E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven balları için "kimlik" çalışması başlattı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, yaptığı açıklamada, 7 milyon kovan ve yıllık 105 ton bal üretimiyle Türkiye'nin dünya bal üretiminde önemli bir yere sahip bulunduğunu söyledi.
Şahin, böylesi kıymetli bir ürünün, üretici tarafından daha kaliteli şekilde üretilmesi, tüketicinin de doğal bal tüketmesi ve bu ürüne duyduğu güvenin artması için "bal kimliği" çalışması başlattıklarını belirtti.
Bilim adamlarının katılımıyla 2 yıl sürecek bir çalışma yapacaklarını anlatan Şahin, "Projenin birinci aşamasında Türkiye'de ticarete konu olan ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven ballarının kimliklerini çıkartıp yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha kolay satılmasını sağlayacağız." dedi.
Şahin, çalışmayı tamamladıktan sonra bir rapor hazırlayacaklarını ve bunu Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunacaklarını bildirdi.
Balda kimlik çalışmasının Türkiye'de üretilen balların dünya arenasında değerlendirilmesi için de son derece önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Birliğimiz ve üniversitelerimizdeki akademisyenlerle yürüteceğimiz çalışmayla Türk balının kimliğini çıkartmış olacağız. Bu noktadan hareketle diğer ballarımızın da kimliğini çıkartarak artık dünya ve Avrupa pazarında daha fazla yer alacağız." dedi.
'Ballar kayıt altına alınmalı'
Balda kayıt dışı üretime de değinen Şahin, şöyle konuştu:
"Biz dağın başında, insanın yaşamsal şartlarının olmadığı alanlarda bal üreten arıcılarımızın alın terlerinin karşılık bulması için Türkiye'de üreticinin ürettiği balın kayıt altına alınmasını istiyoruz. Bu anlamda 2012 yılından bu yana yaptığımız birinci gün bal kayıt sistemini hayata geçirmek istiyoruz. Yani bütün üreticilerimizin ürettikleri gerek petek çerçeve balları gerekse tenekelerdeki süzme ballarımızın barkodlanarak, bandrollenerek kayıt altına alınmasını istiyoruz."
Şahin, hakiki balla merdiven altında üretilen balın ayırt edilmesinde başvurulacak en önemli çözüm yolunun barkod sistemi olduğunu vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:21)