E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Türkiye uluslararası bir seçim kampanyasına girdi---

​Türkiye uluslararası bir seçim kampanyasına girdi

​Türkiye uluslararası bir seçim kampanyasına girdi
05 Nisan 2014 - 07:35 borsaningundemi.com

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BMGK üyelik durumuyla ilgili, "Türkiye uluslararası bir seçim kampanyasına girdi, kazanma yönünde güçlü destek aldık" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin 2015 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Geçici Üyeliği için ABD'nin New York kentinde gerçekleştirdiği temaslarının ardından Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin BMGK Geçici Üyeliği kampanya çalışmalarına destek vermek amacıyla gerçekleştirdiği ziyareti çerçevesinde 80 ülkenin temsilcileriyle görüştüğünü belirten Davutoğlu, Afrika Birliği'nin kendi aralarındaki yaptığı toplantıya özel davetli olarak katılarak Türkiye'nin Afrika stratejisini anlattığını bildirdi. Davutoğlu, toplantıda 54 Afrika ülkesi temsilcileriyle görüşme imkanı bulduğunu kaydetti. Davutoğlu, Karayipler Birliği (CARİCOM) üyesi ülkelerin daimi temsilcileriyle de öğle çalışma yemeğinde buluştuğunu ve hemen hemen tamamının Türkiye'nin BMGK Geçici Üyeliğine destek beyanında bulunduğunu ifade etti.

Pasifik Adaları Forumu üyesi 12 ülke temsilcisiyle de bir araya geldiğini bildiren Davutoğlu, ''Türkiye'nin BM sisteminde üstlendiği rol ve bu ülkelere gerçekleştirdiği stratejik açılımlar çerçevesinde istişare imkanı bulduk'' dedi.

Davutoğlu, toplantılarda hemen hemen bütün ülkelerin, son yıllarda kendi ülkelerine yönelik yürüttüğü politikalardan memnuniyetlerini ifade ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin, son insanlık vicdanını harekete geçiren politikalarından duydukları memnuniyetlerini temsilcilerin dile getirdirdiklerini kaydeden Davuoğlu, bu ülkelerin 2009-2010 yıllarında Güvenlik Konseyi üyesi olduğu dönemdeki performansından dolayı Türkiye'ye teşekkür ettiklerini bildirdi.

Davutoğlu, ''Dün de Afrika Birliği toplantısında Türkiye'nin son dönemde, ekonomik, adalet anlamında, kuzey ve güney arasındaki gelir adaleti ve çevre konusunda en aktif ülkelerden olduğunu belirterek bize teşekkür ettiler'' dedi.

Davutoğlu daha sonra, ''Biz de onlara, Türkiye'nin 2015 yılında G20 Dönem Başkanlığını üstleneceğinden ve aynı yıl içinde En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı'na ev sahipliği yapacağını, 2016 yılında Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliğini yapacak olmasından dolayı Türkiye'nin bütün bu konularda, bu ülkelerin kaygılarını dile getireceğimizi bildirdik'' ifadesini kullandı.

Haziranda tekrar gelerek diğer ülke temsilcileriyle de ayrı ayrı görüşeceklerini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin BMGK Geçici Üyeliği'ne daha fazla destek arayacaklarını kaydetti.

Davutoğlu konuşmasında ayrıca 141 ülkenin ve uluslararası kuruluşun üye olduğu, Türkiye'nin öncülüğünde başlayan Medeniyetler İttifakı Toplantısı'nda bir konuşma yaptığını hatırlattı.

Büyükelçi Apakan'a özel kutlama
Davutoğlu, görüştüğü ülke temsilcilerinin, Ertuğrul Apakan'ın son derece önemli bir göreve gelmesinden dolayı takdirlerini ifade ettiklerini belirterek şunları kaydetti: 

''Sayın Apakan, AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu Başkanlığı görevine geldi. Büyükelçilerimizin New York'ta bıraktıkları o güzel hatırayı da görmekten memnuniyet duydum. Sayın Apakan'a bir kez daha başarı diliyorum. Bu son dönemde Türkiye'nin kriz alanında üstlendiği son derece kritik bir görev. Bu çerçevede taraflarla Türkiye'nin geliştirdiği ilişkinin ne kadar dengeli, tutarlı ve ilkesel bir ilişki olduğunu gösteren son derece önemli bir gelişmedir.'' 

2009-2010'daki performans yüzünden ciddi destek almış durumdayız
Dışileri Bakanı Davutoğlu, BMGK üyelik şansıyla ilgili bir soruya verdiği cevapta ise, Türkiye'nin çok nadir bir gelişmeyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bir ülkenin BM'nin daimi olmayan üyeliği sözkonusu olduğunda bu ülkelerin genellikle 20 sene aralıkla tekrar müracaat ettiklerini hatırlattı.

''2009-2010'dan sonra tekrar 10-20 yıl beklemeden tekrar müracaat eden yegane ülkeyiz'' diyen Davutoğlu, bunun bir dezavantaj oluşturmasına rağmen, Türkiye'nin uluslararası alanda oynadığı rol ve 2009-2010 döneminde sergilediği performans nedeniyle çok ciddi bir destek aldığını hatırlattı. Davutoğlu, Afrika Birliği ülkelerinin hemen hemen tamamıyla, Pasifik ve Karayip ülkelerinin de Türkiye'ye destek sözü verdiğini bildirerek, ''Türkiye'nin BM'deki bu rolü nedeniyle inşallah kazanacağız'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye'deki iç seçim kampanyasından çıkıp, uluslararası bir seçim kampanyasına girdiğini belirterek, ''Kazanma yönünde güçlü destek aldık'' dedi.

Yurt dışındaki okullar
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gazetecinin yurt dışındaki Türk okullarıyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu sorular tekrar tekrar gündeme geliyor. Biraz da Türkiye'nin genel gündemi ile ilgilenseniz çok iyi olur. Bu gelişmelerde beni en çok üzen hususlardan bir tanesi maalesef bir mektupla bir çok yetkiliye Türkiye'nin şikayet edilmiş olmasıdır. Yani biz geçmişte bu okullara her türlü desteği verdik. Benim yurt dışına gidip de okulları ziyaret etmediğim hiçbir örnek yok. Her zaman Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız yurt dışı ziyaretlerinde hep destek verdik. Bu okulların sorunlarını çözmeye çalıştık.''

Davutoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

''Türkiye'de son zamanda yaşananları gördüğümüzde sivil toplum faaliyetlerinin ötesine geçen çalışmalar hatta hatta New York'ta, Washington'da dağıtılan mektuplar elime geçtiğinde açıkça Türkiye'yi ve kendi vatanını bu derece sorumsuzca şikayet eden yaklaşımları gördüğümde ki bunu bana bazı dış yetkililer mektupları iletti. O zaman gerçekten bu faaliyetlerin nereye hizmet ettiği konusunda sorgulama hakkı doğar.''

Açıklamasında, ''Bu soruları her zaman gündeme getiriyorsunuz ama bu mektupları da, Türkiye'yi şikayet eden mektupları da gündeminizde tutmanız lazım'' diyen Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının her birisinin Türkiye'nin sağladığı başarıdan onur ve gurur duyması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, ''Sormasanız söylemezdim ama büyük üzüntü duyarak bu okullarla ilgili Amerika'da bulunan okulları kastediyorum. Bazı sivil toplum liderlerinin yabancı temsilcilere kendi ülkesini şikayet eden mektupları gördüğünüzde esas bunun sorgulanması gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Konuşmasında, ''Bir taraftan kampanya yürütüyoruz, Türkiye'yi tanıtmak için, bir taraftan da Türkiye Cumhuriyeti devletinin imkanlarını kullanarak bu konuma gelmiş olan STK'lar eğer şikayetlerle bu kampanyaları hedef edinmişlerse sorgulamak gerekir'' dedi.

Davutolu, ''Türkiye Cumhuriyeti devleti, hepimizin ülkesidir ve onun başarısı hepimizin başarısıdır. Ona dönük herhangi bir kara kampanya, kara propaganda yürütülürse yabancı ülkelerde, ona karşı tedbir almak da bizim görevimizdir'' diyerek sözlerini tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)