E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiTürkiye savunmada makası kapatıyor---

Türkiye savunmada makası kapatıyor

Türkiye savunmada makası kapatıyor
01 Aralık 2019 - 09:19 borsaningundemi.com

Türkiye’nin savunma sektöründe yaptığı ithalat gerilerken ihracatının ise hızla yükseldiğini ifade eden Savunma Sanayii Başkanı Demir, “Dış ticaret makası kapanıyor, 2023 hedefi için sıkı çalışmalıyız” dedi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin savunma sanayii ihracatında dünyadaki payı artarken ithalattaki payının gerilediğini, makasın ihracat lehine kapandığını söyledi. Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı başladı. Sektörün 2023 hedeflerine ulaşmada yol haritasının oluşturulmasının amaçlandığı konferansta konuşan İsmail Demir, 2000’lerin başında Türkiye’nin dünya savunma ithalatı sıralamasında 30’lu sıralardayken şimdi 14’e gerilediğini, ihracatta da sekizinci sıradan 13’üncülüğe yükseldiğini anlattı. “İthalat liginde alt sıralara inmemiz” sevindirici diyen Demir, ihracatta ise daha üst sıralara çıkmanın gerekliliğine işaret etti.

‘Oyunu değiştirelim’

2023 hedefleri ilk ilan edildiğinde savunma ihracatı için bu rakamın 25 milyar dolar olarak belirlendiğini, daha sonra 10.2 milyar dolara revize edildiğini hatırlatan Demir, halen 2 milyar doların biraz üzerinde olan ihracatın bu gidişle 2023’te 4 milyar dolarda kalacağını sunumunda ifade etti.

Demir, “Oyunu değiştirici yeni yöntemler bulmamız gerek. Şu andaki gidişatı değiştirecek bir ivme gerekiyor” dedi.

Demir, konferanstan önce sektördeki şirketler arasında yaptıkları araştırmada şirketlerin ihracatın önündeki engeller arasında dış politikayı da saydıklarını belirterek savunmadaki en büyük ithalatçıların arasında Suudi Arabistan ve Mısır gibi Türkiye’nin ilişkilerinin çok sıcak olmadığı ülkelerin de bulunduğunu kaydetti. Bununla birlikte bunun ihracata engel olmadığını belirten Demir, “Şirketler milli politikaya ters düşmemek kaydıyla bu pazarlarda faaliyet gösterebilir” dedi.

Türkiye’nin bu alandaki potansiyel pazarlarının Güney Doğu Asya, Orta ve Güney Amerika ve Afrika olduğunu kaydeden Demir, teknoloji transferi konusundaki yaklaşım farkının bu pazarlardan pay almada önemli olacağını ifade etti. Türkiye’ye gelen yabancı firmaların yıllarca teknoloji transferi yapıyor gibi yaptıklarını, arkadan dolandıklarını anlatan Demir, Türk firmalarının böyle çalışmadıklarını anlattıkları ölçüde başarılı olacaklarını vurguladı.

Türkiye savunmada makası kapatıyor



Kilosu 47 dolar

Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçılar Birliği Başkanı Latif Aral Aliş de savunmanın ihracatını en çok artıran sektör olduğunu, Türkiye’de ortalama kilogram başına ihracat 1.30 dolar iken sektörde bu rakamın 47 dolar düzeyinde olduğunu, üstelik bu seviyeye 17 dolarlardan yükseldiğini anlattı.

Küçük Aselsanlarımız Roketsanlarımız olsun

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, 10.2 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine ulaşmada küçük şirketlerin büyüyüp bir üst lige çıkabilmesinin ve ofset (yerlilik payı) anlaşmalarının belirleyici olacağını vurguladı. 10.2 milyar dolarlık hedefin hesabının bu konferansa katılan şirketlerden sorulacağını ifade eden Aydın, “Ana tedarikçiler işlerini aşağıdakilere delege ederek onları yetiştirmeli, küçük Aselsanlar, küçük Roketsanlar çıkartmalıyız. 1996’da uçak alım anlaşmasına yüzde 52 ofset şartı konuldu, TAI’nin bugünkü düzeyine ulaşmasında bunun büyük etkisi oldu. Şu anda anlaşmalarda bu şartın bulunmaması eksiklik. Bu politikayı üretebilirsek ihracatı üçe beşe katlamak işten değil” dedi. Ebru Sungur / Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.01 Aralık 2019 14:12

    KAPASİTE ARTIŞI YAPILARAK ÜRETİM SAYISI ARTMALI

  • Ha gayret başaracağız01 Aralık 2019 12:11

    Bu nasıl hesap 2023 için 25 milyar dolar hedef daha sonra 10.5 milyara indiriliyor.şu an 2 milyar dolar 2023 de en fazla 4 milyar dolar olacağı öngörülüyor.hayaller paris gerçekler suriye maalesef.