E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin yabancıya sattığı konut adedi, Mütekabiliyet Yasasının çıkmasıyla birlikte 2013'ten itibaren hızla artarken, bu alandan sağlanan gelir de 6 milyar doları geçti.
Yabancılara yapılan konut satışı geçen yıl 45 bin 483 adedi bulurken, konut alan milletlerin çeşitliliği de her geçen yıl arttı.
Bu alanda çıkan yasalar ve yapılan düzenlemeler sayesinde her geçen yıl daha rekabetçi ilerlemesini sürdüren Türkiye, oluşturduğu rekabetçi avantajıyla global araştırmalarda da öne çıkmaya başladı.
ABD merkezli uluslararası gayrimenkul yatırım şirketi Remote Ventures tarafından hazırlanan ve en avantajlı emlak yatırım pazarlarının yer aldığı araştırmaya göre, Türkiye, dünya genelinde belirlenen en iyi 25 emlak pazarı sıralamasında 14. basamakta yer aldı.
"Yabancılar İçin En İyi 25 Emlak Pazarı" başlıklı araştırmaya göre, Türkiye, büyüme hızı, yaşam maliyeti, kazanç vergisi, işlem maliyeti ve turizm sektör büyümesi gibi verileriyle İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeleri geride bıraktı.
İlk iki sırada Kolombiya ve Karadağ (Montenegro) yer aldığı listede, Türkiye'yi uygun fiyatlı konut, iyi kira getirisi, uygun yaşam şartları ve 250 bin dolara vatandaşlık teşviki öne çıkardı.
"Türkiye, cazip bir pazarda aradığımız tüm temel özelliklere sahip"
Remote Ventures Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Matthew Campbell, AA muhabirine araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, dış pazarları kolayca izlemeye, yükselen mahalleri keşfetmeye, mülkleri detaylarıyla tanımaya ve analiz etmeye, fırsatları yatırıma dönüştürmeye yardım eden bir yatırım şirketi olduklarını söyledi.
Türkiye'nin şu anda uluslararası gayrimenkul yatırımcıları için inanılmaz fırsatlar sunduğunu dile getiren Campbell, "Türkiye, cazip bir pazarda aradığımız tüm temel özelliklere sahip olduğu için öne çıktı." dedi.
Campbell, araştırmanın hangi kriterler esas alınarak yapıldığına değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Büyük bir ekonomik merkez olan Türkiye'de dünya standartlarında şehirler, güzel sahiller, uygun vize ve ikamet fırsatları, zengin kültür ve tarih, dinamik bir demografi, istikrarlı turizm ve benzeri özelliklerin hepsi bulunuyor. Endeksimiz özellikle şu özel ölçülere dayanıyor: Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi, nispeten düşük yaşam maliyeti ve oldukça ucuz emlak fiyatları. Hazırladığımız endeksle, Türkiye'nin benzer ülkelere göre fiyatta sağladığı cazibenin hep böyle devam etmeyeceği mesajını yatırımcılara veriyoruz."
"Araştırma, gayrimenkulde Türkiye'nin cazibesini ortaya koyuyor"
Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, AA muhabirine araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde bir yabancının bir gayrimenkulü yaklaşık 400 bin avroya aldığını, bu rakamın İstanbul'da ise 120 bin avro seviyesinde olduğunu söyledi.
Türkiye'ye gelen ve alım yapanların daha çok Türkiye'nin doğusundaki ve güneyindeki ülkeler olduğunu dile getiren Özgün, bu konuda yatırımcı çeşitliliği oluştukça ortalama konut satış rakamının yukarı çıkacağını bildirdi.
Özgün, "Araştırma; Türkiye'nin gayrimenkul yatırımı açısından cazibesini, karlılığını ve gelecek vadeden potansiyele sahip olmasını çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. 200'den fazla ülke arasından seçilen 25 pazar arasında 14. sırada yer almak sektörümüz açısından son derece önemli." dedi.
Türkiye'den konut alan yabancının yaklaşık 90 gün Türkiye'de kaldığını aktaran Özgün, "Konut alan yabancı evini donatıyor ve burada yiyip içiyor. Ciddi bir ihracat ve tüketim katkısından bahsediyoruz. Bunu iyi benimseyip, bu alanda büyümek sadece sektörümüze değil ekonomimize de önemli katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Özgün, Türkiye'nin en çok turist çeken şehirleri arasında yer alan İstanbul ve Antalya'nın yabancıya konut satışında ilk 2 sırada yer aldığını, özellikle bu kentlerde yabancılar için tüm imkanların sunulduğunu anlattı.
Diğer kentlerin de son yıllarda yabancıya konut satışında atak yaptığını dile getiren Özgün, Türkiye'nin kendileri için avantajını gören yatırımcıların zaman zaman İstanbul ve Antalya dışında da alternatiflere yönelebildiğini sözlerine ekledi.
"Türklerin en çok konut aldığı ülkelerden Karadağ araştırmada ilk ikide"
Karadağ'da gayrimenkul projeleri hayata geçiren Türk şirketi Mirnadom'un Üst Yöneticisi (CEO) Serkan Şahin, araştırmaya göre listenin üst sıralarında yer alan Karadağ'ın en önemli özelliğinin büyüme hızı ve konut fiyatının düşüklüğü olduğunu söyledi.
Bir konutun ortalama 50 bin avroya alınabildiği Karadağ'ın 3-4 yıl içinde AB'ye tam üye olmasının beklendiğini dile getiren Şahin, geçen yıl turist sayısının en çok artıran ülkeler arasında Karadağ'ın birinci, Türkiye'nin ikinci sırada bulunduğunu anımsattı.
Şahin, "ABD'li şirketin endeksinde ikinci sırada bulunan Karadağ, Türklerin yurt dışında en çok konut aldığı ülkeler arasında bulunuyor. Bu açıdan Türklerin yurt dışında doğru yatırım yapmış olduğunu daha iyi görebiliyoruz." diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
DÜŞÜK GELİRLİLERİN KONUT SAHİBİ OLMA SANSLARI/İMKANLARI HER YIL DAHA FAZLA AZALDIĞINDAN/AZALTILDIĞINDAN NEANDERTAL INSANLARININ NESİLLERİ YOK OLDUĞU GİBİ ONLARIN DA NESİLLERİ ZAMANLA YOK OLACAKTIR/EDİLECEKTİR
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:09)