E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Doç. Dr. Gazi Gülbaş, sigaranın tam olarak insanlık tarihine girmesinin Amerika kıtasının keşfiyle Kızılderililerden edinilen bir alışkanlık olduğunu söyledi. Sigaranın zararının çok geç anlaşıldığına değinen Gülbaş, "Bin 600'lü yıllardan 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra sigaranın zararlı bir madde olduğu anlaşıldı. İlk defa tütünün bağımlılık yaptığı 1964 yılında tanımlanmış. 1979'da nikotinin güçlü bağımlılık yaptığı etkisi tanımlanmış. 1998'de ise nikotinin esrar, eroin gibi bağımlılık yaptığı etkisi tespit edildi" diye konuştu.
Doç. Dr. Gazi Gülbaş, günümüzde sigaranın dünya için önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydederek, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık 1.2 milyar insanın sigara bağımlısı olduğu ve tütün ürünlerini kullandığı tespit edilmiş. Son 30- 40 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerde sigara içme oranları yarıya düşerken birinci dünya ülkeleri dediğimiz Amerika ve Avrupa ülkelerinde bu oran yarıya düşmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran iki katına çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Sigaranın Türkiye için de çok önemli bir sağlık sorunu olduğuna ifade eden Gülbaş, şöyle konuştu:
"Ülkemizde durum kaygı verici. Yapılan çalışmalar 15 yaş üstü erkeklerde sigara içme oranının yüzde 62-63 oranında olduğu bilinmektedir. Kadınlarda ise yüzde 24 civarında olduğu bilinmektedir. Tüm nüfusu içine aldığımızda nüfusun yüzde 44 civarı da sigara içicisi olduğu bilinmektedir. Dünyada son on yıl içerisinde sigara tüketimi azalırken bizim ülkemizde bu oran Pakistan’ın arkasından artış gösterdiği gözlenmektedir. Bu artışın yüzde 52 civarında olduğu bilinmektedir. Ülkemizde yılda 120 bin hergün ise 300 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor. Bu çok kaygı verici ve ciddi bir durum."
"Türkiye'de eğitim seviyesi arttıkça sigara içme oranı da artmaktadır"
Gülbaş, Türkiye'de sigara içme alışkanlığının batıya göre farklılık gösterdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Batı toplumlarının tersine ülkemizde sigara içme sıklığı eğitim düzeyinin tersine eğitim düzeyi arttıkça sigara içme oranı artmaktadır. Tam tersini beklerken okuma yazma oranı düştükçe sigara içme oranı azalmaktadır. Okula gitmeyen okuma yazma bilmeyen kişilerde yüzde 26 civarında sonuçlar elde edilmiştir. İlkokul seviyesinde olan kişilerde bu oran yarıya yükselmektedir yüzde 47 civarında. Ortaokul mezunlarında yüzde 52, lise mezunlarında yüzde 45, üniversitede 60'a yakın" diye konuştu.
Gülbaş, sigara içme alışkanlığının mesleklere göre de farklılık getirdiğini belirterek, "Sigara içme oranının özellikle doktorlar arasında artış gösterdiği görülmektedir. Doktorlar arasında sigara içme oranı yüzde 44, öğretmenler arasında yüzde 51, gazeteciler arasında da sigara içme oranı oldukça yüksek, yüzde 64. Ülkemizde genç yaşta sigara içme oranı oldukça yüksek nüfusun yüzde 20'si 11 ile 14 yaş arası kullanıcılardan oluşur. Sigara içmeye çok genç yaşta başlıyoruz. 21 yaşın üzerinde sigaraya başlayanların oranı oldukça düşük. Asıl hedefimiz insanları bilinçlendirip, erken yaşta sigaraya başlamalarını önlemek" diye konuştu.
Sigaranın içerisinde dört bin çeşit madde olduğunu ifade eden Gülbaş, konuşmasına şöyle devam etti:
"55 değişik kanserojen madde var. Sadece içene değil çevresindeki kişilere de zarar veriyor. Vücudun etkilenmediği organlar yok. Özellikle KOAH dediğimiz 40 yaşından sonra nefes darlığıyla başlayan hastalık oldukça etkili. KOAH'ların yüzde 80'i sigara içicisi. Yine akciğer kanseri çok önemli. Yüzde 95'inde sigara içiciliği mevcut. Sigaranın zararlarına değinecek olursak doğum öncesi döneme kadar uzanan pek çok zararı var. Annesi gebeliği döneminde sigara içen kişilerde düşük doğum olma ve zeka geriliği normal içmeyen kişilere göre fazla. Sigara dumanı akciğerin savunma sistemini harap ediyor. Çocukluk çağında anne ve baba bulunduğu ortamda savunma sistemini düşürüyor. Bu da çocukluk çağındaki enfeksiyonların fazla olmasına neden oluyor. Akciğerin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. İleriki yaşlarda solunum hastalıklarının ortaya çıkmasını neden oluyor. Astım gibi hastalıkları tetikliyor. Damar hastalıklarının ve tıkanıklıklarının kalp krizlerine yol açmasına neden oluyor."
"Türkiye'de çocukların yüzde 55'i pasif sigara içiciliğine maruz kalıyor"
Gülbaş, pasif içiciliğinde normal sigara içinler gibi zarar gördüğüne değinerek, "Kapalı ortamlarda pasif içicilik yüzde 58 gibi çok ciddi bir oranda. Toplumun büyük kısmı bulunduğu ortamda sigara dumanına maruz kalıyor. Ülkemizde çocukların yüzde 55 i pasif sigara içiciliğine maruz kalıyor. Çocukluk çağında ki bu pasif içicilik astım, KOAH gibi hastalıkların daha fazla görülmesini kolaylaştırmış görünüyor. Bu kadar bağımlılık yapan bir ajan" ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:53)