E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Korona virüs nedeniyle küresel piyasalardaki dalgalanmaların artırdığı finansal riskler, tedarik zincirlerine ve ihracata yansıyan olumsuz etkiler ve salgınla mücadele tedbirlerinin iç talebe etkileri ülke ekonomilerini zor durumda bıraktı.
Özellikle salgının ilk dönemlerinde birçok sektör olumsuz etkilenirken, otomotiv, en fazla etkilenen sektörlerin başında geldi. Otomotiv üreticileri, üretimlerini durdurmak zorunda kaldı. Salgın mart-nisan-mayıs döneminde Avrupa'daki satışlarda büyük kayıplar yaşanmasına neden olurken, Türkiye otomotiv pazarı da salgından olumsuz etkilendi. Kovid-19'un Avrupa'ya kıyasla Türkiye'de daha geç görülmesi, alınan güçlü önlemler ve özellikle ertelenen talepler nedeniyle artan satın alma iştahı gibi nedenler otomotiv satışlarında Türkiye'nin daha güçlü kalmasını sağladı.
YÜZDE 28,7'LİK AZALIŞ
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verileriyle hazırlanan Avrupa otomobil pazar değerlendirme raporundan derlenen verilere göre, Avrupa Birliği (AB-26) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri ile İngiltere'nin dahil olduğu pazar toplamına göre, bu yılın dokuz aylık döneminde tüm Avrupa pazarları daraldı.
Avrupa otomotiv pazarı, Ocak-Eylül 2020 döneminde, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 28,7 azalarak, 10 milyon 64 bin 274 adet seviyesinde gerçekleşti. 2019 yılının aynı döneminde 14 milyon 118 bin 286 adet toplam satış gerçekleşmişti. Sadece otomobil pazarına bakıldığında, söz konusu dönemde satışlar yüzde 29,3 azaldı ve toplam 8 milyon 567 bin 920 adet oldu. 2019 yılı aynı döneminde ise otomobil pazarı 12 milyon 117 bin 401 adetti. Hafif ticari araç pazarı ise 2020'nin ocak-haziran döneminde yüzde 23,6'lık azalışla 1 milyon 261 bin 859 adede düştü. 2019 yılının aynı döneminde 1 milyon 651 bin 489 adet satış gerçekleşmişti.
EN FAZLA AZALIŞ
Avrupa otomotiv pazarı ülkelere göre değerlendirildiğinde, AB (26), UK ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020'nin dokuz aylık bölümünde, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş sırasıyla yüzde 43,1'le Hırvatistan, yüzde 38,4 ile Portekiz ve yüzde 37,5'le de İspanya'da kaydedildi. Almanya'da satışlar bu dönemde 25,1, Fransa'da yüzde 27,5, İngiltere'de yüzde 32,6, İtalya'da yüzde 33 ve İspanya'da yüzde 37,5 geriledi. Söz konusu dönemde satışını artıran bir pazar olmadı.
Bu yılın eylül ayı ile geçen yılın aynı ayı kıyaslandığında; Avrupa'da otomotiv pazarı yüzde 2,9 büyüdü ve 1 milyon 527 bin 2 adet olarak belirlendi. 2019 yılının aynı ayında 1 milyon 483 bin 742 adet toplam satış yapılmıştı. Bu yılın eylül ayında otomobil satışları 2019'un aynı ayına göre yüzde 1,1 ve hafif ticari araç satışları da yüzde 17,9 artış gösterdi. AB (26), UK ve EFTA ülkeleri toplamına göre eylülde, geçen yılın aynı ayına göre en fazla düşüş sırasıyla yüzde 24,8'le Bulgaristan, yüzde 18,5'le Hollanda ve yüzde 14,3'le de Slovenya’da yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre en fazla büyüme gösteren pazarlar sırasıyla yüzde 73,1'le Romanya, yüzde 64,6'le İrlanda ve yüzde 33,7 ile de Slovakya oldu
SATIŞLARINI ARTIRAN TEK ÜLKE
AB, EFTA ülkeleri ve İngiltere'yi kapsayan toplam pazarda Ocak-Eylül 2020 döneminde satışlarını artıran tek ülke Türkiye olmaya devam etti. Avrupa otomotiv satışları sırlamasında yılın ilk çeyreğinde 7. sırada bulunan Türkiye, söz konusu dönemde yüzde 75,7 artışla bu yılın ilk yarısında yükseldiği 6'ncı basamağı korudu. 2020 Eylül ayı sonunda Türkiye, yüzde 70 artışla Avrupa otomobil satışları ve yüzde 99,2 artışla da Avrupa hafif ticari araç satışları sıralamasında da 6'ıncı ülke olarak konumlandı.
Otomotiv sektörünün sessiz rallisi
Otomotiv sanayiine teşvik yerine dönüşüm fonu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Para pul bile olamamış ekonomi bitmiş gavur bedavaya araç alıyor ötv yok döviz 10 TL olmuş biz hala taksim camiye uğraşıyoruz
Bayilerde 3 veya 5 araçlamı rekor kırıyoruz Ali Cengiz oyunlarına devam.
Benim anlamadığım.fransa ve almanya bize düşmanlar ve her an bile dibimizi oyarlar iken neden hükümet devlet bankalarının zarara uğramasını da göze alarak bunların otomobillerini sattırıyorlar.böyle bir siyaset olabilirmi.haydi Türkiye de üretilen otomobillere lafım yoktur.
Ama bizde para yokki batıyozz
satılacak bişeyler kalmış demek ki.sata sata ne kaldı ki.bu haber asparagas .inanmıyorum.çünki satacak bişey kalmadı.
Kendine ait otomobil fabrikası olmayan, ama otomobil satışlarını, ihracatını artıran tek ülkeyiz. (6) (6) (6) Öncelikle yüz 9000 artan süt tozu ithalatına çözüm bulunmalı, yerli samana, buğdaya ev şekere önem verip bari onların DIŞARIDAN ALINMASINI ÖNLEMLİYİZ.
Neden 9 büyüdü yu beli oldu .bize araç sata sata büyümüş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:51)