E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Varlık Fonu'nun uluslararası arenada bilinir hale gelmesi gerektiğini belirterek, "Fonun tüm fonksiyonlarını kazanması lazım. Uluslararası diğer fonlarla temas, akrabalık ilişkisi kurmalı, onlarla enstrüman, kaynak ve imkan değişimi, fon transferi yapmalı." dedi.
Zeybekci, yaptığı açıklamada, Türkiye Varlık Fonu'nun yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
G20 üyesi ülkelerde sadece Türkiye'nin böyle bir fona sahip olmaması üzerine harekete geçtiklerine dikkati çeken Zeybekci, özellikle proje bazlı teşvik sistemi üzerinde çalışırken böyle bir enstrümana ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Zeybekci, büyük yatırımlar yapılırken Varlık Fonu gibi bir değerin bulunması gerektiğinin altını çizerek, bazı yatırımcıların "10 milyar dolarlık bir yatırım var ama tek başına giremem, bu kadar imkanım yok, kaynağım da yok" dediğini aktardı.
Bu gibi durumlarda Varlık Fonu'nun devreye girmesinin planlandığını ifade eden Zeybekci, "Biz de yatırımcıya diyeceğiz ki 'Gel beraber girelim, yüzde 51'i senden, yüzde 49'u kamunun.' Yönetimde özel sektörün ağırlığının olmasını istiyoruz. Şart olarak da şunu koyuyoruz. '5 yıl içinde bu hisse geri alınmalı, almazsan Varlık Fonu bunu alır, piyasaya satar.' İşte Varlık Fonu'nun kuruluş amaçlarından birisi buydu, değerlendirilemeyen kaynakların, projelerin değerlendirilmesi." diye konuştu.
Zeybekci, Varlık Fonu'nun fonksiyonunu havalimanı örneğiyle şöyle açıkladı:
Dünyanın en büyük havalimanına 25 milyar avro yatırım yapılacak. Türkiye, her sene bundan 1 milyar avro gelir sağlayacak. 25 sene devam edecek ama ben bunu bugün nakde çeviririm, uluslararası piyasaya çıkarım, derim ki 'Benim elimde böyle bir ürün var. Buna yatırım yapmak isteyen var mı?' Varlık Fonu'na bunu devredince mülkiyetini devretmiyorsun. Varlık Fonu, Hazine'ye diyor ki 'Ben senin paranı aynı şekilde ödemeye devam edeceğim. Ben 25 yıl gelecek parayı bugün nakde çevireceğim. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
Elde edilen paranın da Türkiye'nin değerlendirilmesi gereken diğer projelerinde kullanılmasını sağlayacaklarını dile getiren Zeybekci, Varlık Fonu'nun fikir babası olduğunu ve kanunlaşması sürecinde de görev üstlendiğini bildirdi. Zeybekci, Fonun şu anda Başbakanlığa bağlı olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Geldiğimiz noktada uluslararası arenada bilinir hale gelmesi, tüm fonksiyonlarını kazanması lazım. Şu anda da öyle oluyor zaten. Kurum, uluslararası diğer fonlarla temas ve akrabalık ilişkisi kurmalı, onlarla enstrüman, kaynak ve imkan değişimi, fon transferi yapmalı. Kurulumu da biraz vakit aldı, uzadı, onu da kabul etmek lazım. Bu yıl sonu itibarıyla istediğimiz fonksiyonları kazanır."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
belli oldu , kanal istanbula , yerli otoya, ve batik yandas mutahitlerin mallari yuksek fiyattan Varlik fonuna cakacaklar ,,, hemde borc alinmis parayla yapacaklar, İssizlik fonunda ki paralar da yakinda ucar varlik fonuna, kardes fon dalgasina
geleceği satın hatta hayalleri de satın bu da kaynak sağlar. bu kadar müdahale yanlış bırakın balon insin biraz batan batar özsermayesi olan kalır diğeri batsa da zaten kendi parası değildir.
Boş konuşmaya devam sayın bakanım. Millet bunu seviyor.
devletin 25 yıllık alacağını bugünden iskontolu satıp, bu paraları makam araçlarına yatırın. çok iyi yoldasınız, aferin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:53)