E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğindeki toplam ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 artışla 55 milyar 655 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yılın ocak-mart döneminde 11 milyar 36 milyon dolar olarak hesaplanan enerji ithalatı ise bu yılın aynı döneminde yüzde 9,6 azalarak 9 milyar 980 milyon dolara geriledi.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk çeyrekte düşük seyreden ve varil başına 32 dolar seviyesine gerileyen Brent tipi petrol fiyatlarının ithalattaki düşüşte etkili olduğunu söyledi.
İlk çeyrek ham petrol ithalat miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 54 bin varil artışla 626 bin varil seviyesine çıktığına işaret eden Akyener, "Bu artış oranı, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sebebiyle talebin düşmesine bağlı olarak, petrol fiyatlarının hızlı bir düşüş yaşadığı döneme denk geldi. Martta Türkiye'de alınan önlemler kapsamında insanların evlerinde kaldığı ve tüketimin düştüğü düşünülürse, bu durum ham petrol ithalatı yapan rafinerilerin petrol fiyatları ucuzken mevcut stok kapasitelerini doldurma gayretiyle açıklanabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Akyener, petrol fiyatlarının bu dönemde yıllık bazda yüzde 19 azaldığına, ham petrol ithalat miktarının ise yüzde 9 arttığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Bu durumda ithalatın ekonomik büyüklüğü de yüzde 11 azalmıştır. Öte yandan, petrol fiyatlarının martta çok daha düşük seviyelerde gerçekleşmesi neticesinde, toplam ham petrol ithalat miktarı artsa da fiyatlar sebebiyle ekonomik hacim olarak ithalat değerleri de geçen yıla göre 372 milyon dolar azaldı. Bu oran da direkt olarak cari açığa yansıdı."
"Petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyar dolar geriledi"
Yılın ilk çeyreğinde, Türkiye'nin toplam ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 42,7 milyar dolar, ithalatının ise yüzde 10,3 artarak 55,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Akyener, şöyle devam etti:
"Bu oranlar cari açığın artmasına sebep olmuştur. Petrol ve petrol ürünleri ihracatı yaklaşık 315 milyon dolar, ithalatı ise 1 milyar dolar azalmıştır. Bu duruma, yaklaşık yüzde 19 azalan dönemsel petrol fiyatlarının ve korona salgınına yönelik tedbirler kapsamında azalan talebin sebep olduğu söylenebilir. Petrol ürünleri ithalatı azalırken, petrol ürünleri dışındaki diğer tüm kalemlerin de beklenenden çok daha fazla artış gösterdiği dikkati çekmektedir."
Akyener, salgın sebebiyle düşen petrol fiyatlarının Türkiye'nin cari açığı üzerinde olumlu bir netice oluşturduğunu ifade ederek, "Yılın ikinci çeyreğinde bu durumun artarak devam edeceği tahmin edilse de bu eğilim üçüncü çeyrekle birlikte tersine dönmeye başlayacaktır." dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:19)