E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Doğalgazda merkez olma yolunda enerji arz güvenliği için kaynaklarını çeşitlendiren Türkiye, enerjide merkez olma hedefiyle yeni adımlar atıyor. Türkiye, bundan sonraki süreçte ise gaz ve petrol ithal edilen ülkelerin, petrol ve gaz üretiminde de rol almayı hedefliyor. Edinilen bilgilere göre; Türkiye bu yıl LNG ithal ettiği Endonezya, Malezya, Katar ve Cezayir'de üretime de ortak olmak istiyor. Söz konusu ülkelerin ise Türkiye'nin bu talebine pozitif baktığı öğrenildi. Ülkeler arasında karşılıklı davet teklifleri gerçekleşti.
ELEMAN, EKİPMAN VE ALTYAPI DESTEĞİ
Yeni Şafak'tan Merve Safa AkınTürk'ün haberine göre; Türkiye'nin, yeni işbirlikleriyle doğalgaz alanındaki bilgi, birikim ve tecrübesinin bu ülkelere aktarılması planlanıyor. Ülkelerde doğalgaz ve petrol çıkarılması konusunda ekipman, eleman ve altyapı desteğinin sağlanabileceği belirtiliyor. Söz konusu ülkelere doğalgazın sıvı hale getirilmesinde destek verilmesi de gündemde.
ERTUĞRUL GAZİ ETKİN ROL OYNAYACAK
Bu kapsamda Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi'nin bu ülkelere giderek gazı sıvı hale getirip satılması da planlanıyor. Yine Ertuğrul Gazi'nin gazı alıp Türkiye'ye getirerek TürkAkım'ı üzerinden Avrupa'ya gaz verebileceği ifade ediliyor. Türkiye’nin sahip olduğu sismik arama ve sondaj gemilerinin de söz konusu ülkelerde bulunan sahalarda arama ve sondaj faaliyetlerine destek olması da konuşulan konular arasında. Üretici ülkelerin çalışmalarından pay alınmasının yanı sıra Türkiye; Karadeniz ve Akdeniz’de devam eden gaz çalışmaları ile Güneydoğu’da devam eden petrol arama çalışmaları konusunda da iş birlikleri yapmayı hedefliyor.
10’DAN FAZLA ÜLKEDEN DOĞALGAZ ALIYORUZ
Doğalgaz alımını Azerbaycan, İran ve Rusya'dan boru hatları üzerinden temin eden Türkiye; LNG'de ise başta Cezayir, Nijerya, Ekvator Ginesi, Angola, Kamerun, Norveç, Mısır, ABD ile Trinidad ve Tobago gibi ülkelerden alım yapıyor.
KARADA İKİ DEPOLAMA MERKEZİ
Türkiye’de yıllık 5,9 milyon ton kapasiteli BOTAŞ’a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve yıllık 4,4 milyon ton kapasiteli özel işletme Egegaz LNG Terminali olmak üzere karada kurulu iki LNG ithalat terminali bulunuyor. Ayrıca özel sektöre ait Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) aktif olarak kullanılıyor. Ertuğrul gazi FSRU da faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’deki LNG ve FSRU tesisleriyle sisteme verilebilen günlük doğalgaz kapasitesi 133 milyon metreküpü buluyor.
TPAO, PATRONAS VE SONATRACH İLE TEMASTA
Türkiye’nin bu konuda işbirliği yaptığı ülkelerden biri Malezya olarak öne çıkıyor. Petrol ve doğalgaz arama ve üretme ortaklığı için Türkiye ile Malezya; iş birliği yapma konusunda prensipte görüş birliğine vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Ağustos’ta; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Malezyalı petrol ve doğalgaz şirketi Petronas’ın ortaklaşa adımlar atabileceğinin işaretini, “Belirlenen 1-2 bölgede müşterek çalışma planlıyoruz. Üçüncü bir ülke olarak Çin de bu sürece dahil olabilir” açıklamasıyla vermişti.
Türkiye Malezya’nın ardından Cezayir ile de ortak bir petrol ve doğalgaz arama şirketi kuracak. Bu çalışmalar iki ülkenin ulusal enerji şirketleri Sonatrach ile Türkiye Petrolleri arasında ortak yürütülecek.
Enerji depolamak için 2 şirket harekete geçti
Dönmez: Enerji krizinde Türkiye pozitif yönde ayrıştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
1 gemi Azerbaycana hazar denızıne tartışma olmayan bölgelere gidip araştırma yaparak bir çok kaybak çıkartabilir. ortaklık vb kurulabilir.... Gemicilikte üretimde vb iyiyiz. personelimiz mevcut. gaz taşıma gemi filosu kurulabilir bu filolar avrupaya gelecekte gemi yolu ile gaz taşımada kullanılır. çine enerjiye aç mesela.. bu tarz hamleler nedan yapılmaz ? bu alanda gelişmeleri yakalayınca çok iyi biçimde dünyaya egemen filo kurulabilir. avrupa deniz ile gaz alacak oldu kapasitesi yeten ülke yok mesela..trakya rus ve azerbaydan gaz deposu marmara çıkışında gemi trafiğini etkilemeyen alanlarda bu sistemler kurulup geliştirilebilir. varlık içinde yokluk yaşıyoruz.... böylece daha fazla stratejık konumumuz ve değerimiz artar. bu alanda özel devlet birimi kurulmalı. pentagon gibi. ulusal çıkarkar siyasilerin üzerinde olmalı ama tbmm ye özel sunumlar yaparak programlarınıda izah etmelı. bir dost, bir düşman ola ola komşu ilişkilerimiz çöktü.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:58)