E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İtalya'nın köklü makarna üreticilerinden Garofalo'nun, Afrika ülkelerine ihraç için üretilen "Santa Lucia" alt markasına ait 350 ton makarna geçen yıl Türkiye'den Genova'ya nakil edildiğinde gümrük kontrollerine takıldı.
Yapılan incelemelerde, makarnanın İtalya'da üretildiğini düşündürecek şekilde paketlendiği ve paketlerinin üzerindeki "Türkiye'de üretilmiştir" yazısının zor görünür şekilde ve silinebilir mürekkeple yazıldığı belirlendi.
İtalya'da ticari ürünlerin tüketiciyi yanıltıcı şekilde etiketlenmesini yasaklayan yasa maddesi gereği makarna gümrükte durduruldu.
Üretici firma, söz konusu makarnanın İtalya ya da Avrupa pazarı için değil, Afrika'ya ihraç edilmek üzere üretildiğini, bu nedenle İtalyan tüketicileri koruyan bu yasanın kapsamına girmediğini savundu.
Firmanın itirazı üzerine Yargıtay'a kadar taşınan davada son karar da makarnaya el konması yönünde oldu.
Mahkemenin kararı sonrası, operasyonu yürüten Gümrük Ofisi'nin Dolandırıcılığı Önleme Bürosu ve Mali Polis, el koyulan makarnanın israf olmaması için çalışmalara başladı.
Okul ve aş evlerinde kullanılacak
Katolik yardım kuruluşu Sant Egidio ve BM'nin insani yardımlardan sorumlu birimi UNHRD ile işbirliği içinde, bu makarnaların Libya, Peru ve El Salvador'a bağışlanmasına karar verildi.
BBC Türkçe'ye konuşan operasyondan sorumlu Mali Polis Komiseri Christian Costanzo, kısa süre önce 6 konteynır makarnanın Peru'ya, 4 konteynırın El Salvador'a ve 3 konteynerin da Libya'ya gönderildiğini söyledi.
Makarnaların bu ülkelerde fakir bölgelerdeki okul ve aş evlerinde kullanılacağı açıklandı.
Komiser Costanzo, geçen yıldan beri gümrük depolarında tutulan makarnaların son kullanma tarihinin geçip geçmediği sorusuna, "Son kullanma tarihleri 2018 yazında dolacak. O zamana kadar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalarını amaçladık" yanıtını verdi.
Genova'da bu sabah düzenlenen basın toplantısında konuşan Mali Polis Genova İl Komutanı Renzo Nisi de, daha ziyade uyuşturucu gibi yasa dışı maddelere el koymaya alışkın oldukları ve bu maddeleri el koyulduktan sonra imha ettikleri için 350 ton makarnayla ne yapacakları konusunda Sant Egidio derneği ile BM'den yardım almaya karar verdiklerini söyledi.
'Daha az masraflı olduğu için Türkiye'de üretildi'
Öte yandan üretici firma Garofalo'dan geçen aylarda yapılan açıklamada, söz konusu makarnanın daha az masraflı olduğu için Türkiye'de üretildiği belirtilmişti.
Firma, Afrika pazarında diğer yabancı markalarla, özellikle de Türk malı makarnalarla rekabet edebilmek için bu seçeneğe başvurduklarını duyurmuştu.
İtalya'da geçen aylarda çıkan haberlerde söz konusu makarnanın miktarı yaklaşık 1000 ton olarak duyurulmuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ülkemiz Makarnaları harikadır İtalyana gerek yoktur
Türkiye'de de üretilen makarnalara İtalyan adı verilerek sanki İtalyan makarnası izlenimi verilerek marketlerde satılıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:59)