E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel sermaye otoritelerinin “parasal sıkılaştırma” kararı üzerine gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının yavaşlamaya başladığı mayıs ayından bu yana, referans ekonomiler içinde “ülke riski” en hızlı artan Türkiye oldu. Dünya'nın haberine göre, ülke riskini gösteren CDS’de Türkiye’ye ilişkin değer, yedi aylık dönemde neredeyse ikiye katlandı. Kriz döneminde pek çok Avrupa ülkesinden daha düşük CDS değerine sahip olan Türkiye’de Fed’in 22 Mayıs’ta verdiği ilk sinyalle başlayan bu yükselişte politik cephede yaşanan gerginliklerin ve cari açık kırılganlığının da etkisi oldu.
Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı veriler, seçilmiş 14 ülke içinde, aylık ortalamalara göre CDS değeri mayıstan bu yana en hızlı artan, Türkiye oldu. Türkiye’nin CDS değeri mayıs ayı ortalamasında 119 düzeyinde gerçekleşmişti. Bu değer, küresel risk iştahındaki azalmanın da etkisiyle sermaye hareketlerinde aleyhteki seyrin güçlenmesi paralelinde haziranda 178’e, temmuzda da 199’a yükseldi. Fed Açık Piyasa Komitesi’nin parasal sıkılaştırma konusundaki kararlılığını somutlayan temmuz ayı toplantı tutanaklarının açıklandığı ağustos ayında Türkiye ekonomisinde türbülans arttı. Türkiye’nin CDS değeri, 242’ye kadar yükseldiği ağustos ayının ortalamasında 224 olarak gerçekleşti. Ancak izleyen dönemde sıkılaştırma operasyonunun 2014’e kalacağının belli olmasıyla Türkiye’nin CDS değeri gerileyerek ekimde 191’e indi. Son iki ayda ise bu değer yeniden artışa geçti. Kasım ortalamasında 203 olan değer, siyaset cephesinin yolsuzluk operasyonlarıyla sarsıldığı aralık ayının ilk 26 günü ortalamasında da 218 olarak gerçekleşti.
7 ülkenin risk değeri arttı, 7’sinin azaldı
Yedi aylık dönemde Türkiye’den sonra CDS değeri en fazla artan ekonomiler yüzde 56.6 ile Brezilya, yüzde 27.5’le Güney Afrika, yüzde 24.1’le Rusya, yüzde 19.5’le Meksika oldu. Bu dönemde Polonya’nın CDS değeri yüzde 13.5 ve Portekiz’in risk değeri de yüzde 8 artış gösterdi. Buna karşılık mayıstan bu yana Çek Cumhuriyeti yüzde 54.8, İspanya yüzde 31.7, Arjantin yüzde 26, Güney Kore yüzde 17.1, Hindistan yüzde 9.8, Çin yüzde 6.8 ve Macaristan yüzde 1.1’le ülke riski azalan ekonomiler olarak dikkati çekti.
2008-2009 döneminde küresel krizi aşmak amacıyla başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının piyasaları aşırı fonlayarak ciddi boyutlarda “parasal genişleme”ye gitmesi bir likidite patlamasına yol açmış, gelişmekte olan ülkeler de ortaya çıkan ucuz finansman koşullarında aşırı borçlanmıştı. Başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülke borsa ve devlet kağıtlarına yönelik adeta bir sıcak para saldırısı yaşanmış, bu ülkelerin ulusal paralarının hızla değerlenmesi sonucu dış açıkları hızla büyümüştü.
Şimdi ise ABD Merkez Bankası Fed, ekonomilerinde yeterli düzelme sağlandığı kanısıyla, öncekinin aksine parasal sıkılaştırmaya gidiyor. Fed, aylık tahvil alım programını ocaktan itibaren 10 milyar dolar düşürerek parasal sıkılaştırma sürecini başlatıyor. Buna göre Fed, aylık tahvil alımını 85 milyar dolardan 75 milyara düşürecek.
Parasal sıkılaştırma kararının alınmasında “ABD ekonomisinin istikrarlı ama ılımlı bir büyüme izleğine girmesi”nin etkili olduğu belirtiliyor. Tahvil alım programından tedrici geri dönüş süreci Fed Başkanlık koltuğuna Janet Yellen’in oturmasından önce yapılan son toplantıda başlatılmıştı. Tahvil alım programının ılımlı düzeyde istihdam yaratılmasına katkıda bulunduğu ancak Fed’in daha önce denenmemiş bir para politikasına uzun süre bağlı kalmasının yarattığı risklerin büyüdüğü ifade ediliyor. Son bir yılda 1 trilyon doların üzerinde tahvil alımı gerçekleştiren Fed, ocaktan itibaren, kısa vadeli faiz oranlarına dayanan geleneksel para politikası araçlarına geri dönüş sürecini başlatıyor.
En çok Türkiye gibi ülkeler etkilenecek
Tahvil alım programına ayrılan kaynağın 10 milyar dolar azaltılması dünya ekonomisinde likidite bolluğunu kısmen sınırlandıracak. Parasal sıkılaşma kararı, en çok Türkiye gibi kronik yüksek dış açığı olan ve dış sermaye girişlerine aşırı bağımlı ekonomileri olumsuz etkileyecek, kur ve faizler üzerindeki baskı artacak. Parasal sıkılaştırma ile gelişmekte olan ülkelerden sermayenin çekilmesi senaryosunun belli olduğu mayıs ayından bu yana bu ekonomilerde zaten dalgalanmalar yaşanıyor. Siyaset cephesinde ortaya çıkan istikrarsızlıkla birleştiğinde parasal sıkılaştırmanın etkisini en fazla hissedecek ekonominin Türkiye olabileceği belirtiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:55)