E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk finans sektörünün 2007’de 770 milyar lira olan aktif büyüklüğü, 5 yılda 3 kat artarak bu yıl 2 trilyon 148 milyar TL’yi aştı. Türk bankalarının aktif büyüklüğü ise, 2.5 kata yakın büyüyerek 1 trilyon 308 milyar lira oldu. ABD ve AB ülkelerinde bankaların büyümesi sınırlı kaldı.
Hürriyet Gazetesi'nden Hülya Güler'in haberine göre, küresel krizin başladığı 2008’den bu yana, ABD ve Avrupa Birliği’nde (AB) finans sektörüne konsolidasyon, küçülme, işten çıkarma gibi konular hakimken, Türk finans sektörü o dönemden bugüne istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı Eylül 2012 Finansal Piyasalar raporuna göre Türk finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü 2012’nin üçüncü çeyreği itibariyle 2 trilyon 148 milyon lirayı aştı. Bu rakam kriz öncesinde 2007 yılında 770 milyar lira idi. Buna göre, küresel krizle birlikte finansal piyasalarda taşların yerinden oynadığı, oyunun kurallarının yeniden belirlendiği son 5 yıllık süreçte Türk finans sektörünün aktiflerinin 3 kat büyüdüğü görülüyor. Küresel krizin sembol yılı 2008’de ise, İMKB’nin 182 milyar lirayı aşkın değerinin de eklenmesiyle Türk finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü 1 trilyon 130 milyar liraya yükseldi. 2008’den bu yana da sektörün iki kata yakın büyüdüğü görülüyor.
ABD’DE 1 TRİLYON ARTTI
Türkiye’de sadece bankalarının aktif büyüklüğü ise 2007’de, 581.6 milyar lira 2008’de 732.5 milyar lira iken, 2012 üçüncü çeyreğinde bu rakam 1 trilyon 308 milyar lira oldu. Sadece bankaların aktif büyüklüğünde de 2.5 kata yakın büyümenin sağlandığı 2007 yılından bu yana ABD’de ise aktif büyüklüğünün sadece 1 trilyon dolar arttığı görülüyor. ABD’nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) olarak faaliyet gösteren Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) verilerine göre, kurumun garantisi altında olan kuruluş sayısı 2012 üçüncü çeyreğinde 7 bin 181 ve bu kuruluşların toplam aktif büyüklüğü de 14.2 trilyon dolara ulaştı. FDIC bünyesinde 2011 sonunda 7 bin 357 kuruluş faaliyette idi ve bunların aktif büyüklüğü de 13.8 trilyon dolardı. Kriz öncesi 2007’de ise FDIC 8 bin 534 kuruluşu bünyesinde barındırırken bunların aktif büyüklüğü de 13 trilyon dolardı. Bu rakamlar 2008’de 8 bin 305 kuruluş ve 13.8 trilyon dolara çıkarken aktif büyüklükleri 2009’da 13.1 ve 2010’da da 13.3 trilyon dolara çıkmıştı.
AB’DE KÜÇÜLME SÜRÜYOR
Avrupa Merkez Bankası (ECB) verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkede son 10 yılda finansal kuruluş sayısı yarı yarıya azalarak, 1500’lü rakamlardan 2011’de 8 bin 60’a düştü. Yine ECB’ye göre sektördeki bu konsolidasyon güçlü aktif büyümesiyle sonuçlandı. Söz konusu kuruluşların aktif büyüklüğü 2011’de 2001’e göre yüzde 85 büyüdü. ECB verilerine göre Euro Bölgesi’ndeki finansal kuruluşların 2011’de toplam aktif büyüklüğü 33 trilyon Euro’yu aşıyor. 2008 küresel kriz sürecinde büyüme hızı yavaşlayan AB bankaları 2011’de yüzde 4.4 büyüdü.
Üçüncü çeyrekte yüzde 2.7 büyüme
FİNANSAL sektörün aktif büyümesi 2012 üçüncü çeyrekte de devam ederek, yüzde 2.7 düzeyinde gerçekleşti. BDDK’nın Eylül ayı finansal piyasalar raporunda, bankacılık sektörünün finansal sağlamlık göstergelerinin, güçlü bir yapıya işaret ettiği belirtilerek, bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin 2012 yılının üçüncü çeyreğinde 1.3 trilyon TL’ye ulaştığı kaydedildi.
Nüfusun yarısı bankaya gitmiyor
GARANTİ Bankası Araştırma Müdürü Ali İhsan Gelberi, Türk finans sektörünün 15 yıldır ekonomik büyümenin ve enflasyonun üzerinde büyüdüğüne dikkat çekerek, “Türkiye’de bankacılık alanında halen büyük potansiyel var. Nüfüsün yüzde 50’si bankacılık hizmetlerinden ya hiç yararlanmıyor. Bunun sektörün sürekli olarak büyümesinde büyük bir payı var” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
KÜRESEL KRİZ OLMASYADI TÜRKİYE BELKİ BU KADAR BÜYÜYEMEYECEKTİ.DEVLET GLOBAL KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ SAĞLAM DURDU VE BU SAYEDE BÜYÜK SERMAYENİN DİKKATİNİ TÜRKİYEYE ÇEVİRDİ.YATIRIMLAR TÜRKİYE DE ARTTIKÇA BÜYÜMÜ HIZIMIZ İVME KAZANDI.2001 DE KENDİ KRİZİMİZDEN ALDIĞIMIZ DERSLERİN DE ETKİSİYLE DÜNYA BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR NUMARA OLDUK.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:23)