E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürkiye piyasalarında petrol ve Fed tedirginliği---

Türkiye piyasalarında petrol ve Fed tedirginliği

Türkiye piyasalarında petrol ve Fed tedirginliği
01 Aralık 2016 - 10:00 borsagundem.com

İş Yatırım sabah raporunda petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'ye etkilerine dikkat çekti

OPEC üyelerinin petrol üretimini 1,2 milyon varil/gün kısmak için anlaşması petrol piyasasında dengeleri değiştirdi. OPEC dışından üreticilerin de katılımıyla petrol üretimindeki azalma 1,8 milyon varil/gün ile küresel üretimin %1,8’ine ulaşacak.
Günlük 0,7 milyon varillik arz fazlasını ortadan kaldıracak ve stokların eritilmesini sağlayacak bu gelişme petrol fiyatlarının %10’un üzerinde yükselerek 50 doları aşmasına neden oldu. Enerji hisseleri önderliğinde başlayan yükseliş dünya borsalarında da yönü yukarı çevirdi.
Uluslararası yatırım bankaları petroldeki yükselişin devam etmesini ve 2017 yılında fiyatların 55-60 dolar bandına oturmasını bekliyor. Arz kesintisi nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş enerji tüketicilerinden enerji üreticilerine servet transferi anlamına geliyor ve dünya ekonomisi için iyi haber değil.
Petrol fiyatlarındaki artış Türkiye’yi iki kanaldan vuruyor. (i) Petrol fiyatlarındaki artış yılda 180 milyon varil ham petrol ithal eden Türkiye’nin enerji faturasını 3-4 milyar dolar artırır. (ii) Petrol fiyatlarındaki artış enflasyon beklentilerini artırarak Fed’in para politikasını öngördüğümüzden daha hızlı ve sert sıkılaştırmasına neden olabilir.
DXY Dolar endeksindeki gerilemeye ve gelişmekte olan piyasalardaki artışa rağmen Borsa İstanbul’da yatay bir seyir bekliyoruz. Petrol fiyatlarındaki artışa ve Fed’in faiz artırımlarına duyarlı Türkiye piyasaları kısa vadede dünyadan olumsuz ayrışabilir. Şirket bazında iki haber öne çıkıyor. Değerlemenin üzerinde fiyatla varlık satan Aksa Enerji hisseleri endeksi yenebilir. Oger’in hisse satacağına dair Bloomberg haberi nedeniyle Turk Telekom baskı altında kalabilir.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)