E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya yeni bir soğuk savaşın eşiğindeyken, elini güçlü tutmak isteyen Türkiye'nin attığı adımlardan biri altında oldu. Son 6 yılda altın rezervlerimiz artarken ABD, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerde tutulan altınlarımız da kademe kademe Merkez Bankası'nın kasalarına taşındı. Daha önce rezervimizin %90'ı yurtdışındayken bugün bu oran %27'ye geriledi.
2002'de 120 ton olan altın varlığının yüzde 90'ı İngiltere, ABD ve İsviçre gibi ülkelerde tutulurken, 2017'de atılan stratejik adımlarla rezervler hem çoğaldı hem de Merkez Bankası'nın kasasına girmeye başladı. O dönem, Rusya'dan S-400 alım kararına karşı ABD'nin verebileceği cevap göz önüne alınarak, Türkiye'nin altın varlıkları yurda aktarıldı. Özellikle Ekim 2018'de yaşanan Rahip Brunson krizi ve Mart 2020'de patlak veren pandemi sürecinde dahi Türkiye, dünya merkez bankaları arasında en fazla altın stoklayan ülke oldu. Adım adım ilerleyen sürecin sonunda Merkez Bankası'nın altın rezervi miktarı, 2022'de 786,8 tona çıktı. Böylece son 20 yılda Merkez Bankası'nın altın varlıkları 6,5 kat arttı.
REZERVLERİN TOPLAM DEĞERİ 857,3 MİLYAR LİRA
Altın rezervinin toplam değeri de 857,3 milyar liraya ulaştı. Türkiye, yurt dışındaki altın birikimlerini saklamak ve değerlendirmek için şu an sadece İngiltere'yi tercih ediyor. İngiltere Merkez Bankası'nda (BoE) saklanan altın rezervi miktarı 2014'te 464,5 ton iken bu rakam, 2019'da 48,9 tona kadar geriledi. 2022 itibarıyla İngiltere'de tutulan altın rezervi miktarı 214,5 ton seviyesinde. Söz konusu rakam toplam altın rezervinin yalnızca yüzde 27,2'sine denk geliyor. Altın rezervlerinin yüzde 72,8'i ise ülkemizde bulunuyor. İngiltere'deki Türk altınlarının 160,5 tonu Merkez Bankası'na ait. 54 tonu da zorunlu karşılık uygulaması nedeniyle tutuluyor.
ABD'DE REZERV SIFIRLANDI
ABD Merkez Bankası'nda (Fed) saklanan altın miktarı ise 2016 yılında 28,7 ton iken, 2017'de sıfırlandı. İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankası'nda bulunan 18,7 tonluk altın rezervinin de tamamı artık Türkiye'de yer alıyor. Altın hamlesi, Türkiye'nin bölgesel güç olma yolunda savunma, enerji, ticaret, altyapı ve bilişim gibi alanlarda yaptığı atılımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Güç dengesi savaşlarının ortasında yerli ve milli politikaların devam edebilmesi için geliştirilen yöntemlerden biri de altın varlıklarının ülkeye kazandırılması olarak görülüyor.
CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI
2001'de 1,4 tonla başlayan Türkiye'nin kendi altınını üretim macerası, son 20 yılda önemli bir mesafe aldı. Söz konusu dönemde altın üretimimiz toplam 382 ton oldu. Devlet, bu yolla 76 ton altına eş değer vergi geliri kazandı. Altın üretimi salgına rağmen 2020 sonunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 42 tona tırmandı. 2023'te yıllık altın üretiminin 50 tona yükseltilmesi planlanıyor.
MADEN YATIRIMLARI HIZLANDI
Türkiye'nin altın üretimini artırmak için son yıllarda maden yatırımlarına da ağırlık verildi. Yatırım süreci 2021'de başlatılan Söğüt Altın Madeni'nde 109 ton altın kaynağı ile 60 ton altın rezervi tespit edildi. Maden sahasındaki yatırım faaliyetleri 3 ayrı faz olarak toplam 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandı. Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım yapılarak projenin ilk kısmı tamamlandı. Tesis ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesi ile çalışıyor. Kalan 2 fazın da devreye girmesiyle yıllık üretim miktarının 6,5 tonu bulması hedefleniyor.
Fed'in faiz artıracağı beklentilerinin güçlenmesi altın fiyatını düşürdü
Merkez Bankası'ndan KKM ve altın hesapları için iki tebliğ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye Rezerv arttırmış. ABD avrupa rezerv azaltıyor. Dünyaya ekonomik olan hükmedenler altından vaz mı geçiyor?
ısmarlama haber olmuş. habere bakıyorum madenleri kimlerin işlettiğine bakıyorum ekonomiye bakıyorum sizce de bir tutarsızlık yok mu
Haberci bunu dövizle yazsana o zaman ne kadar kömik kaldığı anlaşılır. Sende algıcı olmuşssun Cumhur ittifakını destekliyorsun sanırım.
Türkiye'nin altın rezervi 542 ton. Tonu 63milyon dolardan 34 milyar dolarlık altın rezervi bulunmaktadır. Kötü değil ama haber bu parayı muhteşem birşey gibi göstermeye çalışma çabası gibi olmuş. 2023 İki ayda dış ticaret açığı 26 milyar dolar. Altın ödesek 2 ayda rezerv falan kalmaz. üretmeden dışardan satınalan ve yüksek faizli döviz borç ile bu sistemleri ne kadar gider göreceğiz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:56)