E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürkiye'nin geleceği parlak---

Türkiye'nin geleceği parlak

Türkiye'nin geleceği parlak
02 Şubat 2015 - 05:08 borsaningundemi.com

Novartis'in dünya CEO'su Joe Jimenez: Brezilya'da büyüme sıfır. Rusya eksiye geçti. Çin yavaşladı. Bu ortamda Türkiye'nin yüzde 2-3 büyümesi önemli

İlaç sektörünün uluslararası devi Novartis'in dünya CEO'su Joe Jimenez'le görüşen Vahap Munyar, Jimenez'in Türkiye ekonomisi hakkındaki görüşlerini ve Novartis'in Türkiye'deki hedefleri konusundaki sözlerini Hürriyet'teki köşesinde yazdı. İşte o yazı:

ULUSLARARASI ilaç devi Novartis'in Basel'deki (İsviçre) merkezinde grubun dünya CEO'su Joe Jimenez'le birlikteyiz.

Masada Novartis Türkiye Ülke Başkanlığı görevinden Basel'deki merkeze Değişim Lideri olarak atanan Güldem Berkman ve Türkiye Ülke Başkanlığı görevine yeni başlayan Peter Catalino var.
Joe Jimenez, Türkiye'nin Novartis'in önemli üretim üslerinden biri olduğunu belirtti:
- Türkiye'de klinik çalışmalar konusunda birinciliğimiz var. Türkiye'deki toplam yıllık 80 milyon dolarlık klinik çalışmanın yüzde 25'ini biz gerçekleştiriyoruz. Ancak, bunu yeterli görmüyor ve artırmak istiyoruz.
Türkiye'de Faz 4, Faz 3 düzeyinde klinik araştırmaları olduğunu kaydetti:
- Bunu Faz 2, hatta Faz 1 düzeyine geliştirmek istiyoruz.
Türkiye'nin cazibesinin hep yüksek olduğuna değindi:
- Novartis'te global olarak bir yeniden yapılanma süreci başlattık. Bu çerçevede ciromuzun yüzde 10'unu oluşturan 3 şirketimizi sattık. Amaç büyük olduğumuz, daha da büyüyeceğimiz işlere odaklanmaktı. Şu anda Novartis dünyasında ilk 20'de olan Türkiye'nin önemi daha da artacak.
Bu noktada Türkiye'de sıkıntılı geçen 2010-2012 dönemini anımsadı:
- Kamudan ciddi fiyat baskısı oldu. Avrupa'da en düşük ilaç fiyatı Türkiye'de oluştu. Bu gelişmeyle birlikte hastaların yeni ilaca erişiminde de yavaşlama gündeme geldi. Ancak, bir süre önce yeni ilaca erişimin yolu açıldığı için belirli ölçülerde rahatladık.
- O günlerde Türkiye'den tümüyle çıkmayı düşündüğünüz oldu mu?
- Türkiye'den tümüyle çıkmayı hiç düşünmedik. Ama, "Yatırımı azaltalım mı?" sorusu hep gündemimizde oldu.
- Novartis'in yönetim katından bakınca Türkiye'nin son 12-13 yılı, bu dönemin ilk 10 yılı ve son 2-3 yılı nasıl görünüyor?
- Brezilya'da büyüme sıfır. Rusya eksiye geçti. Çin yavaşladı. Bu ortamda Türkiye'nin yüzde 2-3 büyümesi önemli. Bu durum, bizim açımızdan Türkiye'yi cazip kılıyor. Türkiye'nin parlak bir geleceğe sahip olduğunu düşünüyoruz.
- Yeniden yapılanma çerçevesinde Türkiye'de şirket satın almanız gündeme gelebilir mi?
- Genelde birleşme ve satın alma konusunda odaklandığımız firmalar var. İlaç hammaddesi ve spesifik alanda ilaçlar üreten firmalarla ilgilenebiliriz.
Özellikle 2023 için konulan 2 trilyon dolarlık Türkiye hedefi dikkate alındığında yüzde 2-3 büyüme, iç pencereden yeterli görünmüyor.
Bizim düşük bulduğumuz büyüme, Novartis gibi uluslararası grupların yönetim katında "cazip" kabul edilebiliyor...

Sıtma ilacı Türkiye'den ihracatımızı katlayacak
NOVARTIS'in dünya CEO'su Joe Jimenez, Türkiye'nin ilaç ihracatında ilk sırada olduklarını belirtti:
- Türkiye'nin toplam ilaç ihracatının yüzde 18-20'sini Novartis yapıyor. Bu daha da artacak.
140 bin kişilik Novartis dünyasında ilk 150 yönetici arasına giren Güldem Berkman, ayrıntıya girdi:
- Şu anda Novartis Türkiye'nin ihracatı 130 milyon dolar. Türkiye, global düzeyde sıtma ilacı üretim merkezine dönüştü. Böylece ihracatımız ikiye katlanacak.

Zor günleri iyi aştı 'Değişim'i yönetecek
NOVARTIS'in dünya CEO'su Joe Jimenez'e Türkiye Başkanı Güldem Berkman'ın Basel'de daha üst göreve atanmasını sağlayan etkenleri sorduk:
- Güldem, 2010-2012 döneminde Türkiye'de zor günlerimizi başarıyla yönetti. Onun bu yönetim başarısından Novartis'in global organizasyonunda yararlanmak gerekiyordu. Artık Novartis'de "Değişim Lideri" olarak görev yapacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)