E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de AVM’lerdeki mağazaların yüzde 55’inin güvenliğini sağlayan Sensormatic Güvenlik Hizmetleri’nin verilerine göre perakende hırsızlığı 2016’da rekor kıracak. Geçtiğimiz yıl dünyada 123 milyar doları bulan perakende hırsızlığının 2016’da 150 milyar doları, Türkiye’de ise 400 milyon dolarlık artışla 2.5 milyar doları bulması bekleniyor. Mağaza ve süpermarketlerde en çok çalınan ürünlerin başında ise bebek maması, bebek bezi, kazak ve et ürünleri geliyor.
Hırsızlığın ekonomilerdeki gelişmelerle de ilgili olduğunu dile getiren firmanın CEO’su İsmail Uzelli, “Ağırlıkta yiyecek ve giyeceği kapsayan perakende hırsızlığı ekonomilerin kötü gittiği ve göçlerin arttığı dönemlerde yükseliyor. Dünyada 2004-2007 yıllarında ekonominin iyi olduğu dönemlerde perakende hırsızlığı da duraksama dönemine girmişti. Şimdi rekora koşuyor” dedi.
GÜVENLİK İHTİYACI VAR
Mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde güvenlik hizmetlerinin arttığını dile getiren İsmail Uzelli, şu bilgileri verdi: “Güvenlik trendi sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artıyor. Avrupa’da da mağazalar bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Güvenlik ihtiyacı sadece terör olaylarında değil, ekonomilerin kötü gittiği ya da göçlerin arttığı dönemlerde de önem kazanıyor. Şuan tüm dünyada yaşanan bu gelişmeler güvenlik ihtiyacını da arttırmış durumda. Bugün Latin Amerika’da perakende cirosu içinde hırsızlığın payı yüzde 1.55’e ulaştı. Bu rakam Kuzey Amerika’da yüzde 1.27, Asya-Pasifik bölgesinde yüzde 1.17 ve Avrupa’da yüzde 1.05 olarak gerçekleşiyor. Ancak perakende hırsızlığında en yüksek artışın Avrupa’da yaşandığını gözlemliyoruz. Buradaki mülteci sorunu bunun en önemli nedeni.”
KIŞIN KAYIP ARTIYOR
Türkiye’de en çok çalınan ürünler hakkında da bilgi veren İsmail Uzelli, şunları söyledi: “Perakende hırsızlığının genelde lüks markalarda yada teknoloji ürünlerinde yaşandığı düşünülür. Ancak durum hiç de öyle değil. Yani hırsızlık yapacak kişi Louis Vuitton’da çok pahalı bir çantayı çalmıyor. Türkiye’de hırsızlık genelde ihtiyaç ürünlerinde yaşanıyor. Özellikle tekstilde çok var. Burada kazak gibi ürünler yani ihtiyaca yönelik ürünler çalınıyor. En yüksek kayıp da yüzde 49 ile kış sezonunda yaşanıyor. Marketlerde ise en çok çalınan ürünler et ve et ürünleri oluyor. Sosis, sucuk gibi ürünler... Ayrıca bebek maması ve bebek bezi de çok çalınan ürünlerin başında geliyor. Kozmetik ise her yerde çalınıyor.”
En çok 17-24 yaş arası çalıyor
HIRSIZLIKLARIN yüzde 100 müşteriler tarafından yapılmadığını da anlatan İsmail Uzelli, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa da müşteri kılığındaki kötü niyetli kişilerden kaynaklanan kayıp yüzde 42. Geri kalan bölüm ise çalışan hırsızlığı ve yönetimsel hatalardan kaynaklanan kayıplar. 17-24 yaş arası nüfus ise mağazalarda en çok hırsızlık yapan yaş grubu olarak dikkat çekiyor.”
2 yılda 17 bin kişiye elektronik kelepçe
TÜRKİYE’de birçok farklı alanda hizmet verdiklerini anlatan İsmail Uzelli, şöyle konuştu: “Bugün havacılıktan bankacılığa kadar birçok farklı alanda hizmet veriyoruz. Perakende işimizin önemli bir kısmı. Türkiye’de 2014 yılında uygulanmaya başlanan elektronik kelepçe sisteminde de yer aldık. Bu da çok önemli bir projeydi. Türkiye’de 2 yılda 17 bin kişi elektronik kelepçe kullandı. Burada da büyük bir başarı hikayesi var. Adaptasyonu ve uygulaması çok başarılı bir sistemdi.” (Hürriyet / Ceyhun Kuburlu)
Türkiye’de mağazalardaki kayıp nereden kaynaklanıyor?
Kayıp nedeni Oran (%)
Müşteri hırsızlığı 42
Çalışan hırsızlığı 25
Yönetimsel hata 24
Üretici kaynaklı 9
123 milyar $
Global perakende de 2015 yılı hırsızlık tutarı
150 milyar $
Global perakende de 2016 yılı hırsızlık tutarı beklentisi
%1.99
Dünyada eczane sektöründe yaşanan hırsızlığın toplam ciroya oranı
400 milyon $
Türkiye’de perakende hırsızlığında bir yılda yaşanan artış
2 bin $
100 metrekarelik bir mağazaya kurulan güvenlik sistemi maliyeti
Türkiye’de en çok ne çalınıyor?
* Mont
* Kazak
* Bebek maması
* Bebek bezi
* Jilet
* Deodorant
* Sosis
* Sucuk
* Kırmızı et
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Halk fakirlerleştikçe hırsızlık artıyor.Yani ekonomi ile doğru orantılı olduğu gözüküyor.Öyle gözüküyor ki hırsızlık artacak.Dikkatli olmak lazım.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:14)