bir çağ başlatır. hatta uçak gemileri hurda yığınına döner.
ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILARAK SERİ ÜRETİME BİR AN ÖNCE?2019 YILI SONUNA KADAR BAŞLANMALIDIR
Durmak yok yola devam
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:57)