E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Haziranda Rusya'dan ithalat 5 milyar doları aşarak rekor kırdı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 118,3 oranında artışla 5 milyar 66 milyon dolara ulaştı ve tüm zamanların zirvesini gördü.
2022 yılın ilk altı ayında Rusya'dan ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119,5 artışla 27,7 milyar dolara yükseldi.
Türkiye'nin ilk altı aydaki toplam ithalatı yıllık yüzde 40,6 oranında artarak 177,2 milyar dolara yükselirken, toplam ithalat içinde Rusya'nın payı yüzde 15,6 oldu.
ABD'nin başını çektiği NATO üyesi ve NATO müttefiki ülkelerin uyguladığı sert yaptırımlara Türkiye katılmamıştı.
RUSYA HEM PETROL HEM DE DOĞALGAZ İTHALATINDA İLK SIRADA
Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre; EPDK verileri, Rusya'nın hem petrol hem de doğalgaz ithalatında ilk sırada olduğunu gösteriyor.
Nisan 2022'de Rusya'nın payı Türkiye'nin doğalgaz ithalatında yüzde 46,28, petrol ithalatında yüzde 35,38 ile birinci sırada yer aldı.
Türkiye'nin doğalgaz ithalatında Rusya genellikle ilk sırada yer alıyor, ancak petrol ithalatında uzun süredir Irak ilk sırada yer alıyordu. Nisanda Rusya'nın ilk sıraya yükselişi dikkat çekici.
Nisan 2021'de Türkiye'nin toplam petrol ithalatında Rusya, yüzde 24,46'lık payla ikinci sırada yer almıştı. O dönem yüzde 29,41 ile ilk sırada olan Irak'ın payı ise Nisan 2022'de yüzde 27,55'e geriledi.
Nisan 2021'de 874 bin ton, Nisan 2022'de 803 bin ton olan Rusya'dan petrol ithalatı, Nisan 2022'de 1 milyon 391 bin tona yükseldi.
Nisan 2021'de 393 bin ton, Şubat 2022'de 446 bin ton olan Rusya'dan ham petrol ithalatı, Nisan 2022'de 1 milyon 8 bin tona yükseldi.
PETROL UCUZA MI ALINIYOR?
Rusya'nın Ural petrolünü, Brent petrolün gösterge fiyatının yaklaşık 35 dolar altına sattığı biliniyor. Nitekim, indirimli petrol nedeniyle Çin ve Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatını hızla artırması sık sık gündeme geliyor.
Bu iki ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de Rusya'dan petrol ithalatını artırması, uluslararası haber ajanslarının da son dönemde dikkatini çekiyor.
Japon Nikkei ajansı, 9 Haziran tarihli haberinde, bu üç ülkenin Rusya'dan petrol ithalatını artıran ilk üç ülke olduğunu yazmıştı.
TÜRKİYE PETROL İTHALATINI EN ÇOK ARTIRANLAR ARASINDA
Refinitiv verilerine dayandırılan haberde, Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat ile 2 Haziran tarihleri arasındaki dönemde Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatını yaklaşık sekiz kat artırdığı, Çin'de ve Türkiye'deki artışın ise sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 54 olduğu belirtilmişti.
İsviçre bankası UBS'in emtia analisti Giovanni Stanouvo, mevcut indirimli fiyatlarla Hindistan, Çin ve Türkiye'nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini belirtmişti.
GÜNDE 270 BİN VARİL HAM PETROL
ABD merkezli ünlü finans ajansı Bloomberg de, 20 Haziran tarihli haberinde, Türkiye'nin de Rusya'dan petrol ithalatını en çok artıran ülkeler arasında olduğuna işaret etmişti.
Haberde, Türkiye'nin Rusya'dan günlük ham petrol ithalatının 17 Haziran haftasında günlük 270 bin varile kadar yükseldiği, bu rakamın sene başında 150 bin varil civarında olduğu aktarılmıştı.
Uzmanlar, Türkiye'deki rafinerilerin Rusya'dan indirimli petrol satın aldığını ancak ürettikleri akaryakıtı daha yüksek olan uluslararası fiyata göre piyasaya satarak kârlarını artırdığını öne sürüyor.
Rusya'dan dağıtım lisansıyla motorin ve diğer petrol ürünlerini ithal eden şirketlerin de indirimli fiyatla ithalat yaptığı ancak yine uluslararası fiyata göre satış yaptığı belirtiliyor.
Resesyon Endişeleri ve Ham Petrol Fiyatları
Petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskılar sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
niye ucuz petrolu rusyadan alıyoruz.biraz adam olun kazık ama olsun,arada dostluk var dostumuz amerikadan alın.yazıklar olsun
Ucuza petrol al halkına yüksekten daya halkını öpen tek hükümet diyebilirim
Koc bunu yaparsa oyarlar ama belkide dobloyu o yizden mi tofastan aldilar
Varil 100 usd olsa da..bizde 1 litre 1 use nin tarihi üzerinde bir fiyatta... azerbaycan veriyorsa olabilir... ama bizlerin mazota, benzine, doğalgasa vb ucuz yansıdığı yok. birde kdv+ ötv veriyoruz... ötv ne ? öerl tüketim vergisi petrolun nesi özel ? afrikalı bile petrol kullanıyor lüklümü var bu petrolun artık ? :D saçma
Dibimizden Kuzey Irak ve Suriye den ABD 40 $ petrol alırken iktidarın 120 $ verip petrol aldığını mı sanıyordunuz ? Vatandaş ayıkmasın diye uluslararası piyasayı gösteriyorlar yersen !
Haydi be ordan hadsiz.eğer abd 40 $ alıyor ise silah zoru ile alıyordur.sonra abd ırak işgal masraflarının faturalarını ırak devletine kesmiş idi neden bunları söylemiyorsun.halkı hükümete karşı kışkırtıyorsun.sen akıllısın hükümetimiz akıllı değil değil mi.
Türkiye rusya ile al ya da öde anlaşması imzalamış durumda.fiyatlar da 20 yıllık sözleşme ile belirleniyor. kısa vadeli fiyat hareketlerinin etkisi yok. Üstelik azeri petrolune göre daha pahaliya alıyor
yarın bir gün yanlışlıkla 7 masa iktidara gelse rusya bize ne doğalgaz nede petrol ile bugday verir.
Ne yani bizleri şuan doğalgaz, buğday, petrol veripde dışardan Rusya mı yönetiyor ? emir veriyor ? :D büyük itiraf geldi... dışardan kumandalı ülkemişiz meğerse... :D tek tek itiraflar geliyor. Bağımsız Türkiye den yanayım ben...
Aptalsın nokta
Piyasadan ucuza alıyor ama fiyatları Tüpraş piyasa fiyatına göre yaslıyor.
Petrol Piyasası barkodlu satış değil sonuçta.. Pazarlık diye bişey var, yakın müşteri, komşuluk vs.. Herşeyin ucuza alındığını düşünüyorum.
Tupras ucuza alip, cakiyor diyor kisaca
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:13)