E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre Türkiye, 5 yıl aradan sonra saman ithal ediyor. Sığır ithalatında dünyada ikinci, Avrupa’nın ise lideri olan Türkiye, kırmızı et, damızlık, besilik ve kasaplık hayvan, küçükbaş hayvan, yem ham maddelerinden sonra 5 yıl aradan sonra tekrar saman ithal etmeye başladı. Bulgaristan’dan ilk ithal saman İzmir Limanı’na geldi. Türkiye ilk kez 2012 yılında saman ithal etmişti. İthalatın yapıldığı 2012’den bu yana tarımla ilgili konular gündeme geldiğinde “saman bile ithal ediyoruz” denilerek hayvancılık politikası eleştiriliyor. Hayvancılık sektörü temsilcileri, saman üretiminin azalması, bazı tüccarların stok yapması nedeniyle saman fiyatının sezon başında 25 kuruştan 50-60 kuruşa kadar çıktığını kış aylarında 1 liraya yaklaşacağını bu nedenle ithalatın kaçınılmaz olduğunu iddia ediyor.
BULGARİSTAN’DAN TONU 120 DOLARA İTHAL SAMAN
Saman ithalatı ağırlıklı olarak Bulgaristan’dan yapılıyor. Türkiye’deki saman piyasasını yakından izleyen Bulgar saman üreticileri tonu 40 dolar civarında olan samanı, Türkiye’nin yoğun talebi ile 60 doların üzerine çıkardı. Bulgaristan’da kalitesine göre 50 ile 65 dolara alınan samanın tonu Türkiye’ye maliyeti 110-120 dolara geliyor.
SAMAN FİYATI NEDEN ARTIYOR?
Bulgaristan’dan ilk saman ithalatı yapan İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, Türkiye’de saman fiyatının sezonunda tonunun 300-400 liraya çıktığını belirterek DÜNYA’ya şu değerlendirmeyi yaptı:
“Daha sezondayken fiyatların yükselmesi hepimizi tedirgin etti. Özellikle sonbahar ve kış aylarında fiyatın daha çok yükseleceği endişesi var. Bu nedenle önlem olarak ithalat yapmaya karar verdik. Türkiye’de özellikle saman üretiminin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday ve arpa tohumunda değişikliğe gidildi. Yüksek dane verimi olan ama sapı kısa çeşitler ekildi. Ayrıca yine bu bölgede biçerdöverler yüksek biçim, yani daneye yönelik biçim yaptıkları için sap anız olarak tarlada kaldı ve saman verimi düştü. Samanın az olduğunu gören tüccarlar fiyatın artacağını düşünerek stok yapmaya başladı. Biz, sipariş veriyoruz, sözleşme yapıyoruz. Fakat saman göndermiyorlar. Bu nedenle ihtiyacımızı karşılamak ve fiyat artışını önlemek amacıyla ithalat yapmaya karar verdik. Çünkü önlem alınmazsa kış aylarında saman fiyatı 700 liranın üzerine çıkar.”
İTHAL SAMAN İZMİR LİMANI’NDA
İzmir Kırmızı Et Üreticileri, Birliği’nin ithal ettiği ilk parti saman İzmir Limanı’na geldi. Birlik Başkanı Osman Civil, Bulgaristan’a ilk gittiklerinde samanının tonunun 40 dolar civarında olduğunu hatırlatarak: “Şu anda 2017 mahsulü samanın tonu 50 ile 60 dolar arasında. Geçen yılın ürünü ise 5-10 Dolar daha düşük. Türkiye’nin yoğun talebi üzerine onlar da fiyat yükseltiyor. Çünkü, Türkiye piyasasını yakından izliyorlar. Bize, Konya’da, Polatlı’da kimde ne kadar saman var onu söylüyorlar. Orada 55-60 dolara alınan samanın Türkiye’ye maliyeti 110-120 dolar. Gümrük vergisi yok. Fakat taşıma, liman hizmetleri, karantina, boşaltma ve benzeri maliyetlerle tonu 120 dolara geliyor. Biz üreticiye bu fiyattan veriyoruz” dedi.
OT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN ET SORUNU ÇÖZÜLMEZ
Aksaray’da yonca üretimi, ticareti ve ihracatı yapan Mesut Örkçü, saman ithalatının takrar gündeme gelmesinin hayvancılık politikasındaki yanlışlıklardan kaynaklandığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin saman üretim merkezi Urfa, Mardin, Konya, Ankara Polatlı ve Trakya bölgesi. Hasat ilk başladığında tonunu 280 liraya Urfa’dan aldığımız saman şimdi 500 lira oldu. Türkiye’de et sorunu yok ot sorunu var. Meralarımız, tarım arazilerimiz boş dururken yıllık ortalama 15 milyon ton kaba yem açığımız var. Saman ithal ediyoruz. O zaman bir yerde yanlışlık var. Bunu görmek lazım. Ete tarladan değil kasaptan bakan bir politikamız var. Et sorununa kasaptan değil, tarladan topraktan bakmalıyız. En çok ihtiyacımız olan kaba yemi üretemiyoruz. Verimli arazilerin ekilmesi, meraların ıslah edilerek hayvancılığa kazandırılması gerekir. Yoksa ithalat hep gündemde olur.”
İthal 500 bin hayvana ne yedirilecek?
Et ve Süt Kurumu’nun 500 bin baş besilik hayvan ithal edeceğini ancak bu hayvanlara ne yedirileceğinin düşünülmediğini belirten Örkçü: “Et ve Süt Kurumu’ndan hayvan alacaklar bizden yem talebinde bulunuyor. Hayvanların ne zaman geleceği, kime kaç hayvan verileceği belli değil. Et ve Süt Kurumu 500 bin baş hayvan ithal edecek ama bu hayvanların yem programı yapılmadı. Bu hayvanlar ne yedirilecek belli değil” dedi.
BAYRAM SONRASI SAMAN YÜKLÜ GEMİLER GELECEK
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, bayramdan sonra 9 bin ton saman ithalatı için Bulgaristan’da sözleşme yaptı. Birlik Başkanı Ahmet Kocaağa anlaşmaya vardıkları 9 bin ton samanın 3 parti halinde bayramdan sonra İzmir Limanı’na geleceğini belirterek şu bilgileri verdi:” Türkiye’de büyük bir saman sıkıntısı yok. Saman var. Fakat belli tüccarların elinde. Bunlar fiyatı yükseltiyor. Saman istiyoruz göndermiyorlar. Biz de yönetim kurulu olarak ithalat yapmaya karar verdik. Bunun için sözleşme imzaladık. İlk parti bayramdan sonra gelecek. Bize ton maliyeti 120 dolar civarında olacak. Bunun üzerine azda olsa bir kâr koyup üretici ortaklarımıza vereceğiz. Biz bu ithalatla bir nevi piyasaya müdahale ederek fiyatın yükselmesini engellemeye çalışıyoruz.”
BULGARİSTAN’DA FİYAT ARTTI
Türkiye’nin Bulgaristan pazarına yönelmesi ile tonu 40 dolar olan saman 60 dolara kadar çıktı. Türkiye piyasasını yakından izleyen Bulgaristan’daki üreticiler, yerli saman fiyatının yükselmesi ve Türkiye’nin yoğun talebi üzerine fiyat yükseltti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
KÖPRÜ YOL MEDENİYETTİR.O AYRI BİR MEVZU.SEN EKİN EKTİNDE EKME DİYENMİ OLDU.İSTEYEN İSTEDİĞİNİ EKİYOR TOHUM GÜBRE MAZOT DESTEYİDE VERİLİYOR.AVANS VERİLİYOR.HÜKÜMETİ KÖTÜLEMEK İÇİN ELİNİZDEN NE GELİYORSA YAPIYOR SUNUZ.SAMANDA OYUN NOHUTTA OYUN MERCİMEKTE OYUN ETTE OYUN TAVUKTA OYUN.TÜRKİYENİN YÜZDE SEKSENİ HALİNDEN MEMNUN Kİ AKP YILLARDIR YÖNETİMDE.DAHA NİCE YILLARA İNŞALLAH.TÜRKİYEYİ DÜNYADA SAĞINLIK KAZANDIRAN PARTİ VAR OLSUN.AŞAĞILANMAKTAN KURTULDUK.YETMİŞ SENTE MUHTAÇ OLDUK İMEFE ESİRİ OLDUK BU GÜNLEREDE ŞÜKÜR.
Vah ülkem vah ne hale getirildi.Tarım ve hayvancılığa elverişli bu topraklarda üretim yapılamıyor.Akp nin sadece köprü otoyol yani demir çimento projeleri mevcut iken tarım be hayvancılığa önem verilmiyor bir Proje de üretilmiyor.
İŞTE YENİ TÜRKİYE. KÖYLÜ PARA KAZANMASIN DİYE SAMANI YURT DIŞINDAN ALIYORLAR
Doksanlı yıllardan beri feto ülkeyi içten içe kemirmeye başlamış.bunu da binlerce şerefsiz yardım etmiş.askerden tut memura polise ögretmene kadar hainler vatanına satmış.gezi olayları darbeler antirikalar.yatırıma gidecek paralar fetoya gitmiş çiftçiye gidecek paralar fetoya gitmiş.bir ülkede bu kadar hain olursa.saman da olmaz otta bitmez.türkiye üzerinde oynanan bu oyunları fark edemeyen bizim gibi koyunlardada suç var.herşey devletten beklenmez.
SAMAN İTAL ETTİRMEYECEK ÇİFTÇİ.ÇALIŞIR ÜRETİR KAHVEDE AKŞAMA OKEY OYNAMAZ UTANMAZLAR.BEN DE KÖY ÇOCUĞUYUM TARLADA DÜNYAYA GELMİŞİM.1950 Lİ DOĞUMLUYUM OZANLAR NE TRAKTÖR VAR NE MAZOT VAR.HERŞEY ÖKÜZ LE ATLARLA.SUSUZ TARLALAR ÇOCUKLUĞUMUZ REZİLLİKLE GEÇTİ ALLAH KAHRETSİN.TÜTÜN EKERDİK BİNBİR ZAHMET DAYAKLA TÜTÜN DİZERDİK.TÜTÜN PARA ETMEZ.PAMUK EKERDİK PAMUKLAR TARİŞTE SIRA BEKLEMEKTEN ÇÜRÜRDÜ.KIŞGELİR BUĞDAYIMIZ BİTERDİ EKMEK YOK.ÇOCUKLUĞUMUZ AYLAMAKLA DAYAKLA GEÇTİ.BUGÜNKÜ HÂLİNİ ŞÜKRETMEYE YAZIKLAR OLSUN.KÜÇÜCÜK KÖYLERDE ON TANE TRAKTÖR.HERKESİN ALTINDA ARABA YENİ BİNALAR.KÖY DEMEKİÇİN BİN ŞAHİT LÂZIM.BAYRAMLARDA YOLLARDAKİ ARABALARI GÖRMÜYOR MUSUNUZ.SOKAKLAR ARABADAN GEÇİLMİYOR.MİLLET DENİZLERE AKIN EDİYOR.FAKİR HALK BÖYLEMİ OLUR.FAKİRLİĞİ YOKSULLUĞU ÇEKEN DEDELERİMİZ BİZLERİZ.DEVLETTEN HİÇ YARDIM GÖRMEDİK.ŞİMDİKİ HALİME MİLYARLARCA ŞÜKREDİYORUM.BİRAZDA GERÇEKLERİ GÖRÜN LÜTFEN.50 LİLİ 60 MIŞLI 70 Lİ YILLARA DEDENİZE NİNENİZE SORUN BAKALIM. ÇABUK UNUTAN MİLLETİZ.
İşte reisin ülkesi...
Sonra derlerken Almanya bizi kıskanıyor :) :)
memlekette ot yetişmez oldu.
ÜLKEMİZİ BU HALE SİZİN SAVUNDUKLARINIZ GETİRDİ.HALE SİZ SAVUNUN
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:26)