E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya merkezli bir güvenlik şirketi Kaspersky'nin kripto para birimindeki kullanıcı eğilimleri araştırmasında, Türkiye'deki kripto para kullanıcılarının yüzde 48'inin volatilite nedeniyle para kaybetmekten korktuğu, bu sebeple kripto para kullanmadığı belirtildi.
Kaspersky açıklamasına göre, 2022 yılında piyasalarda yaşanan daralma, devam eden kötü niyetli saldırılarla birleştiğinde bir likidite krizine yol açtı ve birçok kripto para sahibinin yatırımlarına devam etme konusunda kararsız hissetmesine neden oldu. Bu tip zorluklar, dijital para birimi sahiplerini sadece korkutmakla kalmıyor, bazılarının yatırım yapmaktan kaçınmasına ve hatta sektörü tamamen terk etmesine de neden oluyor. Bunun gibi eğilimler, Kaspersky'nin en son anketinde, bazı kripto para birimi meraklılarının dijital para birimlerini kullanmayı bırakmasına neden olduğunu ortaya koydu.
Volatilite, kripto para biriminin daha geniş bir tabanda benimsenmesinin önündeki en büyük engel. Türkiye'de ankete yanıt verenlerin yüzde 48'i paralarını kaybetme riskini almak istemedikleri için kripto para kullanmaktan korktuklarını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 17'si para birimi değerlerindeki düşüş nedeniyle kayıp yaşadığını ifade ediyor. Kripto paranın volatilitesi nedeniyle para kaybetme endişesi, kripto sahibi olmayanları da kapsıyor. Kripto para sahibi olmayanların yüzde 61'i paralarını riske atmaktan endişe duydukları için kripto para birimini kullanmayı reddettiklerini vurguluyor.
Türkiye'deki katılımcıların yüzde 9'u kripto para birimine hiçbir koşulda güvenmiyor
Kabulün önündeki diğer engeller arasında, kriptoyu destekleyen maddi varlıkların bulunmaması (yüzde 18) ve bir siber saldırı sırasında kişisel verilerin ifşa edilmesi riski (yüzde 10) yer alıyor. Bu bulgular, istikrar ve güvenliğin, kripto para biriminin daha geniş bir şekilde benimsenmesi için kilit konular olduğunu gösteriyor. Türkiye'de ankete yanıt verenlerin yüzde 9'u, kripto para birimine hiçbir koşulda güvenmiyor.
Kullanıcı varsayımlarına bakıldığında, Türkiye'den yanıt verenlerin yüzde 37'si kripto para birimlerinden beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını belirtirken, yüzde 40'ı memnun veya beklentilerinin üzerine çıkmış durumda bulunuyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Marc Rivero, şu anda kripto para birimi endüstrisinin karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen hala muazzam bir potansiyele sahip olan, nispeten yeni ve yenilikçi bir alan olduğunu hatırlamanın çok önemli olduğunu belirterek, "Gelişmekte olan herhangi bir teknolojide olduğu gibi bunda da aksilikler veya acı çekenler olacak ancak kriptodan uzun vadeli beklentiler hala parlak. Kripto para meraklıları, güvenliğe öncelik vererek para veya kişisel bilgilerini kaybetme riskini en aza indirebilir ve bunlara bağlı tehditlere karşı koruma sağlayabilir." ifadelerini kullandı.
"Şüpheli e-postalara veya bağlantılara karşı dikkatli olun"
Uzmanlar, kripto para birimini güvenli bir şekilde kullanmanın faydalarını en üst düzeye çıkarmak için şunları öneriyor:
"Kripto hesaplarınızın her biri için güçlü ve benzersiz parolalar oluşturmak, parola kırma ve kaba kuvvet saldırılarını önlemeye yardımcı olabilir. Kimlik avı saldırıları, oturum açma kimlik bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi karşıya iletmeniz için sizi kandırmaya yönelik girişimlerdir. Şüpheli e-postalara veya bağlantılara karşı dikkatli olun ve oturum açma bilgilerinizi girmeden önce her zaman URL'yi iki kez kontrol edin. Özel anahtarlarınız kripto para cüzdanınıza giriş yapmanızı sağlar. Onları gizli tutun ve asla kimseyle paylaşmayın.
Kripto paralarınızı güvende tutabilmek için en son siber tehditler ve en yararlı uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun. Kendinizi korumak konusunda ne kadar çok şey bilirseniz, siber saldırıları önlemek için o kadar donanımlı olursunuz. Ayrıca, çalışanlarınız için farkındalık eğitimi seçerken müfredatın kripto para birimi güvenliği hakkında bilgiler içerdiğinden emin olun. Randımanlı bir güvenlik çözümü kullanmak, cihazlarınızı çeşitli tehdit türlerinden koruyacaktır.
Yatırımcıların gözü yapay zeka odaklı kripto paralarda
Kripto para çetesi çökertildi! 15 gözaltı
Kripto para manipülasyonuna 10 yıl hapis
2023'te kripto para piyasaları regülasyonlara odaklı
Kripto paralarda toparlanma umudu var mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
herkes öğrendi ki bir para birimi günde %99 düşüyorsa(luna) ordan uzak durmak gerekir.. Kısacası sütten ağzı yanan kriptoyu üfleyerek alırmış:D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:54)