E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son dönemde Türkiye'de bir taraftan ‘yerli oto’ üretimi tartışılırken, diğer taraftan yerli otoya bu kadar emek harcamak yerine Saab gibi dünyada tanınan ve yerleşik bir markayı satın almanın daha doğru olacağı dile getiliyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hem Türk malı otomobil üretimi hem de Saab gibi yerleşik bir markayı satın alma fikrini değerlendirdi. Babacan’ın açıklamaları hükümetin ‘Türk malı otomobil’ üretimi konusunda ne kadar istekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Ucuz ve kolay tanıtım
Türk malı otomobil yerine tüm dünyada eski ve yerleşik bir markayı almanın kesinlikle daha ucuza mal olabileceğini belirten Babacan, “Ucuzluğunun dışında ayrıca böyle bir markanın uluslararası tanıtımı içinde çok uğraşılmayacağı düşüncesi doğrudur. Ancak biz tüm bunlara rağmen yepyeni bir Türk markası yaratmak istiyoruz” dedi. Babacan bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:
Süpriz riskleri getirir
“Eski ve yerleşik bir marka hem ucuz hem de tanıtımı kolay olacaktır ancak bir çok zorluğu da beraberinde getirecektir. Böyle eski bir marka satın almak görünen aynı zamanda göremeyeceğiniz süpriz riskleri, sorumlulukları, sorun ve taahhütleri beraberinde getirebilir. Yani sendikal sorunları, o ülkenin yasal problemleri karşınıza gelebilir. Bunlar yaşanıyor ve büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. O nedenle belki biraz pahalı olabilir ama herseye yeniden ve sıfırdan başlamanın en doğrusu olduğunu düşünüyoruz. Biz bir Türk markası yaratmak istiyoruz. Yoksa dünyada Saab gibi bir çok marka var.”
İflası kabul edilmedi
İSVEÇLİ Saab, 2009 yılı sonunda General Motors (GM) tarafından uzun uğraşlar sonunda Hollandalı Skyper firmasına 74 milyon dolar nakit, 326 milyon değerinde imtiyazlı GM hissesi karşılığında satılmıştı. Saab’ı alan şirketin ismi daha sonra Swedish Automobile olarak değişmiş, şirket bünyesindeki Skyper firmasını elinden çıkartmıştı. Ancak bu dönem içinde mali krizden kurtulamayan şirket iflas başvurusunda bulunarak zaman kazanmaya çalışmış ancak bu başvuru da kabul edilmemişti. Saab, geçtiğimiz yıl yanlızca 30 bin araç satışı kaydederken, yüzde 53’lük hissesi için yaklaşık 250 milyon Euro isteniyordu. Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:03)