E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fransız bilim sitesi "La Terre du Futur"da yayımlanan 'Pangea' (tümkara) araştırması büyük ilgi görüyor. Dünya'nın 300 milyon yıl öncesini gösteren, Maleozoik sonları ile Mezozoik Zaman başlarında var olmuş dördüncü ve son "süper kıta" olarak bilinen Pangea dönemi haritayla anlatıldı. Günümüzden 175 milyon yıl önce yeryüzündeki kıtaların ayrılmaya başladığı anlatıldı. Okyanuslar yerine sığ denizlerin olduğu ve dinozorların yaşadığı Pangea Dönemi'nde doğal olarak hiçbir uluslararası sınır yoktu.
TÜRKİYE OKYANUS ÜLKESİ
Sabah'ta yer alan habere göre tek kıtada, şimdi buzullarla kaplı Grönland ile Akdeniz'e komşu olmadığı hâlde iklimi ve kültürel benzerlikleri nedeniyle Akdeniz ülkesi olarak anılan Portekiz komşuydu. Hindistan'ın ise şimdi tropikal iklimin görüldüğü Madagaskar ile dünyanın en soğuk kıtası Antarktika arasındaydı. Batı Afrika ülkesi Gine'ye, ABD'nin Florida eyaleti de komşuydu. Pangea'daki en ilginç durumlardan biri de Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili kıtalararası bir köprü değil de bir okyanus ülkesi olması.
Pangea Yunanca "pan" yani tüm ve kara anlamına gelen "gaia" kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Pangea ismi ise ilk kez jeofizikçi ve meteorolog Alfred Wegener tarafından kullanılmıştı. 1906-1930 arasında Grönland üzerinde 4 araştırma gerçekleştiren Wegener, Güney Amerika'nın doğu sahilleri ile Güney Afrika'nın batı sahilinin yapboz gibi tamamlandığını fark etmişti. Bilim insanı 1912'de "kıtaların daha önce bir bütün olduğu ve birbirinden ayrıldığı" tezini ortaya atmıştı. Bilim insanı bu kıtalara Pangea adını vermişti. Ancak yaşadığı dönem boyunca Wegener'in "Kıtaların Kayması Teorisi" birçok ispata rağmen bilim çevrelerince kabul edilmemişti. Ancak sonra Kuzey Amerika ve Avrupa'daki sıradağların birbirini tamamlaması ve aynı hayvan ve bitki türlerinin fosillerinin çok farklı bölgelerde bulunması gibi birçok gösterge bu teorinin ispatları olarak kabul edilmişti. Wegener Grönland'a gerçekleştirdiği son keşif araştırmasında hayatını kaybetmişti.
AVUSTRALYA ASYA'YA YAKLAŞIYOR
Bilim inşaları bu teoriden hareketle kıtaların halen hareket halinde olduğunu ve halen değiştiğini savunuyor. Çok sayıda bilim insanı Avustralya Asya'ya doğru yaklaşıyor ve Afrika'nın doğu kısmı kıtanın geri kalanından ayrılma sürecine girdiğini savunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye ÜÇ TARAFI DENİZLERLE DÖRT BİR YANI PUŞTLARLA SARILI ÜLKE.ARSIZLIK HIRSIZLIK NAMUSUZLUĞUN TAVAN YAPTIĞI PUŞTLUĞUN ERDEM SAYILDIĞI ÜLKE.ETRAFIN DENİZ OLSA NOLUR OKYANUS OLSA NE OLUR.
okuduğunu anlamıyor musun, komşuymuşuz bitmiş, evleri ayırdık o iş bitti
dünyanın düz olduğu yıllar, yuvarlaklaştıkça aralar açıldı kıtalar falan oluştu demek ki
3 tarafı denizlerle çevirip turizm ülkesi haline getiren Sn.Adnan Menderes'tir. yoksa okyanusa karşı boşboş bakardınız
Demekki Kurtuluş savaşı neticesinde imzalanan ve doğu sınırımızı belirleyen Gümrü ve Kars anlaşmaları 300 milyon yıl öncesine göre planlanmış. Atalarımız bakmışlar ki ötesi okyanus bizim denizle okyanusla işimiz olmaz diyip sınırı ona göre belirlemişler(!) veya bu fransız bilim sitesi bi yerinden fena sallamış. Hangisi olası...
müjde koş okyanusa komşu olduk
Çok sevindim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:22)