E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'den İsrail'e jet yanıt---

Türkiye'den İsrail'e jet yanıt

Türkiye'den İsrail'e jet yanıt
23 Ocak 2017 - 12:25 borsaningundemi.com

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerde 566 yeni konut inşasına onay vermesini kınadı

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi'nin, Doğu Kudüs'te 566 yeni konutun inşasına onay vermesinin yankıları sürüyor.

Türkiye, İsrail’in yasa dışı yerleşimlerde 566 ilave konuta onay vermesini kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail’in işgal altında tutmakta olduğu Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşimlerde 560 yeni konut inşasına onay vermesini kınıyoruz. Yasadışı yerleşim faaliyetlerini kınayan ve bu faaliyetlerin iki devletli çözüm zeminini tahrip ettiğini kayıt altına alan 2334 sayılı ve 23 Aralık 2016 tarihli BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen, İsrail’in söz konusu siyasetini sürdürmesi, bu ülkenin uluslararası hukuku ve uluslarası toplumu hiçe sayan tutumunun yeni bir göstergesidir" ifadeleri kullanıldı.

FİLİSTİN'DEN KINAMA

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de İsrail'in Doğu Kudüs'te 566 yeni konut inşasına onaylamasını kınadı.

Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre, Ebu Rudeyne, söz konusu kararı, özellikle de son olarak çıkarılan yerleşim birimlerinin illegal olduğunu vurgulayan 2334 sayılı kararının ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) meydan okumak olarak değerlendirdi.

Ebu Rudeyne, BMGK'ya İsrail hükümetinin, iki devletli çözümü yok etmek için çalışan "Aşırı" olarak nitelendirdiği politikalarına son vermek için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

BMGK'yı yerleşim birimleriyle ilgili son kararını uygulaması için harekete geçirmek amacıyla Arap dünyası ve dost ülkelerle temaslara başlanacağını ifade eden Ebu Rudeyne, "İsrail'e hukukun üstünde bir devlet gibi davranmayı sona erdirmenin zamanı geldi" dedi.

KUDÜS BELEDİYE BAŞKANI: İNŞALARIN HIZ KAZANACAĞINI UMUYORUM

İsrail’e bağlı Kudüs Belediye Başkanı Nir Berekat ise ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump dönemiyle işgal altındaki Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim birimi inşasının daha da hızlanacağını umduğunu bildirdi. İsrail Devlet Radyosu’nun haberine göre, Berekat, Kudüs’ün ABD’nin eski Başkanı Barack Obama döneminde zor yıllar geçirdiğini belirterek, "Trump’ın döneminin farklı olacağına inanıyorum ve Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının hız kazanacağını umuyorum" dedi.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesinin Doğu Kudüs'te 566 yeni konut inşasına onay vermesinin ardından konuşan Berekat, "Obama’nın dönemi bitti. Trump’ın idaresiyle yeni bir sayfanın açılacağını umuyorum." ifadelerini kullandı. Obama dönemini 8 yıllık zorlu süreç olarak değerlendiren Berekat, "Belediyemiz inşa faaliyetlerini hiç durdurmadı. Ancak bu süreçte hükümetten onay alamadı." diye konuştu.

NETANYAHU: İNŞA POLİTİKASINA YÖNELİK ENGELLER KALKACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri inşa politikasına yönelik engelleri ortadan kaldıracağını söyledi.

İsrail Kanal 2 televizyonunda yer alan habere göre Netanyahu, bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri inşa politikasına yönelik engelleri ortadan kaldıracağını belirtti. Netanyahu, gelecek dönemin ilelebet sürecek yerleşim birimlerini inşa çalışmalarına sahne olacağını ifade etti.

TRUMP'TAN NETANYAHU'YA DAVET

Trump ile Netanyahu, Pazar günü telefonda bir görüşme yaptı. Beyaz Saray'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, iki liderin "İran'dan kaynaklanan tehditlerin ele alınması da dahil olmak üzere" bir dizi bölgesel konu üzerinde yakın temas içerisinde olma konusunda uzlaşmaya vardığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Trump'ın Netanyahu'yu "Şubat ayı başlarında bir araya gelmek üzere" Beyaz Saray'a davet ettiği de vurgulandı.

TRUMP'TAN DÜNYANIN TEPKİSİNİ ÇEKEN HAMLE

Bu arada Beyaz Saray'dan ABD Başkan Donald Trump'ın kampanya döneminde verdiği, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma sözünün hayata geçirilmesiyle ilgili bir açıklama geldi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Bu konuyu tartışmanın henüz daha ilk aşamalarınızdayız" dedi.

İsrail, Kudüs'ü daimi başkenti olarak görüyor. Ancak Filistinliler de gelecekte kurulacak devletlerinin başkentinin Doğu Kudüs olmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıyor ve birçok ülkenin de büyükelçiliği Tel Aviv kentinde bulunuyor. Kudüs'ün statüsü, Orta Doğu barış sürecinin en sıkıntılı konuları arasında yer alıyor.

ABD Kongresi 1995 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan bir yasa kabul etmiş ancak o tarihten bu yana göreve gelen başkanların hepsi, dış politikadaki yetkilerini kullanarak büyükelçiliği Tel Aviv'de tutmuş ve kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermişti.

Trump'ın selefi Barack Obama da başkanlık yaptığı iki dönem boyunca, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını öngören tasarıya onay vermemişti.

Trump'ın daha önce Kudüs ile ilgili açıklamaları, tepki çekmiş ve Ocak ayı içerisinde Filistin lideri Mahmud Abbas, bu adımın atılması halinde barış sürecinin de zarar göreceği uyarısı yapmıştı.

TEPKİ YAĞDI

Hamas Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasının büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Ebu Merzuk, hareketin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma niyetinin İsraillileri daha fazla radikalliğe teşvik ettiğini kaydetti.

Ebu Merzuk açıklamasında, "ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması ABD gibi büyük bir ülke tarafından dillendirilmiş olması hasebiyle büyük bir tehlike oluşturuyor. ABD Başkanı ve çevresindekilerin açıklamaları, onların ne bölge istikrarı ne de ABD menfaatine hizmet edecekleri intibasını uyandırıyor" ifadesine yer verdi.

Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması girişiminin "barış fırsatlarını ortadan kaldıracağı" değerlendirmesinde bulundu. Musa, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının tehlikeli ihtimalleri gündeme getirdiğini, bunların olmasına karşı kararlılıkla durmak gerektiğini kaydetti. İslam ve Hristiyan dünyasını, uluslararası camiayı "akılcı olmayan ve barış fırsatlarını ortadan kaldıran" bu adıma karşı durmaya yönlendirmeye çağıran Amr Musa, "Trump'ın, uluslararası toplumdan Kudüs'ün kırmızı çizgi olduğu ve buna müdahale edilmesinin vahim sonuçlar doğuracağı yönünde ciddi bir mesaj alması gerekiyor" ifadesini kullandı.

KUDÜS NEDEN ÖNEMLİ?

1990'lı yıllardan bu yana İsrail ile Filistinliler arasında sayısız barış görüşmesi yapıldı. Son görüşmeler, Nisan 2014'te anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Filistin devletinin ve Kudüs'ün statüsü, barış görüşmelerinin sonuca ulaşmasını önleyen en zorlu konular arasında yer alıyor
İsrail 1967 Orta Doğu savaşı sırasında hem Batı Şeria'yı hem de Doğu Kudüs'ü işgal etti.

Filistinliler Doğu Kudüs'ün kendilerine vaat edilen devletin başkenti olmasını istiyor. Ancak İsrail, kentin tamamının kendisinin yekpare başkenti olduğunu öne sürüyor.

ABD ve birçok BM üyesi devlet, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)