E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en büyük savunma sanayii etkinliklerinden biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23) İstanbul’da başladı. Sadece yurt içinden değil dünyanın önde gelen yabancı firmalarını da aynı çatı altında buluşturan fuarda Türk savunma sanayiinin geldiği gurur verici nokta da bir kez daha görüldü.
Kara sistemlerinden hava ve denize, insansız platformlardan tamamlayıcı ürünlere kadar pek çok alanda oldukça önemli ürünlerin boy gösterdiği buluşmada Mavi Vatan’ın geleceği için hayati önem taşıyan platform ve sistemler de dikkat çekti.
TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, bunlardan biri de ARMELSAN imzası taşıyan ve ülkemizin ilk yerli/milli daldırma sonarı özelliğini taşıyan ORKUN-2053 oldu.
Amaç Türk Deniz Kuvvetleri’nin bazı alanlarda dışa bağımlılığını bitirmek
Su altı akustiği konusunda uzmanlaştıklarını ve bu alanda sadece Türkiye’nin değil bölgenin sayılı firmalarından biri olduklarını anlatan ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım, genel amaçlarını ‘Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kimi alanlardaki dışa bağımlılığını sona erdirmek’ olarak özetliyor.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan helikopterden daldırma sonarlarının tamamının yurt dışından tedarik edildiği bilgisini paylaşan Bakım’a göre sadece sistemin başka bir ülkeden alınmasında değil, ihtiyaç halinde destek verilmesi anlamında da sıkıntılar yaşanıyor.
Helikopterden daldırma sonarının yakın geçmişte Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bir Ar-Ge projesi olarak başladığını ifade eden Can Emre Bakım, harp sahasında denizlere hakim olabilmenin son derece kritik olduğunu kaydediyor.
“Su altındaki en önemli tehditlerden biri denizaltılar” dedikten sonra da devam ediyor:
“Denizaltıların tespiti için farklı sonarlar kullanılıyor ve bunlar yurt dışından gelen ürünler. Biz yerli/milli çözüm üretebilmek adına Orkun-2053 projesini başlattık ve bugüne getirdik. Bu ürünün amacı, katmanın altında bir nevi saklanan, derin denizde operasyon yapan denizaltıları uzak mesafelerden tespit edebilmek.
Helikopterden daldırma sonarı, mevcut denizaltı savunma harbi helikopterlerinde kullanılan bir ürün. Öte yandan Gökbey’in deniz versiyonunun çalışıldığını biliyoruz. ARMELSAN olarak Orkun-2053 ile Gökbey’in deniz versiyonuna da entegre olmak istiyoruz. Hedeflerimizden biri de bu.”
"Mavi Vatan güçlü bir oyuncu kazandı"
Harp sahasının ortamı giderek daha farklı bir hal alıyor ve aslında yöntemler, platformlar, talepler ve çözümler de giderek değişiyor. Havadan daldırma sonarları için de benzer bir süreç gözlüyoruz dünya genelinde.
Çok nadiren de olsa dünyada kimi öncü ülkelerin sonar daldırma işini helikopterlerden değil insansız su üstü araçlarından da yapılabildiğini biliyoruz. Bakım’a Orkun-2053’ün böyle bir kabiliyet olup olmadığını soruyoruz.
Bakım, kendilerinin de benzer bir adım atacağından bahsediyor. Orkun-2053’ün ilk denemesini bu yıl içerisinde insansız su üstü araç ile yapacaklarını söylüyor.
Bakım’ın anlattıkları aslında Orkun-2053’ün sadece Türk Donanması için çok değerli olmakla kalmayıp ciddi bir ihracat potansiyeli taşıdığın da gösteriyor. Yakın gelecekte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi beklenen Orkun-2053 ile ilgili sözlerini şöyle tamamlıyor Bakım:
“Orkun-2053 IDEF’te çok yoğun bir ilgiyle karşılandı. Özellikle dost ve kardeş ülkelerle ilgili güzel ihracat haberlerini kısa vadede duyabiliriz.
Orkun-2053 yerli/milli olarak geliştirilen ilk ve tek helikopter daldırma sonarı. Yaklaşık 500 metre derinliğe kadar dalabiliyor. Yüzde 85’in üzerinde bir yerlilik oranı var. Türkiye bu sistemi üreterek aslında kendi içinde bir ilke imza atmakla kalmadı, bu alanda dünyanın sayılı ülkelerinden biri oldu. Mavi Vatan, son derece kritik bir kabiliyet, son derece güçlü bir oyuncu daha kazandı.”
Türkiye'nin yeni silahı "UÇA" düşmanların korkulu rüyası olacak
ASELSAN düşmanın tepesine GÜRZ indirecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:54)