E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'den 'Montrö' engeli---

Türkiye'den 'Montrö' engeli

Türkiye'den 'Montrö' engeli
03 Ocak 2024 - 15:17 borsaningundemi.com

Türkiye ile İngiltere arasında “Montrö” krizi yaşanıyor. Türkiye, İngiltere’nin Ukrayna’ya hibe ettiği mayın avlama gemilerinin boğazlardan geçişine Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle izin vermeyeceğini bildirdi.

İngiltere geçen ay, Rusya ile savaşında Ukrayna'nın deniz operasyonlarını güçlendirmeye yardımcı olmak için Kraliyet Donanması’na ait iki mayın tarama gemisini Ukrayna Donanması’na devredeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişlerine izin verildi’ iddiası doğru değildir” denildi.

Montrö'nün 19. Maddesi gerekçe gösterildi

Açıklamada, “Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal ‘savaş’ olarak tanımlamış ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 19'uncu maddesi uyarınca savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine Boğazları kapatmıştır” ifadesi yer aldı.

Aynı açıklamada, “1936 yılından beri Montrö Sözleşmesi’ni tarafsız bir şekilde ve titizlikle uygulayan Türkiye; Karadeniz’de gerilimin tırmanmasının önlenmesini teminen, bu savaş boyunca da değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Rusya 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başladığında Türkiye 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi’ni devreye sokarak savaşan tarafların askeri gemilerinin geçişini fiilen engellemişti. Anlaşma, ana üslerine dönen gemileriyse muaf tutuyor.

Rusya- Ukrayna savaşı devam ederken, Ankara hem Kiev hem de Moskova ile iyi ilişkilerini sürdürüyor.

"TÜRKİYE MONTRÖ'YÜ HASSASİYETLE UYGULUYOR"

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Türkiye savaşın başından beri yaşanan durumu savaş olarak nitelendiren ve fiili tedbir alan ilk ülkedir. Bu doğrultuda Türkiye, 1936'dan itibaren hassasiyetle uyguladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Boğazlardan savaşan tarafların geçişini durdurmuştur. Bu kapsamda savaşın başından beri Boğazlardan savaşan tarafların bayraklarını taşıyan bir savaş gemisinin geçişine müsaade edilmemiştir. Aynı zamanda Türkiye savaşın başından itibaren tarafsız pozisyonunu muhafaza etmiştir. Bahse konu tarafsız pozisyonumuzu zedeleyecek iddiaları kesinlikle reddetmekteyiz." ifadesine yer verdi.

Montrö engeli İngiliz medyasında: Ukrayna için büyük aksilik

 

'Amirallerin Montrö bildirisi' davasında karar belli oldu

 

Johnson: Ukrayna tahılı için Montrö'yü ihlal etmeyiz

 

ABD'den Ukrayna'ya bir yardım daha

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi03 Ocak 2024 18:08

    Ülkemin zenginliğinin , otoritesinin simgesi. Bu imkanı , hakkı sağlayanlara borcumuz çok

  • baran03 Ocak 2024 19:15

    Boğaz yol geçen hanı gibi.  Kılavuz Kaptan alma zorunluluğu dahi yok.  O kadar da  avantajlı değil bu anlaşma.