E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ocak 2018 dönemi sonuçları açıklandı. Bu iyileşmede üretim ve yeni siparişlerdeki artışlar belirleyici rol oynarken, istihdam artışı da üretimdeki güçlü büyümeyi destekledi.
Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, geçen aralık ayında 54,9 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ocak ayında 55,7’ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında güçlü ve Mart 2011 tarihinden bu yana gözlenen en yüksek düzeyde iyileşme yaşandığını gösterdi. Bu gelişmede talepteki güçlü seyir önemli rol oynadı. PMI verisinde 2018 yılının başında kaydedilen yükseliş, güçlü düzeyde gerçekleşen ve önceki aya göre hızlanan üretim büyümesinden kaynaklandı. İmalat üretimi Şubat 2011’den beri gözlenen en yüksek artışı kaydetti. Hem iç piyasalardan hem de global piyasalardan gelen talep artışının etkisiyle firmalar ocakta yeni siparişler almaya devam ettiler.
Satın alma faaliyetleri ocakta da sürdü
Bunun yansıması olarak, yeni sipariş hacmi son 83 ayın en yüksek düzeyinde artış gösterdi. Önceki aya kıyasla hafif yavaşlamakla birlikte istihdam artış hızının ocakta yüksek düzeyde gerçekleşmesi de üretimdeki güçlü büyümeyi destekledi. İmalatçılar üretim kapasitelerini yükseltmek amacıyla satın alma faaliyetlerini ocakta artırmaya devam etti. Bu artış, güçlü düzeyde ve yaklaşık son 7 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
Firmaların maliyet yükleri döviz piyasasındaki olumsuz gelişmelerin ve yükselen hammadde fiyatlarının etkisiyle ocakta da hızlı bir şekilde yükseldi. Firmalar, maliyet baskılarındaki bu artışa nihai ürün fiyatlarını yükselterek karşılık verdi. Ayrıca nihai ürün fiyatları enflasyonu son 12 ayın en yüksek düzeyine tırmandı.
"İyileşme yeni yılla birlikte hızlandı"
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi:
“Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşme 2018 yılının başında önceki aya göre hızlandı ve güçlü düzeyde gerçekleşti. Güçlü talebin etkisiyle yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki büyüme hız kazandı. Böylece üretim yaklaşık son 7 yılın en yüksek düzeyinde kaydedildi.”
"Güçlü bir mesaj olarak düşünülmeli"
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise yaptığı açıklamada, “Sanayimiz PMI’da son 7 yılın rekorunu kırarak 2018’e coşkulu bir giriş yaptı” diye konuştu.
Bahçıvan, "Bu veriler sanayimizin 2018 yılına oldukça iyi bir başlangıç yaptığına yönelik verdiği güçlü mesajlar olarak da düşünülmelidir. Açıklanan bu veriler, sanayicilerimizin büyüme yolunda ekonomimize en güçlü desteği verme noktasında ne kadar motive olduklarını ortaya koyması açısından da gurur vericidir" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul PMI da 4 yılın en tepesinde
Geçen aralık ayında 53,0 olarak gerçekleşen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ocak ayında 55,1’e yükselerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında belirgin bir iyileşme yaşandığını ve bu iyileşmenin son dört yılı aşkın bir dönemin en güçlü düzeyinde gerçekleştiğini gösterdi. Güçlü müşteri talebinin etkisiyle üretim ve yeni siparişlerde gerçekleşen belirgin artış, PMI yükselişini destekledi. İmalat üretimindeki büyüme hızı son 49 ayın en yüksek düzeyine ulaşırken, yeni sipariş hacmi de son dört yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi.
Firmalar yeni siparişlerdeki büyümenin yansıması olarak 2018 yılının başında istihdamı artırdılar. Üstelik bu artış aralık ayına kıyasla hızlandı ve altı yıldan uzun bir dönemin en yüksek düzeyinde kaydedildi. Önceki aya kıyasla bir miktar hız kesmiş olsa da satın alma faaliyetlerinde de güçlü yükseliş gerçekleşti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:21)