E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,4 azalarak 105 bin 476 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 166 konut satışı ve %17,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 12 bin 23 konut satışı ve %11,4 pay ile Ankara, 6 bin 120 konut satışı ve %5,8 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 54 konut ile Hakkari ve 69 konut ile Bayburt oldu.
Konut satışları ocak-mart döneminde %11,5 azaldı
Konut satışları ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,5 azalışla 283 bin 215 olarak gerçekleşti.
İpotekli konut satışları 25 bin 262 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,5 azalış göstererek 25 bin 262 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %24,0 olarak gerçekleşti. ocak-mart döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,9 azalışla 58 bin 822 oldu.
Mart ayındaki ipotekli satışların 8 bin 811'i; ocak-mart dönemindeki ipotekli satışların ise 18 bin 164'ü ilk el satış olarak gerçekleşti.
Diğer satış türleri sonucunda 80 bin 214 konut el değiştirdi
Türkiye genelinde diğer konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22,8 azalarak 80 bin 214 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %76,0 olarak gerçekleşti. ocak-mart döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,9 azalışla 224 bin 393 oldu.
İlk el konut satış sayısı 32 bin 899 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14,2 azalarak 32 bin 899 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %31,2 oldu. İlk el konut satışları ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,2 azalışla 83 bin 907 olarak gerçekleşti.
İkinci el konut satışlarında 72 bin 577 konut el değiştirdi
Türkiye genelinde ikinci el konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %24,3 azalış göstererek 72 bin 577 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı %68,8 oldu. İkinci el konut satışları ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,7 azalışla 199 bin 308 olarak gerçekleşti.
Yabancılara mart ayında 3 bin 415 konut satışı gerçekleşti
Yabancılara yapılan konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %38,7 azalarak 3 bin 415 oldu. mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %3,2 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 324 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 90 konut satışı ile İstanbul ve 240 konut satışı ile Mersin izledi.
Yabancılara yapılan konut satışları ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,8 azalarak 10 bin 926 oldu.
Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı
Mart ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den bin 175 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 472 konut ile İran, 165 konut ile Irak ve 160 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.
Konut piyasası dibi gördü, alıcılar piyasaya geri dönüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Konut piyasasi iyice şişti gibi sanki. Bana öyle geliyor. Satış miktarı da azaldı zaten. Fiyatlar yüksek olduğu için kredili alan insan sayısı çok az. Zaten bankalar fazla kredi vermiyorlar. Faizler de biraz yüksek gibi. Nakit parası olanda zaten fiyatlarin aşağı inmesini bekliyor. Karadeniz Doğalgazı piyasaya girince dogalgaz fiyatları aşağı inmeye başlar diye düşünüyorum. Bunun sonucu demir çelik ve çimento gibi ana malzemelerin fiyatlari aşağı inmeye başlayacaktır. Bu fiyatlar ile gayrimenkul piyasasi fazla yürümez. Bir şekilde fiyatlarin gevşemeye ihtiyacı var. Gayrimenkul piyasasi canlanirsa iyi olur. Çok ekmek yiyen var var bu sektörden
Paraları da kendileri de eksik olsunlar yabancılara bu kadar peşkeş çekilmemeli bu Vatan Bizim
ASLINDA BİZDEKİ KONUT FİYATLARI KELEPİR FAKAT GELİR DÜZEYİMİZİN DÜŞÜK OLMASI NEDENİ İLE PAHALI YOKSA AVRUPADA EVLER 500 000-2 000 000 EURO ARASINDA SATILMAKTADIR.ARTIK SEÇİMLERİ KİM KAZANIR İSE KAZANSIN HER ŞEY PARA DEĞİL PARA İLE YURDUMUZU ARTIK SİLAHSIZ İŞGAL ETTİRMEYİN.BİZİM MAAŞLARDA 100 000 TL OLSA O ZAMAN SOKRUN YOKTUR.AMA 8,500 TL İLE ONLAR İLE NASIL RAKABET VE BAŞ EDECEĞİZ.
Kendi ülkesinde mülteci olmaya zorlanan bir millet... dolar ve döviz arttıkça ..enflasyon ile TL değer kaybettikçe dışarda kendi memleketinde ev sahibi olamayanlar ülkemizden ev almaya gelecekler. Sen asla ve alamayacaksın. Ev malıyetleri USD ye göre globalde artmaya devame decek. Sen ise enflasyondan dolayı ücretinin erimesi göreceksin. Sıfırdan ev yapmak finansal açıdan risk olmaya başlayacak, çünkü ev maliyetleri artmaya başlıyor... malum deprem bölgesinde konutlar gerekli, okada rne ust avar ne kalifi insan, dışardan gelecekelr belliki ucuz afgan inşaat işçileri :D konu derin araştırma raporları var yabancıalrda düzenlıyor biraz google bakının
halen daha satıyorlamı yabancılara konut ? vay be hain olsalar bu kadarrrr dan fazla yapamazlar vatandaşına yönetici denen salaklar.
bütün dünyada yabancılara konut satışı kısıtlanırken bizde tam tersi ,memleketin insanı için konut hayal oldu,kiralar patladı...
gayet normale 500 bin dolara İstanbul da merkezi semtlerde 0-10 yaş arası doğru düzgün 100m2 ev alamıyorsun. 40-50 yaş 100m2 daireler oldu 350K usd onları da yabancılar almaz. krediyle alma işi bitti 4-5 aya toparlanma başlar biraz da develüasyon olur kkm de azalır. zaten hepsi kiracılı daireler satanların çoğu kiracılar eski düşük ödüyor diye satıyor. boş olan dire çok az.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:22)