E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2003’ten itibaren hızla büyüyen ve ekonominin lokomotifi olan otomotiv, son 10 yılda 10 milyar doları aşan yatırımla, yıllık 200 binli adetlerden 1.2 milyon adetlik üretime yükseldi. İç pazarda 900 bin adetle Avrupa’da İspanya’yı geçip ‘En büyük 5 ülke’ arasına girmeye hazırlanan Türk otomotivi, Avrupa’daki krize rağmen 2011’i hem üretim, hem iç pazarda çifte rekorla kapatmaya hazırlanıyor.
2001 ve 2002 yıllarında ülkemizde etkili olan ekonomik krizin ardından, özellikle 2003 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkeleri ile entegrasyon sürecindeki yoğun gelişmelerle birlikte otomotiv Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü haline geldi. 2003 yılından bu yana ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler üzerine otomotiv sanayi yeni yatırımlarla hızlı gelişme gösterdi. Bu da özellikle Avrupa’daki krizin derinleşmesine rağmen Türk otomotiv sektörünün hem üretim, hem ihracat de hem de iç pazarda son 10 yılda çok hızlı büyümesini sağladı.
10 yılda nasıl büyüdü
2002 yılı sonundan itibaren otomotivde yeniden büyümeye geçen Türkiye, 2001 yılında 271 bin adet olan araç üretimini 2011 yılı sonunda 1.2 milyon adede çıkartmaya hazırlanıyor. Bunda son 10 yılda 10 milyar doları bulan yeni model yatırımlarının büyük payı oldu. Hem hükümetin hem de otomotiv sanayi 4-5 yıllık süreçte yeni yatırımlarla üretimde 2 milyon adede ulaşmaya kilitlendi. 2001’de 202 bin adet olan otomotiv ihracatı ise 2011’i 825 bin adetle kapatmaya hazırlanıyor. İhracattaki hedef ise 4-5 yıl içinde 1.5 milyonu aşmak.
Hedef 2 milyon pazar
Otomotiv sektörü iç pazarda da yine 2003’ten bu yana hızla büyüyerek 200 bin adetli üretimlerden 900 bin adetlere ulaşma noktasına geldi. İç pazarda kısa vadeli hedef 1 milyon adetlik satışa ulaşmak şeklinde belirlendi. Uzun vadede iç pazar hedefi ise önce 1.5 milyon, ardından 2 milyon adetlik satışı yakalamak. Avrupa’da ve dünyada son 2-3 yıldır yaşanan krizlere rağmen Türkiye son 2 yıldır otomotivde rekor üstüne rekor kırıyor. Bu yıl sonu itibarıyla, hem üretim hem de iç pazarda yeni rekorlar geliyor. Üretimin 1.2 milyon adetle tarihi seviyeye çıkması beklenirken, iç pazarda yine rekor seviye olan 850-900 bin adet arasında yılı kapatacak. Toplam ihracat tutarının ise 2010 yılında 17.4 milyar dolardan 2011 yılında 20 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Avrupa’da 5’inciliği foto finiş belirleyecek
TÜRKİYE, 2011’de gösterdiği performansla borç kriziyle boğuşan Euro Bölgesi’ni kıskandırdı. Kamyon dahil toplam otomotiv satışlarında Türkiye, bu yıl Belçika ile Hollanda’yı geçerek 8’incilikten 6’ncı sıraya yükseldi. Yılın son ayında da 5’incilik için İspanya’yla amansız bir mücadeleye girişti. 2011’de toplam otomotiv satışlarında Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın ardından Avrupa’da beşinciliği adeta foto finiş belirleyecek. İspanya’da ilk 11 ayda toplam otomotiv pazarı 844 bin, Türkiye’de 774 bin adet oldu. Aralık ayında İspanya’da satışlar düşerken Türkiye’de en çok satışın yapıldığı ay olması tabloyu değiştirecek.
11 ayda üretim yüzde 10 ihracat ise yüzde 6 arttı
2011 Ocak-Kasım döneminde toplam üretimdeki artış özellikle iç pazarın ilk yarı büyümesine bağlı olarak yüzde 10, otomobil üretiminde ise yüzde 8 gerçekleşti. Bu dönemde toplam üretim 1 milyonu aşarak 1 milyon 83 bin adede, otomobil üretimi ise 588 bin adete yükseldi. 2011 yılı ocak-kasım döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı ise Avrupa’da derinleşen krize rağmen yüzde 6 oranında artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 2 yükseldi. 2011 yılı ocak-kasım döneminde toplam ihracat 723 bin adet, otomobil ihracatı ise 406 bin adet oldu. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, üretimin yüzde 70’den fazlasını ihraç ettiğini, ihracatının yüzde 90’ını da Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğini belirtti. Tezer, “Ancak halen AB ülkelerinde giderek derinleşen ekonomik kriz nedeni ile ihracattaki düşüş devam edebilir” dedi.
20 milyar dolar
Tezer, 2010’da 1 milyon 95 bin adet olan toplam üretimin 2011 yılı sonunda 1.2 milyon adetle rekor seviyeye yükseleceğini vurguladı. Tezer, “2010 yılında 755 bin adet olan ihracatın ise Avrupa’daki derinleşen krize rağmen yeni pazarlarla 825 bin adede çıkacağını tahmin ediyoruz. Toplam ihracat tutarı ise 17.4 milyar dolardan 2011 yılında 20 milyar dolara yükselecek” diye konuştu.
İlk 6 aylık büyüme yıl sonunda rekor getirdi
2010 yılında otomotiv sektörü 793 bin adet pazarlık rekor satışa ulaşırken, bu rekorla Türkiye Avrupa ülkeleri otomotiv satış sıralamasında 6’ncı, otomobil satış sıralamasında 7’nci ve hafif ticari araç satış sıralamasında da 2’nci ülke konumunda yer aldı. 2010 yılının olumlu göstergeleri ile 2011 yılına hızlı bir giriş yapan otomotiv sektörü açısından ilk 6 ay rakamları beklentilerin üstünde gerçekleşti. 2011 yılının ilk çeyreğinde otomotiv pazarı yüzde 80.07 büyürken, ikinci çeyreğinde büyüme oranı yüzde 38.69 düzeyinde gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, seçimlerin ardından, küresel piyasalardaki bozulmaya paralel döviz kurlarında yaşanan hareketlilikle birlikte 2011 yılı Haziran ayından itibaren hızlı büyümenin yerini önce yavaşlamaya son aylarda da daralmaya bıraktığını belirtti. Erce, “Bunda Merkez Bankası ve BDDK’nın kredi büyümesini yüzde 25’ler seviyesinde tutmak amacıyla uygulamış olduğu para politikaları ve 2011 yılı Haziran ayından itibaren döviz kurlarındaki artış etkili oldu” dedi.
ÖTV olumsuz etkiledi
İç pazarın 3’üncü çeyrekte yüzde 2.5 gerilediğini kaydeden Erce, şöyle konuştu: “2011 yılı Temmuz ayında büyümedeki yavaşlama, ağustos ve eylül aylarından sonra ekim ayında da daralmayla devam etti. Kurdaki dalgalanmalara ek olarak aniden sektörün karşı karşıya kaldığı ÖTV düzenlemeleri de pazarı olumsuz etkiledi. Bununla beraber ilk 6 aydaki artışların olumlu etkisiyle, pazarın geçen yıla oranla yükselişle kapanacak. Toplam pazar tahmini 850-900 bin adet seviyesindedir.”
2012’de daralma yaşanır pazar 775 bine geriler
OTOMOTİV Distriböterleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, artan kurlar ve ÖTV oranlarının 2012’ye yönelik pazar tahminlerini büyüme yerine daralmaya bıraktığını belirterek, “Şu günlerde yapılan değişikliklerin gerek pazar, gerek yatırım ortamı açısından uzun vadeli karar almayı zorlaştırdığına inanıyoruz” dedi. Erce, 2012’ye ilişkin de şunları söyledi: “Risklere baktığımızda Avrupa’daki borç krizi, büyüme hızımızın düşecek olması, faizlerin artma ihtimali kurlardaki dalgalanmaların negatif etkileri görülecek. İç pazarın 775-825 bin adetler aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Toplam araç parkının yüzde 51’i 12 yaş üstü araçlardan oluşan parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek teşviklerin geliştirilmesinin Türkiye ekonomisini canlı tutmak adına çok önemli katkısı olacağı görüşündeyiz.” hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:13)