E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye küresel rekabette 44. sırada---

Türkiye küresel rekabette 44. sırada

Türkiye küresel rekabette 44. sırada
04 Eylül 2013 - 10:53 borsagundem.com

Dünya Ekonomik Forumu 2013-2014 Küresel Rekabet Raporunu açıkladı

Dünya Ekonomik Forumu 2013-2014 Küresel Rekabet Raporunu Açıkladı. Rapora göre Türkiye 148 ülke arasında 44. sırayı aldı.
Dünya Ekonomik Forumu raporda şu bilgiler yer aldı:
"Rekabet gücünün önemli bileşenleri inovasyon ve kurumsal yapılanma da artış gösteren Türkiye 148 ülke arasında 44. sırayı aldı.
Temel Bulgular:
1.Üstün inovasyon ve güçlü kurumsal yapılar ekonomilerin rekabet gücünü artan bir biçimde etkilemekte.
2.Dünyanın en büyük yükselen piyasa ekonomilerinde uzun zamandır gecikmiş reformları uygulamak için iş dünyası, hükümet ve sivil toplum işbirliği yapmalı.
3.Genel sıralama içindeki konumunda 4 yılın ardından çıkış yakalayan ABD, dünyanın en yenilikçi ekonomisi olma özelliğini devam ettiriyor.
İsviçre’de yerleşik olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) 2013-2014 Küresel Rekabet Gücü Raporu sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 148 ülke
arasında İsviçre ilk sırayı aldı. İkincilik ve üçüncülük ise sırasıyla Singapur ve Finlandiya arasında paylaşıldı. Rekabet gücünde ilk 10 sırayı paylaşan ülkeler ve rekabet gücü sıralamasında konumları
aşağıdaki tabloda mevcut.
Küresel Rekabet Gücü Endeksi’nde ABD sıralamada son dönemlerdeki düşüşünü tersine çevirerek, 2013 - 2014 yılı hesaplamalarına göre 2 sıra yükselerek dünyanın en rekabetçi  5. ülkesi olarak yer aldı. ABD
dünyanın en yenilikçi ekonomisi olma özelliğini de devam ettiriyor.
29. sıradaki konumu ile en rekabetçi 30 ekonomiden biri olan Çin, büyük ölçekli gelişmekte olan ülkeler arasında lider pozisyona sahip. Diğer 4 BRICS ülkesi arasında Güney Afrika 53., Brezilya 56., Hindistan 60., Rusya ise 64. Sırada yer alıyor. Türkiye BRICS ülkeleri arasında bu yıl bir basamak geri gitmesine rağmen sadece Çin’in arkasında kaldı. Orta Doğu’ya ve Kuzey Afrika ülkelerine bakıldığında Katar 13.sıra ile anılan bölgede lider durumda. 20. sıradaki Suudi Arabistan ise dünyanın rekabetçi 20 ülkesi arasında yer almayı başarmış. Latin Amerika’da ise lider ülke olan Şili 34. sıra ile en rekabetçi ekonomi konumundadır. Meksika 55. Sırada yer alıyor.
Türkiye Değerlendirmesi:
Raporda Türkiye ile ilgili değerlendirmeye gelince  Türkiye’nin 2012 itibariyle satın alma gücü paritesine göre 794.5 milyar ABD dolarlık bir GSYİH büyüklüğüne, kişi başına düşen 10.609 ABD dolarlık bir gelire, Türkiye’nin GSYİH’sinin dünya toplamında %1.35’lık bir paya sahip olduğu hatırlatılmakta.
Türkiye, 2013-2014 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre 148 ülke arasında 44. sırada. Türkiye bir önceki yıl 144 ülke arasında 43., ondan önceki yılda ise 142 ülke arasında ise 59. sırada konumlanmış. Geçen yıl olduğu gibi Küresel Rekabetçilik Endeksi’nin içinde bulunan bileşenler arasında en iyi performans pazar büyüklüğü kaleminde gösteriliyor. Pazar büyüklüğünde en rekabetçi 16. ekonomi olurken, en kötü performans 130. sıra ile işgücü piyasasının etkinliği kaleminde görülüyor.
Rapora göre Türkiye'de bir önceki yıla göre en önemli iyileşmeler kurumsal yapılanma, inovasyon, sağlık ve ilköğretim, yükseköğretim ve işbaşında eğitim endekslerinde görülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)